Celebru neuropsihiatru în cinstea căruia Google a creat un Doodle nou. A scris Interpretarea visurilor

Astăzi, când Sigmund Freud medicul neuropsihiatru evreu austriac ar fi împlinit 160 de ani, Google îi cinstește memoria cu un Doodle nou.
 
Pe numele său adevărat Sigismund Schlomo Freud  s-a născut la 6 mai 1856, Freiberg, Imperiul Austriac, astăzi Příbor/Republica Cehă.
A fost un fondator al școlii psihologice de psihanaliză.
 
 Și-a luat numele de "Sigmund" abia la vârsta de 21 de ani. Sigmund a fost primul născut din cei nouă copii ai familiei, dar mai avea și alți frați (vitregi) din căsătoriile precedente ale tatălui său. Cu toate că familia sa nu era o familie înstărită și trăiau într-un apartament mic și aglomerat, părinții săi au făcut totul pentru ca Sigmund să aibă parte de cele mai bune condiții, uneori și cu prețul defavorizării celorlalți copii ai familiei.
 
Freud a studiat medicina la Universitatea din Viena. În cursul celui de al treilea an de studii a început să lucreze în laboratorul de fiziologie, sub conducerea lui Ernst Wilhelm von Brücke, fiind în special preocupat de funcțiunea Sistemului Nervos Central. El s-a lăsat atât de mult absorbit de această activitate, încât a neglijat celelalte discipline, terminând facultatea abia în 1881, cu o întârziere de trei ani. Dorind să câștige experiență practică, după doi ani începe să lucreze ca medic în spital, în secțiile de psihiatrie și dermatologie. În 1885 obține un post de docent în neuropatologie la Universitatea din Viena și - având o bursă din partea statului austriac - petrece 19 săptămâni la Paris, în clinica de maladii ale sistemului nervos de la spitalul Salpêtrière, condusă de Jean Martin Charcot. Charcot trata anumite tulburări nervoase prin hipnoză. Sub conducerea lui, Freud începe să studieze isteria, fapt care i-a trezit interesul pentru psihopatologie.
 
Lucrări importante
Interpretarea viselor (1899)
Psihopatologia vieții de zi cu zi (1901)
Trei eseuri despre teoria sexualității (1905)
Dincolo de principiul plăcerii (1920)
Ego și Id (1923)
 

În 1886 Freud deschide la Viena un cabinet privat de psihiatrie, specializat pe tulburări cerebrale și nervoase. Din cauza faptului că aplica metodele și concepțiile lui Charcot, socotite neortodoxe de către corpul medical vienez, Freud s-a lovit de dificultăți din partea colegilor. Aceasta explică și faptul că, mai târziu, teoriile lui asupra nevrozelor au fost acceptate cu multă reticență.
 
Fugind de persecuția nazistă din Viena în 1938, Freud s-a refugiat la Londra, unde a petrecut ultimul an al vieții sale. Casa situată la Maresfield Gardens nr. 20 în zona Hampstead din Londra, care a aparținut familiei până la moartea din 1982 a fiicei cele mai mici a lui Freud, Anna Freud, a fost ulterior transformată în muzeu. În muzeu se păstrează și mobila lui Freud, printre care se numără și celebra sa canapea.

 
Din cauza fumatului excesiv, în ultimii ani din viață s-a luptat cu o formă de cancer . A suferit numeroase operații dar, deoarece nu a renunțat la acest viciu (fuma chiar și 20 de trabucuri pe zi), boala s-a agravat și a murit prin eutanasiere, asistată de un medic care i-a administrat o doză mărită de morfină.
sursa text: wikipedia.org
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cartea zilei Despre fericire- Sigmund Freud

08 Oct 2021 1174

Gelozia şi complexul lui Oedip Cu dicţionarul, despre bărbaţi, complexe şi fazele vieţii sexuale

30 Sep 2016 10416

Ştiaţi că...? Se împlinesc 76 de ani de la moartea lui Freud

23 Sep 2015 1811

Ştiaţi că...? Lucian Freud, creator de renume şi nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud...

20 Jul 2015 1708

Omul cu Şobolani, în concert la Out of Doors Fest

21 Jun 2015 1950

Ştiaţi că...? Sigmund Freud, cel mai cunoscut nume din domeniul psihologiei...

06 May 2015 2584

În localul Doors Club Omul cu Şobolani lansează „Baloane de săpun”

27 Feb 2015 1469

Omul cu Şobolani concertează în club Doors din Constanţa

03 Nov 2014 1568