Ce spune președintele Liviu Dragnea despre modificările operate la Legea Pensiilor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că prin modificările şi completările promovate de social-democraţi la Legea 263/2010 a pensiilor publice promulgate joi de preşedintele Klaus Iohannis, privind grupele speciale de muncă, se îndreaptă o inechitate iar beneficiari vor fi "peste 100.000 de români", informează Agerpres.ro. 
 

"Se va implementa uşor, nu este o chestiune complicată, este, de fapt, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noi am avut două intervenţii pe această lege, în 2016, dacă ţin minte cred că în decembrie, dacă nu greşesc, am reparat o inechitate pentru mineri, iar în această vară înainte de încheierea sesiunii parlamentare am adoptat, am propus un amendament la un proiect de lege de modificare a Legii pensiilor tot în acest sens, să se elimine nişte inechităţi generate de aplicarea unor legi (...) ce vizau recalcularea drepturilor de pensie pentru persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în grupele speciale de muncă. Practic, în 2015 se ridicase nivelul stagiului de cotizare - 30, 32, 33 până la 35 de ani. (...) Practic, prin această lege la cei din grupele speciale - aviaţie civilă, siderurgie, subteran, transport maritim şi fluvial, foraj, ţiţei şi gaze, cei care lucrează în condiţii grele şi foarte grele - nu se mai împarte numărul de puncte la 35 de ani de muncă, se împarte la 25, ceea ce înseamnă că vor avea o pensie mai mare", a declarat Liviu Dragnea, joi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, întrebat despre impactul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

 
Liderul PSD a adăugat, referindu-se la beneficiarii respectivei legi, că este vorba despre oameni "care au ieşit la pensie în condiţii similare pe o legislaţie şi alţii care au ieşit, dar pe altă legislaţie, şi la ei se împărţea la un număr de ani diferit".
 

"Este, de fapt, îndreptarea unei inechităţi şi de recalcularea pensiilor vor beneficia în mod automat, nu mai este nevoie să meargă pensionarul la ghişeu, prin efectul acestei legi, din oficiu, Casa de Pensii va recalcula pensia pentru fiecare. Deci, este o mărire a pensiilor pentru cei din grupele speciale de muncă. A fost o decizie politică pe care am luat-o (...), am convenit să facem această completare în sensul pozitiv înainte de adoptarea noii legii a pensiilor, pe care am început să o prezentăm şi o vom prezenta în luna următoare", a declarat Dragnea.

 
El a precizat că de aceste modificări vor beneficia "peste 100.000 de români".
 

"Este vorba de decizia de a da dreptul românilor să participe într-un mod just la beneficiile creşterii economiei. Noi am spus-o şi mereu o spunem în continuare: nu acceptăm, nu suntem de acord cu teoria 'să strângă cureaua permanent'. Este creştere economică, oamenii trebuie să o ducă mai bine, pe măsura muncii lor", a spus Dragnea.

 
Referindu-se la noul proiect de lege a pensiilor, liderul PSD a spus că în cursul lunii august acesta va intra într-un amplu proces de dezbatere, la care vor fi invitate şi toate asociaţiile de pensionari.
 

"Sunt două obiective majore pentru această lege, eliminarea inechităţilor şi repararea nedreptăţilor şi, implicit, creşterea pensiilor, creşterea accelerată şi, al doilea obiectiv, oamenii să poată să beneficieze cât mai repede de prevederile acestei legi. (...) Deci, creşterea punctului de pensie şi implicit creşterea pensiilor îşi urmează parcursul din programul de guvernare iar, în paralel, va fi implementarea noii legi a pensiilor, adică recalcularea pensiilor pentru fiecare pensionar. Nu este o lege aşteptată doar de cei peste cinci milioane de pensionari, ar trebui să fie o lege aşteptată de către toţi cei care muncesc, chiar şi de tineri, pentru că toţi vor ajunge la pensie şi este important să ştie că în ţara lor statul le asigură o pensie decentă. (...) Şi, de asemenea, în această lege introducem 100% principiul contributivităţii, care ni se pare un principiu corect, onest şi just", a spus Dragnea.

 
Dragnea a mai precizat că dorinţa social-democraţilor este aceea ca actul normativ să fie votat în această toamnă.
 

" Noi vrem să o adoptăm în această toamnă şi sper, dar nu sunt foarte sigur, că ceilalţi şi preşedintele nu o vor ataca la Curtea Constituţională, doar, doar să o întârzie. Mă rog, nu cred că o vor face, în sfârşit, noi la începutul sesiunii parlamentare intrăm în forţă pentru dezbaterea şi adoptarea acestei legi. (...) Dacă suntem vii şi liberi, în această toamnă adoptăm noua lege a pensiilor", a declarat Dragnea.

 
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
Legea se referă la persoanele care au desfăşurat activitate în locurile de muncă încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă.

Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1794

Falimentul fermei de porci Salcia SA, care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea, amânat pentru la anul

06 Oct 2023 1424

UPDATE! Liviu Dragnea ar fi avut probleme de sănătate (VIDEO)

25 Sep 2023 1203

Falimentul Fermei Salcia SA amânat pentru luna octombrie

09 Jul 2023 1408

Ferma de porci Salcia SA, care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea, a intrat în faliment!

07 Feb 2023 3526

Moștenirea de milioane de euro de la Constanța a Institutului Pasteur, deținută de un SRL administrat de nașul lui Dragnea Jr., scoasă la licitație de lichidatorul judiciar

25 Jan 2023 3791

Veste bună pentru Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD!

04 Dec 2022 2981

Noul dosar al lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, a ajuns la instanță!

24 Oct 2022 1412

Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA

17 Oct 2022 1320

Tribunalul București a stabilit când se va pronunța în dosarul lui Liviu Dragnea

13 Oct 2022 1439

Tribunalul București, în pronunțare în dosarul lui Liviu Dragnea!

29 Sep 2022 1632

Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, așteptat în instanță! (RECHIZITORIU)

13 Sep 2022 1578

Insolvența fermei de porci controlată de Dragnea, amânată pentru la anul!

09 Sep 2022 1491

Liviu Dragnea, așteptat azi la Tribunalul București (DOCUMENT)

30 Jun 2022 2046

Liviu Dragnea invitat la ședința BPN a PNȚCD

15 May 2022 2619