Centrul de Investigaţii Media CJC a irosit cinci milioane de euro pentru un elicopter ce nu a fost folosit la nicio intervenţie de urgenţă

În primăvară anului trecut, Consiliul Judeţean Constanţa a cumpărat un elicopter medicalizat în cadrul unui proiect finanţat din bani europeni, arată cei de la CEntrul de Investigaţii Media.

Deşi i s-a cerut oficial să-l introducă în sistemul SMURD, în beneficiul constănţenilor şi respectând toate cerinţele proiectului european, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în prezent arestat, a respins oferta că aparatul să fie modernizat şi operat gratuit de Inspectoratul General de Aviaţie al MAI în cadrul flotei SMURD, preferând să acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare către compania privată constănţeană Romanian Air Services, cu baza la Tuzla.

Conform unor documente obţinute de Centrul de Investigaţii Media, elicopterul nu a făcut, într-un an şi jumătate, nici măcar un singur zbor medical.

După debarcarea lui Nicuşor Constantinescu de la şefia instituţiei, Consiliul Judeţean Constanţa a decis să predea aparatul către Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al MAI, pentru a fi introdus în reţeaua SMURD şi operat gratuit de piloţii Ministerului de Interne. La predarea către IGAv, aparatul avea 153 de ore de zbor şi executase aproape 600 de zboruri.

Reprezentanţii firmei private au refuzat să dea lămuriri privind zborurile efectuate cu elicopterul cumpărat iniţial pentru a fi ambulanţă aeriană, aşa că nu este clar în beneficiul cui au fost făcute aceste aproape 600 de zboruri.

În condiţiile în care, timp de un an şi jumătate, elicopterul a zburat numai în interes privat, cel mai probabil obiectivele proiectului, între timp modificate cu acordul finanţatorului, nu vor mai putea fi respectate. În această situaţie există riscul că instituţia care l-a cumpărat, Consiliul Judeţean Constanţa, să fie obligată să restituie cei 4,3 milioane de euro, banii europeni plătiţi pentru elicopter.

Consiliul Judeţean Constanţa, că partener principal, a făcut o licitaţie pentru cumpărarea echipamentelor: un elicopter medicalizat şi alte două autospeciale de intervenţie, precum şi alte echipamente de suport.

Licitaţia pentru elicopter a fost câştigată de Eurocopter România. Într-un document adresat lui Nicuşor Constantinescu, Raed Arafat – coordonatorul SMURD, pe atunci ministru al Sănătăţii – îi propunea şefului CJC să-l scutească de costurile cu operarea prin preluarea aparatului în flota SMURD.

Arafat reia şi oferta Eurocopter România de a upgrada gratuit elicopterul la standardul SMURD din punct de vedere al echipării de zbor, asigurându-l că totul se va face cu respectarea tuturor cerinţelor proiectului prin care aparatul a fost cumpărat.
Aşadar, cu sprijinul producătorului aparatului, Ministerul Sănătăţii îi oferă lui Nicuşor Constantinescu un upgrade gratuit la elicopter, în condiţiile respectării totale a contractului de finanţare din bani europeni, şi îi propune, în plus, operarea gratuită a aparatului, în sistemul SMURD.

Nicuşor Constantinescu refuză oferta doctorului Arafat. Nici măcar o discuţie faţă în faţă cu actuală conducere a Consiliului Judeţean Constanţa nu a fost de folos în acest demers. În documentul consultat de Centrul de Investigaţii Media, Constantinescu îşi motiva refuzul prin rigorile impuse de finanţarea europeană a proiectului.

După ce a respins oferta lui Arafat, Consiliul Judeţean Constanţa a ales să dea contractul de operare a elicopterului, în valoare de 793.000 de euro, firmei Regional Air Services din Tuzla, o firma care a mai avut de-a lungul timpului şi alte contracte importante cu autorităţile din Constanţa. Atribuirea contractului s-a făcut prin negociere accelerată, oferta Regional Air Services fiind singură primită, aşa cum relata Hotnews.

Firma Regional Air Services este controlată de omul de afaceri Dorin Ivaşcu, de numele căruia se leagă şi un controversat proiect de HG prin care aerodromul Tuzla ar putea deveni aeroport internaţional şi punct de frontieră.

„Centrul de Investigaţii Media va pune la dispoziţia Departamentului de Lupta Anti-Fraudă (DLAF, filiala Oficiului european de Lupta Anti-Fraudă în România) toate documentele obţinute în cadrul acestei investigaţii jurnalistice. De asemenea, vom transmite toate documentele şi celorlalte autorităţi care ar putea deschide o investigaţie judiciară în acest caz“, spun autorii reportajului de investigaţie, realizat de echipa Centrului de Investigaţii Media.


Sursă: investigatiimedia.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elicopterul medical al CJC, cedat Inspectoratului General de Aviaţie al MAI (document)

21 Dec 2016 3180

Rechizitoriu Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)

01 Jul 2015 4918

Nu a fost folosit la nicio intervenție de urgență CJ Constanța a irosit cinci milioane de euro pentru un elicopter medical

18 Dec 2014 3284

Moştenitorii celor decedaţi în urma prăbuşirii elicopterului SMURD vor primi câte 50.000 euro

16 Dec 2014 2165