#citeșteDobrogea In Memoriam Teodor Burada. 96 de ani de la dispariția autorului primei monografii etnofolclorice dobrogene

Descendent din vechi familii de aromâni stabiliți în Moldova, unde bunicul său ajunge vornic, Teodor T. Burada (3 octombrie 1839) este fiul profesorului Tudorachi Burada - trecut prin școala de psaltichie de la București și autor al primei cărți de teorie a muzicii europene, și al Mariei Isăcescu-Burada, prima femeie traducătoare de teatru în limba română și cunoscătoare a mai multe limbi străine.
 

 
Teodor Burada învață muzica și limbile străine în familie, apoi vioara cu Alexandru Flechtenmacher, Paul Hette și Eduard Hübsch, pianul cu Constantin Ionescu - Gross, și-și lărgește orizontul cultural cu profesori de talia lui V. A. Urechia - la limba și literatura română, Grigore Cobălcescu - științele naturale, Foulquier - limba franceză, Ștarke - limba germană etc.
 
Pregătirea sa în Academia mihăileană și în tânăra universitate ieșeană, la Facultatea de Drept - absolvită cu calificativul eminente, este completată la Paris, perfecționându-se în domeniul muzical cu Delphin Jean Alard - la violină și Henri Reber și Louis Clapisson - la armonie, fiind primul student moldovean la Conservatoire imperial de musique et déclamation (1861 - 1865).
 
În același timp, frecventează și Școala de poduri și șosele și Facultatea de Drept din Paris. Această pregătire de excepție pe tărâm muzical îi va permite o vastă activitate concertistică atât în țară, cât și în străinătate, în special în țările pe care le-a vizitat din interese etnologice și folcloristice.
 
A fost primul profesor de violină al Conservatorului înființat în 1860, de Cuza și Kogălniceanu, și apoi a fost profesor de teorie - solfegii la instituția ieșeană, unde se întâlnea cu Gavriil Musicescu, cu Eduard Caudella și cu Titus Cerne.
 
Debutează în publicația „Almanahul muzical”. Membru al Junimii din anul 1878, Teodor Burada activează mai ales în cadrul Societății Științifice și Literare din Iași, al cărei președinte este timp de mai mulți ani, și colaborează la „Convorbiri literare”, „Arhiva”, „Revista pentru istorie, arheologice și filologice” și „Românul”. Își câștigă existența lucrând, totodată, ca magistrat și profesor la Conservatorul de Muzică din Iași. Preocupările în domeniul istoriei literare se concretizează în cărțile: „Istoria teatrului în Moldova” (I-II, 1915-1922) și „O călătorie în Dobrogea” (1880). A editat publicațiile „Almanahuri muzicale din țara noastră” și un „Dicționar muzical”. A realizat culegeri de folclor, cercetări de arheologie, etnografie, istorie, filologie, bizantinologie. Teodor Burada s-a stins la 17 februarie 1923.
 
Pentru o activitate atât de intensă și diversă ca domenii și forme de manifestare, la dispariția sa, Nicolae Iorga afirma că Burada a fost un artist „dăruit pentru binele obștesc”, caracterizat de „o modestă hărnicie în serviciul patriei”.
 

Într-un alt secol - și evident la o altă scară , Burada se regăsea în modelul său de dincolo de aproape două veacuri, Dimitrie Cantemir, mai ales în ceea ce privește scrutarea spiritualității populare, căci Descriptio Moldaviae va avea numeroase corespondente și prelungiri peste aproape două veacuri, semnate de Teodor T. Burada, începând cu bine-cunoscuta încercare monografică regională, „O călătorie în Dobrogea” (1880). Se deschide prin această lucrare drumul cercetării spiritualității populare românești pe zone culturale, cartea lui Teodor T. Burada fiind considerată cu îndreptățire „cea dintâi încercare din istoria folcloristicii românești de cercetare monografică etnofolclorică a unei regiuni”.
 
Paginile ei au valoarea unui tezaur. Mulți spun că ar fi însuși actul de identitate culturală a tuturor dobrogenilor. Vorbim despre prima culegere de folclor de pe teritoriul cuprins între Dunăre și Mare, scrisă la sfârșitul secolului al 19-lea de Teodor T. Burada, după o călătorie în Dobrogea. Oameni pasionați de la Centrul Cultural din Constanța au căutat cartea, au retipărit-o și au dăruit-o dascălilor ce vor să le predea copiilor folclorul autentic.

 
Deși ar fi trebuit să stea la loc de cinste în bibliotecile județene din Dobrogea, volumul se găsește, în ediția originală, doar la Centrul Cultural din Constanța ce poartă numele reputatului specialist. Cartea a fost împrumutată de la  Biblioteca „V.A. Urechia”  din Galați, pentru a putea fi retipărită. La Centrul Cultural „Teodor T. Burada” din Constanța există o colecție de cărți vechi pe care le puteți răsfoi oricând. Cea mai îndrăgită rămâne însă „O călătorie în Dobrogea”.
 
Printre satele colindate și descrise de Burada în cercetarea sa folclorică de tip monografic se numără Ostrov, Perjoaia, Rasova, Cochirleni, Topalu, dar și  Somova și Niculițel.
 
Sursa text: revista Muzica nr. 2 din 2010. Vasile Vasile - „Teodor T. Burada - ctitor al muzicologiei românești (18
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 327

Evenimente Constanța 21 aprilie Iată unde pot petrece constănțenii astăzi

21 Apr 2024 533

Ce achiziție a făcut Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” înainte de evenimentul „Zilele Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin - 6 ani de la inaugurare” (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 568

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” se pregătește de 1 iunie. A închiriat scenă, ecran led, suntet și lumini. Iată pentru ce sumă (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 569

Servicii artistice pentru Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești cumpărate de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Cine va concerta (DOCUMENT)

12 Apr 2024 524

Ai nevoie de permis de conducere categoria B Concurs de angajare la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”

08 Apr 2024 825

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” Aproximativ 13.000 de euro cheltuiți pentru spectacolul lui Horia Brenciu (DOCUMENT)

06 Apr 2024 813

Spectacol pe 25 mai organizat de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Cu ce firmă a încheiat contractul de servicii cultural – artistice (DOCUMENT)

05 Apr 2024 478

Studenții de la Universitatea Ovidius Constanța, în excursie de documentare

04 Apr 2024 650

Centrul „Teodor T. Burada” Constanța și-a asigurat serviciile lui Fuego pentru Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești (DOCUMENT)

02 Apr 2024 781

Cumpărări directe Constanța Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada" a semnat cu Art By Fuego SRL. Contract, în valoare de 20.000 de lei (DOCUMENT)

29 Mar 2024 625

Constanța Zilele Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” - 6 ani de la inaugurare

29 Mar 2024 615

Spectacol de aproximativ 8.000 de euro la Constanța Centrul „Teodor T. Burada” o aduce pe artista Bibi pentru un show dedicat copiilor (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 705

Repartizarea unor spații către Teatrul „Căluțul de Mare” și către Centrul Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 1016

Cumpărări directe Casa Bulgărească Lipnița - Canlia, păzită de Direcția de Pază a Județului Constanța. Contractul, atribuit de Centrul Cultural Teodor „T. Burada“ (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 538