Coincidență stranie Prăznuim Sfinții dobrogeni aducători de ploaie. Tornada de la Niculițel. Aici au fost descoperiți acum 45 de ani

Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc, astăzi, pe cei patru mucenici de la Niculiţel: Zotic, Atal, Camasie şi Filip.
 
Aceştia au rămas în conştiinţa credincioşilor că fiind aducători de ploaie. Sfintele lor moaşte au fost descoperite în urma unei ploi torenţiale, în toamna lui 1971, şi au fost depuse la mănăstirea Cocoşu, din judeţul Tulcea.
 
Cine au fost cei patru
Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasis şi Filip de la Niculiţel, din județul Tulcea, sunt prăznuiţi pe 4 iunie, potrivit crestinortodox.ro. Aceşti sfinţi fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul ţării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, când domnea împăratul Liciniu.
 
Potrivit altor cercetători,Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasis şi Filip de la Niculiţel au pătimit fie în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), fie în jurul anilor 370-372, pe vremea domniei regelui got Athanaric.
 
Trupurile acestor mucenici au fost depuse într-o criptă din Niculiţel. Peste această criptă s-a zidit în timp o biserica din piatră. Din cauza războaielor, biserica a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită de moloz.
 
În vara anului 1971, cu ocazia unor surpări de teren datorate unor ploi abundente, s-a descoperit cripta martirilor. În interiorul criptei s-a găsit un sicriu cu osemintele a patru bărbaţi. Deasupra sicriului, pe pereţi, s-au descoperit două inscripţii greceşti.
 
Prima a fost tradusă prin: "Martirii lui Hristos“, iar a două "Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.
 
Pe 17 ianuarie 1973, arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, a dat binecuvântare că aceste moaşte să fie duse la Mănăstirea Cocoş, spre a fi venerate de credincioşi. Ele au fost duse de arhiereul Gherasim Constănţeanul pe atunci, şi preotul consilier Dumitru Capaciurea din Măcin.

Moaştele celor patru sfinţi mucenici sunt prezente şi astăzi în biserica mănăstirii Cocoş, din jud. Tulcea.
 
Coincidență stranie: tornada de la Niculițel de acum două zile

În după amiaza zilei de 2 iunie, cu două zile înainte de praznicul Sfinților aducători de ploaie, un fenomen meteorologic deosebit a avut loc în judeţul Tulcea, în Niculiţel. Fenomenul a fost apreciat de localnici ca fiind o tornadă.
Prefectul județului Tulcea, Marin Bădiță, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că au fost afectate 12 locuinţe. Mai exact, acoperişurile acestor case au fost afectate între 30 şi 70%.
Şi școala gimnazială Mircea cel Bătrân din Babadag a fost afectată de fenomenul meteorologic deosebit care a avut loc, pe 2 iunie, în judeţul Tulcea.
Părţi din acoperişul instituţiei de învăţământ au fost smulse. Situaţia e dramatică, cu atât mai mult cu cât şcoala a fost refăcută recent.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sfinții dobrogeni Ioan Casian și Gherman. Unde slujesc IPS Teodosie și PS Visarion. Despre cei doi sfinți

28 Feb 2021 1992

Slujbă la Mănăstirea Halmyris. Ortodocșii îi cinstesc pe Sfinții dobrogeni Epictet și Astion

08 Jul 2020 2584

Astăzi prăznuim doi sfinți dobrogeni. Cine sunt şi unde este mănăstirea şi peştera care le poartă numele (galerie foto)

29 Feb 2020 4169

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Stoica Marin

22 Feb 2020 6470

Portrete de preoţi dobrogeni Preotul Nicolae Ciorbaru

30 Jan 2020 5671

Astăzi prăznuim doi sfinți dobrogeni. Cine sunt și ce fapte au săvârșit. Unde avem lăcașuri sfinte cu hramul sfinților dobrogeni

28 Feb 2018 3655