Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea In Memoriam Teodor Burada. 96 de ani de la dispariția autorului primei monografii etnofolclorice dobrogene

Descendent din vechi familii de aromâni stabiliți în Moldova, unde bunicul său ajunge vornic, Teodor T. Burada (3 octombrie 1839) este fiul profesorului Tudorachi Burada - trecut prin școala de psaltichie de la București și autor al primei cărți de teorie a muzicii europene, și al Mariei Isăcescu-Burada, prima femeie traducătoare de teatru în limba română și cunoscătoare a mai multe limbi străine.
 

 
Teodor Burada învață muzica și limbile străine în familie, apoi vioara cu Alexandru Flechtenmacher, Paul Hette și Eduard Hübsch, pianul cu Constantin Ionescu - Gross, și-și lărgește orizontul cultural cu profesori de talia lui V. A. Urechia - la limba și literatura română, Grigore Cobălcescu - științele naturale, Foulquier - limba franceză, Ștarke - limba germană etc.
 
Pregătirea sa în Academia mihăileană și în tânăra universitate ieșeană, la Facultatea de Drept - absolvită cu calificativul eminente, este completată la Paris, perfecționându-se în domeniul muzical cu Delphin Jean Alard - la violină și Henri Reber și Louis Clapisson - la armonie, fiind primul student moldovean la Conservatoire imperial de musique et déclamation (1861 - 1865).
 
În același timp, frecventează și Școala de poduri și șosele și Facultatea de Drept din Paris. Această pregătire de excepție pe tărâm muzical îi va permite o vastă activitate concertistică atât în țară, cât și în străinătate, în special în țările pe care le-a vizitat din interese etnologice și folcloristice.
 
A fost primul profesor de violină al Conservatorului înființat în 1860, de Cuza și Kogălniceanu, și apoi a fost profesor de teorie - solfegii la instituția ieșeană, unde se întâlnea cu Gavriil Musicescu, cu Eduard Caudella și cu Titus Cerne.
 
Debutează în publicația „Almanahul muzical”. Membru al Junimii din anul 1878, Teodor Burada activează mai ales în cadrul Societății Științifice și Literare din Iași, al cărei președinte este timp de mai mulți ani, și colaborează la „Convorbiri literare”, „Arhiva”, „Revista pentru istorie, arheologice și filologice” și „Românul”. Își câștigă existența lucrând, totodată, ca magistrat și profesor la Conservatorul de Muzică din Iași. Preocupările în domeniul istoriei literare se concretizează în cărțile: „Istoria teatrului în Moldova” (I-II, 1915-1922) și „O călătorie în Dobrogea” (1880). A editat publicațiile „Almanahuri muzicale din țara noastră” și un „Dicționar muzical”. A realizat culegeri de folclor, cercetări de arheologie, etnografie, istorie, filologie, bizantinologie. Teodor Burada s-a stins la 17 februarie 1923.
 
Pentru o activitate atât de intensă și diversă ca domenii și forme de manifestare, la dispariția sa, Nicolae Iorga afirma că Burada a fost un artist „dăruit pentru binele obștesc”, caracterizat de „o modestă hărnicie în serviciul patriei”.
 
Într-un alt secol - și evident la o altă scară , Burada se regăsea în modelul său de dincolo de aproape două veacuri, Dimitrie Cantemir, mai ales în ceea ce privește scrutarea spiritualității populare, căci Descriptio Moldaviae va avea numeroase corespondente și prelungiri peste aproape două veacuri, semnate de Teodor T. Burada, începând cu bine-cunoscuta încercare monografică regională, „O călătorie în Dobrogea” (1880). Se deschide prin această lucrare drumul cercetării spiritualității populare românești pe zone culturale, cartea lui Teodor T. Burada fiind considerată cu îndreptățire „cea dintâi încercare din istoria folcloristicii românești de cercetare monografică etnofolclorică a unei regiuni”.
 
Paginile ei au valoarea unui tezaur. Mulți spun că ar fi însuși actul de identitate culturală a tuturor dobrogenilor. Vorbim despre prima culegere de folclor de pe teritoriul cuprins între Dunăre și Mare, scrisă la sfârșitul secolului al 19-lea de Teodor T. Burada, după o călătorie în Dobrogea. Oameni pasionați de la Centrul Cultural din Constanța au căutat cartea, au retipărit-o și au dăruit-o dascălilor ce vor să le predea copiilor folclorul autentic.
 
Deși ar fi trebuit să stea la loc de cinste în bibliotecile județene din Dobrogea, volumul se găsește, în ediția originală, doar la Centrul Cultural din Constanța ce poartă numele reputatului specialist. Cartea a fost împrumutată de la  Biblioteca „V.A. Urechia”  din Galați, pentru a putea fi retipărită. La Centrul Cultural „Teodor T. Burada” din Constanța există o colecție de cărți vechi pe care le puteți răsfoi oricând. Cea mai îndrăgită rămâne însă „O călătorie în Dobrogea”.
 
Printre satele colindate și descrise de Burada în cercetarea sa folclorică de tip monografic se numără Ostrov, Perjoaia, Rasova, Cochirleni, Topalu, dar și  Somova și Niculițel.
 
Sursa text: revista Muzica nr. 2 din 2010. Vasile Vasile - „Teodor T. Burada - ctitor al muzicologiei românești (18
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța și Tulcea, gazdele Simpozionului „140 de ani de presă românească în Dobrogea - trecut, prezent și perspective”

20 Jun 2019 604

Rețineți în agenda de weekend - sâmbătă, 15 iunie, ora 18 Proiecție de gală la Centrul „Jean Constantin“ - „Parking“, în regia lui Tudor Giurgiu

14 Jun 2019 742

Concurs de angajare la Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada“. Sunt vacante trei posturi

08 Jun 2019 679

Spectacol inedit de cântec popular autentic, la Ovidiu Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen“, la cea de-a XII-a ediţie

18 May 2019 628

Dublă lansare de carte la Centrul „Jean Constantin“ - dr. Maria Pariza şi Catia Maxim

08 May 2019 1141

Decese Constanţa 2 mai 2019

02 May 2019 639

Decese Constanţa 25 aprilie 2019

25 Apr 2019 779

Motiv de gâlceavă politică Liberalii din Consiliul Judeţean vor modificarea programului cultural al Centrului „Teodor T. Burada“ şi suspendarea Festivalului Berii (document)

18 Apr 2019 1607

Când are loc Festivalul Berii 2019? Iată ce licitaţie organizează Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“!

11 Apr 2019 1483

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Cinci copii din Cernavodă, la Festivalul Primăverii, organizat de Mihai Trăistariu (galerie foto)

05 Apr 2019 1683

Caravana DocuArt ajunge la Constanța. Iubitorii cinematografiei, invitați la Centrul „Jean Constantin”

02 Apr 2019 1219

La Centrul „Jean Constantin” Întâlnire interactivă pe tema hărțuirii psihologice

26 Mar 2019 1252

Constanţa Vernisajul „Femeia dobrogeană, de ziua ei”, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

08 Mar 2019 1066

Doina Voivozeanu, Sorin Colesniuc şi Romică Stan, în faţa evaluării anuale a managementului (documente)

08 Mar 2019 346

Proiecția filmului „Doamna mărilor”, dedicat fregatei „Mărășești”, la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

22 Feb 2019 655