CIAS, raport final în cazul accidentului aviatic produs în 2014 la Aeroclubul Teritorial din Deva

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a finalizat activitățile de investigație în cazul accidentului de aviație civilă produs în data de 6 iulie 2014, la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” din Deva, în care a fost implicată aeronava tip Tecnam P2004 Bravo, identificată cu numărul YR-5173.

Potrivit raportului, în data de 06.07.2014, pilotul aeronavei tip Tecnam P2004 Bravo, identificată cu numărul YR-5173, s-a deplasat la Aeroclubul Teritorial Deva cu intenția de a efectua un zbor particular în zona aerodromului. La scurt timp după decolare, după ce aeronava a ajuns la o înălțime de aproximativ 80 de metri deasupra solului (conform înregistrărilor GPS), motorul s-a oprit brusc.

Pilotul a luat decizia efectuării unei aterizări de urgență pe un teren cultivat cu lucernă. Acesta a pus aeronava în picaj, efectuând un viraj strâns la dreapta, cu o pantă accentuată pentru menținerea vitezei, timp în care aeronava a pierdut înălțime, ajungând la aproximativ 16 de metri deasupra solului.

La ieșirea din viraj aeronava a lovit cu jamba de bot vârful unui copac aflat pe traiectorie. La aterizare, aeronava a luat contact cu solul pe trenul principal, iar după un rulaj scurt, în momentul în care jamba de bot a luat contact cu solul, aceasta s-a rupt, iar aeronava a capotat.

În urma acestui accident, pilotul nu a suferit vătămări corporale, nefiind necesară spitalizarea acestuia. Aeronava a fost avariată substanțial.

Cauza probabilă a producerii accidentului o constituie gestionarea eronată a cazului special de oprire necomandată a motorului imediat după decolare. Nu s-au putut identifica factorii care au dus la oprirea motorului, se arată în raportul emis de CIAS.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Adevarul. Incidentul din Mamaia, în care a fost implicat un elicopter, anchetat. Ce autorități verifică incidentul (video)

02 May 2018 3309

Şeful Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile, cu proces la Constanţa!

19 Apr 2017 3511

CIAS a finalizat ancheta în cazul accidentului aviatic din județul Tulcea. „Eroare în identificarea terenului de aterizare”

23 Feb 2017 2257

Avionul pilotat de Adrian Iovan avea motoarele şi carburatoarele îngheţate – scrie în raportul tragediei (document)

19 Oct 2015 2347

Tragedia din Apuseni, finalul anchetei după doi ani

16 Oct 2015 1989

După accidentul aviatic de la Brăila, au fost declanșate anchete ale Parchetului Curţii de Apel Galaţi, CIAS şi ITM

01 Aug 2015 1940