PREMIERĂ Cercetătorii scoţieni au creat îngheţata care nu se topeşte

 
Cercetătorii scoțieni au reușit să creeze un sortiment de înghețată care nu se topește, cu ajutorul unei proteine dintr-un aliment japonez tradiţional, scrie romanialibera.ro. 

Zilele tricourilor pătate cu ciocolată şi ale cornetelor de îngheţată pe care se preling picături lipicioase ar putea să devină în curând o simplă amintire, spun autorii acestui studiu. Cercetătorii scoţieni au descoperit o modalitate de fabricare a unui sortiment de îngheţată cu o textură mai fermă, ce permite acestui tip de desert să rămână în stare solidă pentru o perioadă mai mare de timp, graţie unei proteine care ajută ingredientele să rămână „lipite" unele de celelalte.

Proteina de la care a pornit totul

Proteina, care „leagă" împreună aerul, grăsimile şi apa din îngheţată, este conţinută într-un aliment japonez tradiţional, servit la micul dejun, denumit "natto". Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh şi de la Universitatea Dundee au descoperit că, prin adăugarea acestei proteine în îngheţată, deliciosul desert rămâne intact pentru o perioadă mai îndelungată, relatează romanialibera.ro.

De asemenea, proteina respectivă împiedică îngheţata să cristalizeze atunci când este pusă la congelator, generând, în schimb, o cremă cu o consistenţă omogenă şi onctuoasă.

Noua descoperire va permite producătorilor de îngheţată să folosească în procesul de fabricaţie mai puţine grăsimi saturate, iar noile sortimente de îngheţată vor conţine astfel mai puţine calorii. Noile sortimente de îngheţată ar putea fi lansate pe piaţă într-un interval de până la cinci ani.

Natto, preparat din boabe de soia fermentate, este un aliment servit adeseori la micul dejun alături de orez fiert. Natto are un conţinut ridicat de proteine şi are o textură lipicioasă şi fibroasă şi un miros asemănător brânzeturilor.

Proteina din boabele de soia ajută moleculele de lipide să se lipească de bulele de aer.



Sursa: romanialibera.ro
Sursa foto: realitatea.net

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firmă nouă de fabricare a înghețatei la Eforie Nord! Cine o administrează

09 Aug 2023 889

Control la restaurantul Pofta Pescarului din Costinești! Ce deficiențe au găsit comisarii (FOTO +VIDEO)

28 Jun 2023 1823

ANSVSA Mai multe sortimente de îngheţată, rechemate de producător după ce într-un lot au fost detectate urme de 2-Cloroetanol. Ce magazin din Constanța este vizat

08 Aug 2022 1303

7 iunie - Ziua Înghețatei de Ciocolată

07 Jun 2022 1211

Un bărbat din Dorohoi, la un pas de moarte după ce a mâncat o îngheţată

06 May 2022 1631

Altfel de ornamente pascale!

19 Apr 2022 4472

Retailerul Carrefour retrage de la vânzare mai multe sortimente de îngheţată. De ce a fost luată această decizie

03 Feb 2022 1530

Imagini impresionante dintr-o pădure din România după o ploaie înghețată (GALERIE FOTO)

29 Dec 2021 1628

Magazinele Profi şi Penny retrag din zeci de magazine produse contaminate cu Salmonella

04 Dec 2021 3227

Campionatul mondial de îngheţată Care a fost aleasă cea mai bună din lume

03 Dec 2021 1749

Centrulnatura.ro înghețată „sănătoasă” raw-vegan din fructe

08 Nov 2021 2674

Alertă ANSVSA. Înghețată cu oxid de etilenă, retrasă din magazinele Carrefour

02 Oct 2021 2239

ANSVSA Sortiment de înghețată cu oxid de etilenă, retras de pe piață (document)

12 Aug 2021 1840

ANSVSA. Înghețată cu oxid de etilenă, retrasă din magazinele Mega Image (document)

10 Aug 2021 1878

ANSVSA. Mai multe feluri de înghețată cu oxid de etilenă, retrase de la vânzare. Apelul către consumatori

02 Aug 2021 4160