Codul de procedură penală, modificat în comisia specială


Comisia parlamentară specială pe domeniul justiţiei a adoptat, marţi, modificările aduse Codului de procedură penală ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei "indicii temeinice" în cazul punerii în mişcare a acţiunii penale., informează România TV. 

Acţiunea penală se pune în mişcare şi se exercită când există probe din care rezultă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare sau exercitarea acesteia, conform noului text.

În forma contestată la CCR, textul prevede că acţiunea penală se pune în mişcare în cazul în care există probe din care rezultă "indicii temeinice" privind infracţiunea, iar forma în vigoare a Codului de procedură penală se face referire la "presupunere rezonabilă".

Opoziţia propusese să se revină la conceptul actual din lege, cel de "presupunere rezonabilă", însă a fost adoptat amendamentul propus de PSD şi ALDE.

Comisia a modificat şi prevederile în ceea ce priveşte condiţiile în care se dispune percheziţia.

Potrivit formei modificate a articolului 158, cererea formulată de procuror pentru emiterea mandatului de percheziţie domiciliară trebuie să cuprindă: a) descrierea locului unde urmează a se efectua percheziţia, iar dacă sunt indicii temeinice privind existenţa sau posibilitatea transferării probelor, datelor sau persoanelor căutate în locuri învecinate, descrierea acestor locuri; b) indicarea probelor ori a indiciilor temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni sau cu privire la deţinerea obiectelor ori înscrisurilor ce au legătură cu o infracţiune.

Potrivit articolului 171 referitor la probe reformulat în comisie, obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit vor fi folosite ca mijloace de probă numai în cauza în care s-a dispus, prin ordonanţă a procurorului sau încheiere a instanţei, predarea şi, respectiv, ridicarea silită a acestora. În măsura în care se constată că obiectele, înscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, după caz, nu au legătură cu cauza în care au fost solicitate, vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice din posesia cărora au fost ridicate în termen de maxim 2 luni de la predare, respectiv, ridicare silită.

Preşedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat că au fost operate toate modificările cerute de CCR.



Sursa foto: România TV 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Robert Șerban, primarul din Eforie, achitat, în primă instanță! Azi, primul termen în apel (DOCUMENTE)

11 Jan 2024 990

„Flagrant“ Primele imagini de la acțiunea DNA Constanța cu polițiștii Gărzii de Coastă, în Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Dec 2023 1859

Două angajate din cadrul Primăriei Constanța au încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA

08 Dec 2023 12234

Presupus dealer de droguri, prins de DIICOT Constanța! Acuzat că vindea și „cristal“ (FOTO)

12 Oct 2023 3523

Achitări pe linie, în primă instanță Amânare de pronunțare în apelul dosarului foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

21 Sep 2023 1012

Achitări pe linie pentru fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă! Judecata în apel, aproape de final

29 May 2023 1374

Patru ani de la moartea îndrăgitului creator de modă Răzvan Ciobanu! Tragedia a avut loc în județul Constanța

29 Apr 2023 2636

Amânare de pronunțare în dosarul lui Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, condamnat cu executare în primă instanță!

19 Apr 2023 2005

Retrocedări cu „cântec“, la Constanța! Judecătorii au amânat pronunțarea în cazul a zeci de hectare din zona Anadalchioi - Brătianu

18 Feb 2023 1375

Printre inculpați, Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD Curtea de Apel suspendă judecata într-un dosar al DNA Constanța (MINUTĂ)

11 Feb 2023 2123

Judecătorii din Constanța au dictat a doua rejudecare a dosarului Feodor, Bratu și Lungu!

10 Feb 2023 1700

Cezar-Costin Stancu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, trimis în judecată de DNA! Anunțul tribunalului (RECHIZITORIU)

15 Jan 2023 1165

Fost vice ANRP, trimis în judecată de procurorii DNA!

09 Jan 2023 1560

USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor dosare penale

26 Nov 2022 1562

Este oficial! Arest prelungit pentru tinerii implicați în jefuirea unor săli de jocuri din oraș

11 Nov 2022 1058