Stiri calde

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO. Ce a declarat în intervenția sa, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor,

Cea de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice a fost dedicată reuniunii Grupului de planificare nucleară, urmată de două sesiuni ale Consiliului Nord Atlantic (North Atlantic Council – NAC), în formatul miniștrilor apărării.

Potrivit MApN, prima dintre sesiunile NAC a fost axată pe cooperarea dintre NATO și UE, și s-a desfășurat cu participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini. Totodată, miniștrii apărării au discutat cu oficialul UE, precum și cu miniștrii Finlandei și Suediei, aspecte de interes comun precum mobilitatea militară, contracararea amenințărilor hibride și cibernetice.

În intervenția sa, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a subliniat că, în perioada deținerii președinției Consiliului UE, România va acorda o atenție deosebită consolidării relațiilor transatlantice, prin dezvoltarea politicii de apărare europene în deplină complementaritate cu NATO.

În acest context, ministrul Fifor a punctat asupra necesității implementării deciziilor agreate la Summit-ul de la Bruxelles, accentuând asupra importanței combaterii amenințărilor hibride și din domeniul cibernetic, precum și a mobilității militare, în privința căreia România susține adoptarea unor standarde comune NATO-UE. Totodată, a exprimat nevoia de intensificare a cooperării între cele două organizații cu statele-pilot pentru activități NATO-UE în domeniul construcției de capacități în sfera securității și apărării, Republica Moldova, Bosnia Herțegovina și Tunisia.

Pe timpul lucrărilor celei de a doua sesiuni a NAC, a fost evaluat stadiul implementării posturii de descurajare și apărare a NATO, cu accent pe adaptarea structurii de comandă și reîntărirea militară a Alianței.
       
Ministrul Fifor a subliniat importanța implementării deciziilor recentului Summit pentru asigurarea unor măsuri credibile și coerente de apărare a întregului teritoriu aliat.
În ceea ce privește măsurile de asigurare pe flancul estic, ministrul român al apărării a evidențiat importanța concretizării ofertei României de a găzdui o capabilitate de comandă și control terestră, de nivel corp armată (Corpul Multinațional Sud-Est - MNC-SE), care ar eficientiza mecanismele de comandă-control și de coordonare a eforturilor aliate în regiunea noastră. A exprimat apreciere pentru sprijinul oferit de

Comandamentul Aliat pentru Operații (SHAPE) și Comandamentul Forțelor Americane din Europa (US EUCOM) în dezvoltarea conceptului MNC-SE și a exprimat întreaga disponibilitate a părții române de a finaliza, împreună cu structurile militare NATO, procesul de planificare, astfel încât să poată fi prezentat pentru aprobare în cel mai scurt timp.

Sursa foto: Facebook/Mihai Fifor

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Video din momentul impactului Constanţa. Militar implicat într-un accident rutier grav în septembrie cere ajutorul medicilor (video)

09 May 2019 4605

Vești bune pentru militari. Statutul cadrelor militare, adoptat în Senat. Ce prevede acesta

08 Apr 2019 11948

Veste bună pentru militari! Ce se întâmplă cu Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti

18 Mar 2019 1919

Azi va fi depusă la Parlament propunerea de modificarea Legii pensiilor militare pentru poliţişti, militari şi funcţionarii cu statut special

11 Mar 2019 23510

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, despre întâlnirea cu reprezentanţii LMP. Ce le-a transmis militarilor (galerie foto)

15 Feb 2019 3384

Mihai Fifor "Bugetul este o prioritate, sigur că da "

03 Feb 2019 372

Mihai Fifor "Mă întreb dacă președintele Klaus Iohannis a înțeles unde se afla"

22 Jan 2019 428

Mihai Fifor „Decizia istorică de azi a CCR trebuie să repună lucrurile pe făgaşul lor firesc”

16 Jan 2019 377

Mihai Fifor „Distinsul domn Junker confundă Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni”

29 Dec 2018 508

Mesaj al senatorului Mihai Fifor pentru militari de Crăciun. „Sfânta Sărbătoare a Crăciunului să va adune sănătoși alături cu toți cei dragi“

24 Dec 2018 843

Senatorul Mihai Fifor a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, cu unanimitate de voturi,

16 Dec 2018 333

PSD se reuneşte în şedinţă Mihai Fifor va fi validat preşedinte al Consiliului Naţional

16 Dec 2018 406

Senatorul Mihai Fifor „Salariile din sistemul bugetar vor continua să crească potrivit legii salarizării unitare adoptată de Parlament“

09 Dec 2018 5143

Veste bună pentru militari. Ce se va întâmpla cu statutul lor. Ce discrimări au fost eliminate

04 Dec 2018 2676

Generalul-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu, membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști

24 Nov 2018 928