UPDATE-Cod galben de ploi însoţite de grindină

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben de ploi. Avertizarea este valabilă între orele 16:15 şi 17:15. Sunt afectate localităţile din sudul judeţului Constanţa, zona delimitată de localităţile Vama Veche, 2 Mai, Limanu, Mangalia, Saturn.

Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse din care se vor cumula peste 25 l/mp, grindină de dimensiuni mici și medii, descărcări electrice frecvente. Temperaturile vor fi în scădere, iar ploile vor fi prezente de-a lungul întregii săptămâni. Astăzi vremea va fi în general instabilă, cu un cer temporar noros și averse în general slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare. Temepratura maximă va fi cuprinsă între 18-19 grade, în timp ce minima va fi de 9-14 grade.

Mâine, valorile termice vor continua să scadă, cu maxime de 17 grade. Pe parcursul zilei, sunt așteptate ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice. Noaptea, temepraturile vor scădea până la 8 grade.

ANM a dat publicității prognoza meteo pentru următoarele zece zile, pe regiuni geografice. Potrivit meteorologilor, vremea se va răci în această săptămână, când valorile termice vor fi sub normalul termic al perioadei. Mai mult ploile vor cuprinde toată țara.
 
DOBROGEA
 
În primele patru zile ale intervalului de prognoză vremea va fi răcoroasă, pentru ca mai apoi versele se vor semnala local și cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului și după În primele patr valorile termice să marcheze o creștere ușoară și treptată, apropiindu-se de normele climatologice. În cea de-a doua săptămână regimul termic nu va mai suferi variații semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 17 și 22 de grade, iar ale celor minime între 9 și 13 grade. Aversele se vor semnala local și cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului și după data de 24 mai.
 
MUNTENIA
 
Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade și de 7 grade a celor minime. În intervalul 19 – 22 mai valorile termice vor crește ușor și treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua și 11...12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menține relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei. Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra și cantități de apă mai importante, dar și în intervalul 24 – 29 mai.
 

BANAT
 
În primele zile ale săptămânii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologic specifice perioadei, caracterizând o vreme răcoroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 15...17 grade. Dar, începând din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, urmând a se înregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22...24 de grade. Treptat, începând din a doua jumătate a primei săptămâni, valorile medii nocturne vor fi în creștere, până la 10...12 grade în perioada 21- 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, îndeosebi la începutul primei săptămâni și spre sfârșitul celei de-a doua.

 
TRANSILVANIA
 
La începutul intervalului vremea va fi mult mai rece decât în mod normal, cu o medie e tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate La începutul inte regională a maximelor termice de 13...17 grade, iar a minimelor nocturne de 2...6 grade. Din data de 20 mai și până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creștere, apropindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20...22 de grade și a celor minime de 5....9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la început și din nou în cea de-a doua săptămână.
 
OLTENIA
 
În primele zile, atât temperaturile diurne cât și cele nocturne vor caracteriza o vreme robabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare la începutul și sfârșitul intervalului de În primele răcoroasă, cu o medie a maximelor termice de 16...18 grade și de aproximativ 6 grade a celor minime. Apoi, temperatura aerului va crește ușor și treptat spre valori normale pentru data calendaristică. Cea de-a doua săptămână va debuta cu temperaturi maxime, în medie, de 14 grade și minime de 11 grade, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză nu vor mai fi variații semmnificative. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare la începutul și sfârșitul intervalului de referință. În rest, acestea vor fi sporadice și slabe cantitativ.
 
MOLDOVA
 
În jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic robabilitatea de apariție a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu Până în jurul specifice acestei perioade și vor fi în medie de 13 ... 18 de grade, apoi vor crește treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20...22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6...8 grade în prima jumătate a primei săptămâni apoi acestea vor crește și din 23 mai până spre sfârșitul lunii se vor înregistra, în medie, 10...12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile și în a doua săptămână de prognoză.
 
MARAMUREȘ
 
În prima săptămână, până spre mijlocul acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori emporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi averse, în general slabe cantitativ. . În prima săptăm medii diurne și nocturne cu mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13...15 grade, iar a celor minime de 3...7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată, urmând a se înregistra valori termice, atât diurne cât și nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, în perioada 20- 26 mai, în medie, temperaturile maxime vor fi de 19....22 de grade, iar cele minime de 7...10 grade.
 
LA MUNTE
 
În primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade robabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de Primele patru z a temperaturilor maxime și în jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei și va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade și minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Local și temporar se vor înregistra cantități de apă mai importante.

UPDATE, ora 17.20:


ANM a prelungit avertizarea de cod galben. Astfel, acum va fi valabilă între orele 17:15 şi 18:15.
Vor fi afectate localităţile Coroana, Albești, Hagieni, Limanu, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche. - local în nord-vestul județului Tulcea, şi zona delimitată de localităţile: Turcoaia, Hamcearca, Niculițel, Isaccea, Luncavița, Jijila, Măcin, Carcaliu, Greci.
Meteorologii spun că se vor semnala averse din care se vor cumula peste 25 l/mp, grindină de dimensiuni mici și medii, descărcări electrice frecvente, intensificări de scurtă durată ale vântului.





 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cod galben de intensificări ale vântului la Constanța!

28 Mar 2024 454

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt. Când expiră avertizarea meteo

27 Mar 2024 505

Anunțul ANM cu privire la transportul de praf saharian în zona României (FOTO)

27 Mar 2024 513

Prognoza meteorologică pentru Dobrogea în următoarele săptămâni

25 Mar 2024 454

O aeronavă TAROM Bucureşti - Chişinău a revenit la sol, după ce a fost lovită de fulger

25 Mar 2024 549

Cod galben de vânt puternic la Constanța! Numere utile în caz de urgență

24 Mar 2024 652

Avertizare meteo de ultim moment, emisă de ANM! Vizate Constanța și Tulcea

24 Mar 2024 1274

Schimbări de temperatură în Dobrogea. Prognoza meteo pentru zilele următoare

24 Mar 2024 596

Situația rezervei de umiditate în sol, în Dobrogea. Analiza ANM

22 Mar 2024 467

Cod galben de ceață în județul Constanța! Iată cât ține avertizarea emisă de ANM

22 Mar 2024 395

Prognoza meteo pentru Dobrogea, în zilele următoare. Schimbări în vremea de la malul mării

21 Mar 2024 767

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

20 Mar 2024 272

Prognoza meteo pentru Dobrogea în zilele următoare. Anunțul meteorologilor

19 Mar 2024 661

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea. Evaluare la data de 19 martie 2024

19 Mar 2024 547

Ce vreme ne așteaptă în Dobrogea? Prognoza pentru următoarele două săptămâni

18 Mar 2024 618