Cea mai mare casă de licitații de artă din România a "călcată" de procurorii DNA. Interpol a intrat pe fir

 
În ultimele două zile, procurorii au făcut percheziții la două galerii de artă din București. Se pare că una dintre casele de licitații vizată de procurorii anticorupție ar fi Artmark, cea mai mare casă de licitații de artă. Mai multe persoane sunt bănuite că ar fi deținut ilegal artefacte care aparțin patrimoniului național. Potrivit ultimelor date, publicate de www.flux24.ro, una din casele de licitații vizate a fost Artmark, cea mai mare casă de licitații de artă.
 
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mii de tablouri semnate de pictori celebri, peste 1.000 de monede antice, printre care trei kosoni de mare valoare, şi statuete, care, în mod normal, ar fi trebuit să fie deţinute în mod normal de reprezentanţii Muzeului Național de Istorie. În urma acestei acţiuni, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru spălare de bani.
 

“În intervalul 25 - 26.02.2016, au fost efectuate percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deține bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate. Cu prilejul acestor activități au fost identificate și ridicate pentru examinare, mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.), 12 statuete și vase ceramice (inclusiv aparținând culturii Cucuteni) care au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României, București. Au mai fost indisponibilizate și sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitații”, se arată în comunicatul Parchetului General.

 
În continuare, prin Interpol, sunt urmărite tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.),un tezaur de monede Koson din argint, 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur şi tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.
 
Conform procurorilor ,“în perioada 1998 – 2015, grupări cuprinzând 34 inculpați, braconieri ai siturilor arheologice” au  sustras, au exportat illegal şi au spălat pe piața antichităților mai multe tezaure monetare și alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munților Orăștie, cauzând  un prejudiciu de peste 2.500.000 euro.
 
Casa de licitații Artmark a reacţionat în urma informaţiilor apărute în presă. Reprezentanţii casei spun, într-un comunicat publicat de flux24.ro, că atât custodia, cât și consignarea obiectelor pentru organizarea unei licitații dedicate istoriei Daciei s-au făcut în baza unor contracte scrise, iar experții au propus clasarea unora dintre acestea. De asemenea, reprezentanții Artmark menționează că au fost depuse la Poliție adrese prin care s-au cerut date legate de aceste obiecte.
 

"Adeverim faptul că în cursul zilei de ieri, într-o acțiune de percheziție domiciliară, unități diverse de Poliție au sechestrat și ridicat toate artefactele cu privire la care am propus Ministerului Culturii clasarea. (...) Din nefericire însă, în cadrul aceleiași acțiuni, au fost indisponibilizate și toate celelalte obiecte de artă și de colecție găsite depozitate la sediu (mii de tablouri, sculpturi, cărți, artă decorativă etc)", precizează sursa citată.

 
Artmark arată că, potrivit planificării agendei de expoziții și licitații 2016, comunicate public cu circa un an înainte, prin afișare pe website și menționare în cataloagele de licitație, a dorit să organizeze un eveniment dedicat istoriei Daciei.
 
În acest context, reprezentanții casei de licitații susțin că în acest scop au anunțat tematica de consignare colecționarilor și galeriilor, propunându-le să pună în vânzare, în cadrul evenimentului de licitație publică, obiecte de colecție în legătura cu istoria Daciei.
 

"Am primit în custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, cărți, hărți, afișe, ceramică etc, selectând aproximativ 120 în vederea consignării și punerii în vânzare prin licitație. Atât custodia, cât și consignarea s-au făcut, ca întotdeauna, în baza unor contracte scrise, cu obligații reciproce specifice; totodată, obiectele consignate au fost menționate în registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligația să îl țină", arată sursa citată.

 
Reprezentanții Artmark indică faptul că, sesizând valoarea specială a multora dintre aceste obiecte, conform legii, experții specializați în istorie antică cu care casa colaborează au întocmit propuneri de clasare a acestor artefacte în categoriile patrimoniului național cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care le-au depus la Direcția pentru Cultură București.
 

"Mai mult decât atât, pentru a ne asigura că ni se permite legal să punem în vânzare aceste antichități, am înregistrat la Inspectoratul General al Poliției două adrese, (...) care descriu toate aceste obiecte, atașând fotografiile și rapoartele de expertiză și solicitând: să ni se comunice 'dacă vreunul dintre acestea figurează în evidențele IGPR ca fiind obținut ilicit', respectiv 'dacă pentru vreunul dintre obiecte există vreo interdicție de comercializare'", se precizează în comunicat.

 

Potrivit acestora, deocamdată nu s-a primit răspuns la aceste adrese.
 
Reprezentanții Artmark își exprimă speranța că Poliția va reveni asupra măsurii de indisponibilizare a obiectelor de la Artmark.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expoziție de artă veche românească și antichități

28 Nov 2023 854

Licitație de Artă Modernă și Contemporană. Va fi expusă și o selecție din Colecția Familiei Corneliu Vadim Tudor

19 Apr 2023 1361

O icoană semnată de părintele Arsenie Boca, raritate absolută, a fost vândută cu 17.000 de euro

09 Dec 2021 1959

Două colțuri de rai din Delta Dunării, scoase la vânzare pentru mai bine de 3 milioane de euro

06 Apr 2020 13563

Economica.net Casa Hrisicos din Constanța e scoasă la licitație de Artmark Historical Estate. Care este prețul de pornire (galerie foto)

04 Jul 2019 2244

Obiecte ale lui Corneliu Vadim Tudor, vândute cu peste 23.000 de euro la o licitație

25 Feb 2017 3442

Memoria ZIUA de Constanța. 7 martie 2013 Nicușor Constantinescu și femeia eterna poveste

07 Mar 2016 2110

Despre timp și surprise Obiecte din colecția lui Vadim, scoase la licitaţie

10 Nov 2015 2837

Aman, al nouălea artist român care depășește pragul de 100.000 euro

30 Sep 2015 2267

Despre origini și original Cu Aman și iluminiștii

11 Sep 2015 1393

Sub aceeaşi cupolă a Muzeului de Istorie - tolba de vânătoare a lui Ceauşescu şi tablouri semnate de Ştiubei, Pallady şi Petraşcu (galerie foto)

16 Jul 2015 4064

Colecţie de pictură Dimitrie Ştiubei, tolba de vânătoare a lui Ceauşescu şi whisky-uri rare, la Muzeul de Istorie Constanţa

14 Jul 2015 2867

Secvențe de Bienală la Artmark

07 Jul 2015 1127

Ego de artist împărțit la doi

15 Jun 2015 1132

O excepțională colecție de gravuri Theodor Aman

22 May 2015 1257