Cea mai de temut persoană din România New York Times i-a făcut un portret elogios șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

Cotidianul american The New York Times ii dedica un articol elogios Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA, institutie despre care scrie ca duce "o campanie neasteptat de viguroasa" impotriva coruptiei - o chestiune fierbinte in mijlocul alegerilor prezidentiale.

NYTimes arata ca televiziunile sunt intr-o permanenta asteptare la portile DNA pentru a transmite imagini cu urmatorul episod din "cel mai terifiant serial" pentru elitele corupte din politica si busines.

Condamnarea lui Adrian Nastase (dosarul Zambaccian 1, condamnare la 4 ani de inchisoare, dosar inceput in 2006 si retrimis in judecata in 2010, cand sef DNA era Daniel Morar - n. red) - este descris de New York Times "cel mai mare trofeu" al lui Kovesi. Despre condamnarea lui Nastase, ziarul american scrie ca "a transmis o unda de soc in clasa politica".

Sursa citata aminteste de dosarul Microsoft, cu 9 fosti ministri implicati, si de dosarul lui Viorel Hrebenciuc, citandu-l pe analistul Sorin Ionita, care spune ca "este de necrezut sa vezi astfel de oameni in inchisoare".

"Nimeni - cu exceptia celor care lucreaza aici - nu vrea sa fie vazut intrand in sediul DNA",  scrie Andrew Higgins in NYTimes, citandu-l pe politologul Vladimir Tismaneanu: "aceasta femeie calma a devenit cea mai temuta si, pentru unii, cea mai detestata persoana din Romania... A pus bazele celui mai mare cutremur politic dupa 1989".

NY Times spune ca "victimele" DNA au o parere contrara, denuntand-o pe Kovesi drept stalinista si acuzand DNA ca foloseste metode ale Securitatii, precum interceptarile telefonice. Kovesi a respins insa acuzatiile "absurde" intr-un interviu pentru NYTimes, spunand ca ea si colegii sai procurori au absolvit dupa 1989, "deci nu cunoastem metodele Securitatii. Interceptarile nu au fost inventate de DNA, dar sunt folosite peste tot in lume" de tari democratice.

Ziarul american aminteste meritele Monicai Macovei, fostul ministru al Justitiei care a inceput reformele in sistemul judiciar.

"Am o viata normala, merg la cinema, la sala. Cand merg la piata, la magazin sau la cinema, intalnesc oameni prietenosi care ma felicita si ma incurajeaza sa continuu. Nu toata lumea din Romania e corupta", a declarat Kovesi pentru sursa citata. Totusi, sefa DNA recunoaste ca e deranjata de faptul ca publicul continua sa voteze politicieni suspecti de coruptie sau chiar cu condamnari definitive, in ciuda faptului ca toata lumea condamna coruptia: "E foarte greu sa explici acest paradox".

Sursa text: hotnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

roman

15 Nov, 2014 09:03

O adevarata patrioata

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.