Stiri calde

Ce trebuie să știe pescarii sportivi despre pescuitul în Delta Dunării. O nouă condiție a fost impusă. Este pentru prima dată în istoria Rezervaţiei

Toţi pescarii sportivi care ajung, începând de vineri, în Delta Dunării pentru a prinde ştiucă sunt obligaţi, pentru prima dată în istoria Rezervaţiei, să redea mediului natural exemplarele capturate, după ce anul trecut pescarii comerciali au depăşit cu peste 47,6 tone cota alocată de autorităţi, informează Agerpres.ro. 
 
Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu, a declarat pentru AGERPRES că pescarii sportivi care ajung în Deltă pentru ştiucă sunt verificaţi de entităţile cu abilităţi de control din cadrul Administraţiei RBDD.
 

"Îi vom controla pe pescarii sportivi ca şi anul trecut, atunci când am făcut oarece ordine în zonele cu presiune mare, Roşu, Isac, Uzlina, Chiril, Fortuna şi Şontea. Am dat grămezi de amenzi şi am confiscat lansete şi alte bunuri ale unor pescari recreativi care veneau în Deltă doar pentru ştiucă. Targetul nostru şi al Comisariatului de control integrat este pescuitul recreativ la ştiucă şi pescuitul la scrumbie", a afirmat guvernatorul Muşetescu.

 
Pescuitul recreativ sportiv tip "Catch&release" la ştiucă, prevăzut de ordinul comun al ministrului Agriculturii şi al ministrului Mediului privind prohibiţia pescuitului în acest an, se va încheia la începutul lunii viitoare, atunci când începe prohibiţia generală a pescuitului în România.
 
După încheierea prohibiţiei, exemplarele de ştiucă din Deltă vor putea fi capturate în acelaşi sistem, măsura urmând să expire la intrarea în vigoare a ordinului de prohibiţie a pescuitului în România din anul 2019.
 

"Ştiuca nu mai are timp să crească în condiţiile actualei presiuni din partea pescarilor fie ei sportivi sau comerciali. Chiar şi atunci când există o populaţie de ştiucă într-un ghiol şi prinzi 30 de ştiuci într-o zi, toate subdimensionate, eşti tentat să încalci legea şi să le păstrezi. Este demonstrat că ştiuca s-a adaptat la aceste condiţii în care orizontul ei de viaţă este mai mic de doi ani şi atinge maturitatea sexuală mult mai repede decât ştiu ihtiologii că ar trebui să o facă", a explicat guvernatorul RBDD.

 
Ştiuca, una dintre speciile care atrage pescarii sportivi în Delta Dunării, este apreciată pentru carne şi icre, producţia din această specie de interes economic atingând un nivel record de 2.666 de tone în anul 1965, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării.
 
Anul trecut, pescarii din Deltă au capturat 185.686 kilograme de ştiucă, în condiţiile în care cota repartizată a fost de 138.022 kilograme, conform datelor Administraţiei RBDD. Cota a fost depăşită în zonele Şontea-Fortuna, Razim-Sinoe, Gorgova-Uzlina, Roşu-Puiu şi Somova-Parcheş.
 
Normele Administraţiei RBDD nu prevăd sancţionarea asociaţiilor de pescari care declară că au capturat peste cota alocată de autorităţi, iar de-a lungul timpului pescarii din Deltă au anunţat că au mai depăşit cotele alocate la unele specii.
 
Anual, pe baza sondajelor şi a studiilor efectuate în Deltă de specialişti, se stabilesc cantităţile maxime care pot fi pescuite în perimetrul RBDD, pe zone şi pe specii. Propunerile specialiştilor sunt adoptate de autorităţile centrale, iar cotele aprobate prin decizii la nivel naţional se împart de către Administraţia RBDD asociaţiilor de pescari. Aceste cote reprezintă efortul maxim de pescuit care poate fi efectuat în diferite perimetre astfel încât să se asigure o exploatare durabilă, iar resursa piscicolă să nu fie pusă în pericol.

Sursa: Agerpres.ro. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenţie, pescari! Ce specii de peşti nu aveţi voie să capturaţi şi care este perioada de prohibiţie

09 Feb 2019 596

Firmă nou înfiinţată - A&B Black Sea Shells, cu obiect de activitate pescuit maritim

25 Jan 2019 268

MApN Seminarul internațional „Conservarea biodiversității în spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, la Palatul Cercului Militar Național

05 Dec 2018 350

#citeşteDobrogea „Delfinul, zimbrul Mării Negre“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

03 Dec 2018 976

Crimă în Constanţa! Judecătorii au anunţat sentinţa finală

09 Nov 2018 452

Coliziune pe mare. ​Un vas de pescuit polonez s-a scufundat după ce a fost lovit de o navă cargo

04 Nov 2018 438

Acțiune pentru prevenirea braconajului piscicol în Delta Dunării. Tone de pește au fost confiscate de la suspecți de braconaj

03 Nov 2018 397

Tone de pește confiscate de polițiști în urma unei acțiuni în zona Deltei Dunării. Cea mai mare cantitate, confiscată de la un tânăr din județul Constanța

28 Oct 2018 1172

Tulcea S-a finalizat procesul de selecție a proiectelor, pentru Asociația Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării (galerie foto)

24 Oct 2018 360

DSVSA Constanţa, sancţiuni pentru înstrăinarea porcilor fără documente. Ce alte nereguli au constatat inspectorii

01 Oct 2018 709

Bărbat dispărut în timp ce era la pescuit la Băile Tușnad. Căutările îngreunate de faptul că zona este frecventată de urși

20 Sep 2018 319

INCDM „Grigore Antipa“ Constanța organizează curs de instruire pentru acvacultura midiilor

14 Sep 2018 1894

Poliția Transporturi Constanța Zece bărbaţi, sancţionaţi pentru pescuit ilegal. Zeci de kilograme de peşte, confiscate

14 Sep 2018 728

Percheziţii ale poliţiştilor de la Transporturi. Comerţ şi pescuit ilegal! Bunuri de 100.000 de lei indisponibilizate

19 Aug 2018 399

Cine a pus gardu-n drum… Locuitorii din Eforie Sud s-au trezit cu o porţiune de plajă îngrădită (galerie foto)

03 Aug 2018 1418