Centrala de la Cernavodă, printre primele cinci potenţiale pericole nucleare

Problemele apărute la centrala nucleară Fukushima, în urma recentului cutremur şi a tsunami-ului care au lovit săptămâna trecută Japonia, au lansat o dezbatere privind siguranţa centralelor nucleare în general. O parte a problemei de la Fukushima pare a fi legată de proiectarea depăşită a centralei şi de lipsa unui plan în caz de cutremur şi tsunami.

După catastrofele nucleare de la Three Mile Island, Cernobâl şi, acum, Fukushima, întrebarea este dacă energia nucleară poate fi vreodată cu adevărat sigură, conform unei analize Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea /RFE/RL/.

În contextul dezastrului de la Fukushima, RFE/RL a realizat un top al primelor cinci potenţiale pericole nucleare, în care este inclusă şi centrala romanescă de la Cernavodă:

Centrala de la Metsamor, Armenia
Centrala a fost construită în 1980, în Armenia sovietică. În 1988, zona a suferit un devastator cutremur, cu o magnitudine de 6,9 grade, al cărui epicentru s-a situat la doar 75 de kilometri distanţă de centrală, forţând oficialii să îi întrerupă temporar activitatea.
Şapte ani mai târziu, centrala a fost redeschisă, după ce ţara a pierdut accesul la sursele de energie din Turcia şi Azerbaidjan, în urma conflictului din perioada 1988-1994 cu Azerbaidjanul în privinţa regiunii Nagorno-Karabah.
Din cauza locaţiei şi a vârstei sale, Metsamor este frecvent citată drept una dintre cele mai periculoase centrale nucleare din fosta Uniune Sovietică. Deşi este prevăzută pentru închidere în 2017, centrala continuă să furnizeze 40% din energia Armeniei, iar oficialii susţin că se gândesc să construiască o altă centrală pentru a o înlocui.

Flota de submarine nucleare a Marii Britanii
O serie de incidente şi rapoarte declasificate au atras atenţia asupra stării reactoarelor aflate la bordul flotei de submarine nucleare a Marii Britanii. Potrivit unui document clasificat care a intrat în posesia "Daily Telegraph" anul trecut, submarinelor nucleare britanice li s-a permis să părăsească portul, deşi aveau dezactivate valvele de siguranţă care ar fi ajutat la răcirea reactorului în caz de urgenţă. De asemenea, în 2009, un submarin nuclear britanic, clasa Vanguard, echipat cu rachete nucleare, s-a ciocnit de un alt submarin de acelaşi fel, aparţinând francezilor, în timp ce se afla în patrulare. Ambele guverne au negat că incidentul a fost grav.

Centrala nucleară de la Cernavodă, România
Centrala, singura din România, a fost proiectată în anii '80 de către o companie canadiană şi dată în folosinţă în 1996. Cele două reactoare asigură aproximativ o cincime din nevoile energetice ale României, însă ambele reactoare au întâmpinat probleme în trecut. Recent, în luna ianuarie, unul dintre reactoare a trebuit să fie închis pentru întreţinere. În aprilie 2009, cel de-al doilea reactor a fost închis la rândul său, pentru scurt timp, din cauza unor probleme electrice.
Deşi România nu este la fel de activă seismic ca Japonia, ţara are cota sa de cutremure, scrie RFE/RL. În 1977, un cutremur cu magnitudinea de 7,2 de grade a ucis peste 1.000 de persoane în România şi Bulgaria şi a distrus 35.000 de clădiri în România.


Centrala nucleară Leningrad, Rusia
Îmbătrânirea flotei de centrale nucleare a Federaţiei Ruse este o sursă de îngrijorare pentru întreaga lume. Multe dintre centrale sunt prevăzute să fie dezafectate. Dintre acestea, centrala Leningrad poate fi cea mai îngrijorătoare. Centrala este situată la doar 70 de kilometri de Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, cu o populaţie de aproape 5 milioane de locuitori.
Centrala a avut probleme de-a lungul întregii sale vieţi. În perioada sovietică, deşi ştirile despre accidentele nucleare erau strict controlate, în 1975 ea a suferit un proces de topire parţială. În 1992, la centrală s-a înregistrat o scurgere de gaz radioactiv. În 2005, o explozie non-nucleară s-a soldat cu un mort şi cu doi răniţi, arşi grav, iar în 2009, un alt accident a generat zvonuri - puternic negate de către autorităţile ruse - că s-ar fi scurs lichid de răcire.


Centrala nucleată Enrico Fermi din Michigan
Situată pe malul lacului Erie, între două oraşe intens populate - Detroit, Michigan şi Toledo, Ohio - centrala Enrico Fermi are două reactoare, dintre care doar unul, Fermi 2, este în prezent operaţional, deoarece celălalt a suferit o topire parţială în 1966, fără a exista scurgeri radioactive.
Reactorul Fermi 1 a mai funcţionat 9 ani înainte de a fi dezactivat. Cel de-al doilea reactor, Fermi 2, continuă să funcţioneze şi este on struit la fel şi are acelaşi model cu reactoarele centralei Fukushima.

 Sursa:http://www.agerpres.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGABuzău/Un inspector ITM și un administrator de societate comercială, arestați preventiv pentru luare, respectiv dare de mită

29 Mar 2024 141

Accident rutier, în Constanța. O victimă este rănită (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 2533

Rechizitoriu pentru cunoscutul bancher Gheţea Radu Graţian! Trimis în judecată, la Constanța, pentru ucidere din culpă! (VIDEO+DOCUMENT)

24 Mar 2024 830

Accident în Constanța UPDATE. O mașină a intrat în parapet, după ieșirea de pe bd. I.C. Brătianu spre Agigea

24 Mar 2024 1067

Mohammad Murad, candidat din partea AUR la Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Mar 2024 1130

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 1716

Exclusiv! Procurorii din Mangalia cer strămutarea! Pascu Matei Vlad ar putea fi judecat la o altă instanță

19 Mar 2024 1002

Știri Constanța azi O mașină s-a răsturnat la Cumpăna! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1493

Accident rutier cu victimă pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța! Implicate un autoturism și un autotren (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1441

O șoferiță din Constanța s-a ales cu dosar penal pentru mai multe infracțiuni rutiere. Ce spun polițiștii (FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 844

LIVE VIDEO Părinții tinerilor uciși în tragedia de la 2 Mai, județul Constanța, au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 1144

Procesul 2 Mai Sebastian Olariu ar fi împlinit mâine, 22 de ani. Ce mesaj a transmis prietenul său (VIDEO)

14 Mar 2024 839

UPDATE Un nou termen la Judecătoria Mangalia în dosarul 2 Mai. Vlad Pascu și-a recunoscut faptele (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 1731

Știri Constanța UPDATE. Arde o casă în Valu lui Traian! (FOTO+VIDEO)

09 Mar 2024 1503

FOTO+VIEO Poliția din Vama Veche se mută în casă nouă! Din container, într-o clădire ce a aparținut Gărzii de Coastă

07 Mar 2024 912