Cioloș şi Motoc au discutat cu şefa diplomaţiei europene despre atenţia ce trebuie acordată regiunii Mării Negre

Evenimentele și tendințele din jurul regiunii Mării Negre vorbesc despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită zonei, a spus premierul Dacian Cioloș, în întâlnirea avută astăzi cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene.
 
Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre implementarea Strategiei Globale a Uniunii Europene și despre modalitățile concrete prin care România ar putea contribui.
 

"Intenționăm să contribuim la strategiile regionale și tematice. Dacă vorbim, de exemplu, despre regiunea Mării Negre, evenimentele și tendințele din jurul acestei regiuni vorbesc în mod clar despre necesitatea de a acorda o atenție deosebită zonei, în sensul creării unui context regional mai puțin vulnerabil la provocările de securitate și mai deschis oportunităților economice și dezvoltării comunităților locale", a subliniat premierul Cioloș.

 
Executivul precizează că pe agenda discuțiilor au fost și subiecte de interes comun pentru România și Uniunea Europeană. Între acestea se numără reflecția curentă privind viitorul UE și modul în care elemente concrete și rezultate tangibile în baza Strategiei Globale pot contribui la crearea unei abordări pozitive, de exemplu printr-o orientare a instrumentelor și o distribuție geografică echitabile în implementarea reflecției actuale privind întărirea cooperării la nivelul UE în domeniile apărării și securității.
 
De asemenea, a fost discutată Politica Europeană de Vecinătate, cu accent asupra situației din Republica Moldova. Alte subiecte abordate au inclus complementaritatea UE — NATO, având în vedere importanța implicării NATO în regiunea noastră, precum și Parteneriatul strategic cu SUA, se mai arată în comunicatul citat.

 
 
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a avut şi el astăzi o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, cei doi oficiali abordând aspecte legate de situația de securitate în vecinătatea estică și sudică a Uniunii.

Potrivit MApN, la întâlnire au fost abordate aspecte legate de situația de securitate în vecinătatea estică și sudică a Uniunii Europene, cu accent în mod special în regiunea extinsă a Mării Negre, precum și Politica de securitate și apărare comună, cu accent aparte pe implementarea Strategiei Globale de politică externă și securitate a Uniunii.
 

"A fost subliniat progresul cu privire la Planul de implementare a Strategiei Globale, iar, în acest sens, Federica Mogherini a menționat că a fost lansat un proces de identificare a elementelor-cheie asupra cărora se urmărește consensul statelor membre UE, și anume definirea nivelului de ambiție a UE și propuneri concrete pentru îndeplinirea acestuia, consolidarea proceselor de dezvoltare de capabilități necesare aferente și maximizarea cooperării în domeniul apărării, precum și cooperarea cu partenerii Uniunii", informează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).


Cei doi oficiali au discutat și subiectul cooperării UE-NATO, evidențiind importanța și necesitatea implementării Strategiei Globale cu Declarația Comună NATO-UE de la Summit-ul de la Varșovia.
 

Ministrul Motoc a exprimat deschidere pentru continuarea demersurilor de implementare a Strategiei Globale, evidențiind în același timp necesitatea asigurării complementarității dintre Uniune și Alianță.
 
În domeniul dezvoltării de capabilități, a fost evidențiat rolul Agenției Europene de Apărare și oportunitățile de cooperare pe care acest instrument le pune la dispoziția statelor membre UE.

 

"Pe fondul evoluțiilor înregistrate în mediul de securitate internațional, a fost subliniată importanța eforturilor UE în direcția asigurării stabilității din vecinătatea estică și sudică a Uniunii și necesitatea identificării unor modalități concrete de cooperare cu partenerii atât din est, cât și din sud, pentru consolidarea capacităților locale în sectorul de securitate", se arată în comunicat.

 
Federica Mogherini a exprimat aprecierea pentru participarea României la operațiile și misiunile militare derulate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Plângere la Parchetul General depusă de Dacian Cioloș împotriva lui Marcel Ciolacu (VIDEO)

11 Mar 2024 436

Dacian Cioloș Ministrul Agriculturii nu a mai ajuns cu cererile fermierilor „la masa discuţiilor" de la Bruxelles

23 Jan 2024 708

Dacian Cioloş „Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea flexibilizării poziţiei Austriei pe Schengen"

10 Dec 2023 864

Dacian Cioloş- „Este de datoria Guvernului şi a preşedintelui să nu rateze încă o dată şansa aderării la Schengen“

12 Jul 2023 873

UPDATE Europarlamentarul Dacian Cioloș, prezent la Constanța! Ce concluzii a tras din „Caravana România Europeană” (FOTO)

30 Mar 2023 1604

Anul politic 2022. Demisii răsunătoare din Guvern, destrămarea opoziției și ratarea aderării la Schengen

07 Jan 2023 1643

Deputatul Cristina Rizea va gestiona filiala de la malul mării a formațiunii REPER

03 Aug 2022 1921

ZIUA LIVE Remus Negoi. „Contrar zvonurilor, noi suntem pe trendul de creștere și în poziția în care știm ce avem de făcut“ (VIDEO)

14 Jul 2022 1475

UPDATE A început votul. Alegerile pentru președenția USR. Sunt anunțați șase candidați

06 Jul 2022 1098

Cererea de înfiinţare a partidului REPER a fost depusă şi înregistrată la Tribunalul București. Dacian Cioloș este unul dintre fondatori

02 Jun 2022 1346

Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al USR. "Nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens"

07 Feb 2022 1441

Surse Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al USR

07 Feb 2022 2804

Dacian Cioloş „Nu i-am auzit pe Iohannis şi Ciucă să spună cum se pregăteşte România în contextul riscului de conflic armat”

25 Jan 2022 1631

Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu reprezentanții USR Au fost prezentate oportunitățile de finanțare pentru unitățile administrativ teritoriale

11 Jan 2022 3130

Florin Roman a demisionat din funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării

15 Dec 2021 1750