Clip animat anti-dezinformare, lansat de un grup de experţi în securitate internaţională, business şi IT din România (video)

Un grup de experţi în securitate internaţională, business şi IT din România - Intel4Patriam, a lansat online un clip animat anti-dezinformare, demersul făcând parte dintr-un proiect mai amplu pe această temă, informează Agerpres.ro

În fimuleţul de 15 minute sunt prezentate metodele de dezinformare şi scopurile lor. În a doua jumătate a clipului, o profesoară, "Captain Romania", vorbeşte elevilor, în clasă, despre combaterea dezinformării.

Clipul a fost realizat prin colaborarea între tineri din diaspora, studenţi şi persoane din lumea artistică.

"Campanie Împotriva Dezinformării - Captain Romania predă gândirea critică" este un videoclip care urmăreşte educarea populaţiei cu scopul de a promova gândirea critică şi citirea cu atenţie a ştirilor.

"În contextul alegerilor europarlamentare care se apropie şi a alegerilor prezidenţiale de anul viitor, scena socială din România va fi asaltată de ştiri false menite să dezinformeze populaţia, cu scopul de a câştiga teren politic, a diviza societatea şi a produce confuzie. Dezinformarea reprezintă unul dintre cele mai des utilizate instrumente din cadrul războiului hibrid, propagarea dezinformării prin social media poate avea consecinţe grave pe termen scurt şi lung. Fenomenul Brexit şi alegerile prezidenţiale din SUA din anul 2016 sunt două exemple majore de scenarii în care dezinformarea bine instrumentată pe canale de social media, provoacă modificarea status quo-ului la nivel naţional cu efecte regionale şi globale majore. România stă pe patru mari piloni care vor continua să asigure dezvoltarea ţării: stat de drept şi continuarea luptei împotriva corupţiei, stat membru UE, stat membru NATO şi continuarea susţinerii curentului atlanticist", arată experţii.


În acest context, Intel4Patriam îşi propune să creeze "un scut împotriva dezinformării" împreună cu cetăţenii români.

"Cel mai important element al scutului este educaţia, iar prin acest scut dorim să promovăm gândirea critică şi punerea sub semnul întrebării a informaţiilor care vin din surse nesigure", precizează aceştia.


Totodată, ei îi îndeamnă pe români să folosească hashtag-ul #CaptainRomania în toate postările care dezinformează pe social media, pentru a-i alerta pe ceilalţi utilizatori de conţinutul manipulator şi pentru a-i ajuta pe membrii Intel4Patriam să dezvolte o bază de date cu site-uri şi pagini de social media în care nu se poate avea încredere. Aceasta, adaugă experţii, va sta la dispoziţia utilizatorilor, pentru a putea verifica veridicitatea surselor de informaţii.

Agerpres.ro
Sursa foto+video: Intel4Patriam
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aplicația Whatsapp se modifică! Vezi ce schimbări se fac

17 Apr 2024 632

WhatsApp a redus limita de vârstă pentru utilizarea aplicației

13 Apr 2024 434

Aviz consumatorilor. Aplicația MyEnel nu este disponibilă

11 Apr 2024 1082

Poliția de Frontieră Polițiștii de frontieră au verificat peste 20.000 de persoane în aplicația eDAC în această săptămână

07 Apr 2024 411

IJJ Tulcea Ai auzit de noua aplicație eDAC? Iată ce reprezintă și cum va fi folosită de jandarmi

05 Apr 2024 526

În contextul aderării României la Schengen Este operațional un nou sistem de verificare a documentelor de identitate - eDAC (FOTO+VIDEO)

31 Mar 2024 546

Cumpărări directe Metasoft Plus SRL va furniza Primăriei Constanța servicii de întreținere și reparații de software (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 427

IGPR Aplicația Bright Sky RO accesată, până în prezent, de peste 92.000 de ori

10 Dec 2023 641

WhatsApp nu va mai funcționa pe mai multe modele de telefoane. Iată care sunt acestea

16 Sep 2023 1360

Meta lansează Channels, un nou produs disponibil pe platforma sa de mesagerie WhatsApp. Detalii

14 Sep 2023 872

Se sună de intrare la Maxi Pet Constanța! În 15 - 17 septembrie, prinde 15% reducere la toate produsele!

13 Sep 2023 794

Se sună de intrare la Maxi Pet Constanța! În 15 - 17 septembrie, prinde 15% reducere la toate produsele!

12 Sep 2023 973

Știri Constanța Posibile nefuncționalități ale aplicației CT BUS în această seară. Iată motivul

30 Aug 2023 786

Star Taxi a crescut numărul de mașini disponibile în Constanța, oferind transport fără tarife dinamice

07 Jun 2023 1399

Ministerul Cercetării şi ADR au lansat aplicaţia mobilă ROeID. Asigură autentificarea în toate platformele digitale

25 May 2023 1020