Col. Costică Cojoc și primarul Cristian Radu, despre activitatea pe 2012 a Jandarmeriei

jandarmerie.jpgÎn staţiunea Neptun s-a desfăşurat astăzi evaluarea anuală a subunităţilor din localitate. La această activitate au luat parte inspectorul şef, colonel dr. Costică Cojoc, jandarmii care fac parte din aceste subunităţi, edilii din localităţile Mangalia, Cristian Radu, Costineşti, Traian Cristea şi 23 August, Mugurel Mitrana, dar şi reprezentanţi ai Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Poliţiei Mangalia şi Neptun, R.A.A.P.P.S şi M.Ap.N.

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu le-a mulţumit jandarmilor pentru munca depusă în anul 2012 şi a declarat că obiectivul dânsului pentru 2013 este siguranţa cetăţeanului.

Inspectorul şef, col.dr. Costică Cojoc, a scos în evidenţă buna cooperare şi colaborare dintre jandarmi, autorităţile locale, S.P.P., S.R.I., Poliţie, R.A.A.P.P.S.

De asemenea acesta consideră că realizarea unui sistem eficient de asigurare a ordinii publice pe litoralul Mării Negre şi în zona monumentelor istorice şi siturilor arheologice din Judeţul Constanţa va creea un sentiment de securitate turiştilor şi protecţia patrimoniului cultural.

Consideră că rezultatele obţinute de jandarmii din Neptun sunt bune, dar că în anul acesta trebuie să fim mai aproape de comunitate, de cetăţeni. De asemenea a mulţumit şi i-a premiat pe primarul, Cristian Radu pentru sprijin şi deschiderea de care a dat dovadă, pe directorul R.A.A.P.P.S, dar şi patru subofiţeri care au obţinut rezultate bune, plt. maj. Lupu Daniel, plt. Mistodie Pompiliu, plt.maj. Costea Ştefan şi plt. Pricop Marcel.

 

Iată bilanțul:

Detaşamentul 5 jandarmi execută misiunea de asigurare a pazei şi protecţiei obiectivelor la Complexul Lotus, Centrul de Conferinţe Club Bazin şi obiectivele R.A. A.P.P.S.

În anul 2012, activitatea pe linia pazei şi protecţiei, a avut ca obiective principale creşterea gradului de securitate prin eficientizarea modului de folosire a forţelor şi mijloacelor; creşterea profesionalismului efectivelor ce execută misiuni de pază şi protecţie instituţională dar şi adoptarea unor dispozitive flexibile, bazate în principal pe elemente mobile.

De asemenea s-a urmărit implementarea unor sisteme moderne de monitorizare şi avertizare pentru sporirea gradului de securitate al obiectivelor şi creşterea eficienţei activităţilor specifice desfăşurate de militarii din compunerea elementelor de dispozitiv, precum şi reevaluarea şi dinamizarea dispozitivelor de pază şi protecţie.

O importanţă deosebită în implementarea acestor măsuri a avut-o cooperarea cu celelalte structuri, pentru aplicarea unei concepţii unitare, privind organizarea, conducerea şi coordonarea acţiunii forţelor participante la asigurarea securităţii obiectivului, prin misiuni de pază, controlul accesului în obiectiv, asigurarea măsurilor de ordine publică în zona de dispunere a obiectivului şi intervenţia în situaţii de urgenţă.

Detaşamentul 6 jandarmi execută printre altele, protecţia instituţională şi ordinea publică la Complexul „Arad", supravegherea şi ordinea publică la Judecătoria Mangalia, Parchetul Mangalia şi are ca zonă de competenţă, localităţile 23 August, Albeşti, Amzacea, Cerchezu, Chirnogeni, Comana, Costineşti, Deleni, Dobromir, Independenţa, Limanu, Negru Vodă, Pecineaga, Tuzla, Mangalia, Neptun.

În anul 2012 efectivele de jandarmi din cadrul subunităţii, au executat un număr de 2816 misiuni pe timpul desfăşurării manifestărilor sportive, cultural-artistice, promoţionale religioase, de protest, etc.

Printe cele mai importante evenimente sunt de menţionat, Festivalul Internaţional de muzică jazz ,, Freedom jazz la Vama Veche", Mix Evo Muzic, Festivalul Callatis, Stufstock, desfăşurarea ediţiei a VIII-a a Festivalui de muzică Folk You, unele dintre acestea cu participarea a peste 10000 de spectatori. Pe timpul desfăşurării acestor misiuni au fost constatate 2 fapte de natură penală cu 2 autori şi au fost sancţionate contravenţional 10 persoane.

Privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, în anul 2012 efectivele subunităţii au participat în sistem integrat cu lucrători de poliţie, în 3 localităţi din județul Constanţa ( Mangalia, Neptun şi com. Costineşti). De asemenea în urma solicitărilor IPJ Constanţa au fost executate, împreună cu lucrătorii de poliţie, un număr de 2240 acţiuni în comun, (patrulări mixte şi independente) în mediul urban şi rural.

Pe timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada analizată au fost constatate 48 fapte de natură penală, cu 68 autori, au fost sancţionate contravenţional 703 persoane.

În anul 2012 au fost conduse la sediile structurilor de poliţie 71 de persoane .

În perioada sezonului estival 2012, în baza Planului de acţiune „LITORAL 2012" subunitatea a executat misiuni de menţinere a ordinii publice, independent şi împreună cu lucrători de poliţie, în mun. Mangalia - zona turistică din staţiunile Neptun, Olimp, Venus, Cap Aurora şi Saturn, loc. Limanu, 2 Mai şi VamaVeche.

În această perioadă au fost executate, împreună cu lucrători de poliţie, 467 misiuni de patrulare mixte sau independent.

Pe timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada sezonului estival au fost constatate 14 fapte de natură penală, cu 20 autori. În sezonul estival au fost sancţionate contravenţional 320 persoane.

Exemple semnificative

Sâmbătă, 14 iulie a.c., ora 10.30, un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în apropierea Hotelului "Diana" din staţiunea Saturn, a fost alertat de mai multe persoane de pe plajă. Acestea au început să strige „hoţul, prindeţi hoţul!", indicând jandarmilor o persoană care alerga şi se afla la aproximativ 100 de metri. Jandarmii au trecut la urmărirea persoanei, pe care au reţinut-o după o urmărire de două minute.

Asupra suspectului au fost găsite haine, în buzunarul cărora au fost descoperite acte, bani şi chei, toate bunurile aparţinând unei persoane de pe plajă. Partea vătămată a recunoscut bunurile, mulţumind patrulei de jandarmi.

Suspectului, Selcin S., de 30 ani, din Mangalia, i-au fost întocmite actele premergătoare pentru fapta de furt şi a fost condus la sediul Poliţiei municipiului Mangalia pentru continuarea cercetărilor.

***

Sîmbătă, 21 iulie a.c., ora 23.30, un echipaj de jandarmi a observat în parcarea Complexului Dunărea, din Neptun, un autoturism Dacia Logan care a lovit o maşină Skoda Octavia, parcată în faţa Braseriei Dunărea.

După ce a lovit maşina, şoferul autoturismului a fugit de la locul faptei.

A fost anunţată echipa de intervenţie, care a trecut la verificarea zonei şi l-a depistat pe cel în cauză, Claudiu P., de 19 ani, din comuna Glina, Ilfov .

În urma cercetărilor s-a constatat că acesta a furat maşina din Sectorul 1Bucureşti.

***

Duminică, 26 august a.c., ora 21.30, un echipaj de jandarmi aflat în patrulare pe faleza portului turistic din municipiul Mangalia, în timpul Festivalului Callatis, a surprins o persoană care "dorea să împrumute" cîteva obiecte din geanta unei femei. Jandarmii l-au surprins în timp ce băga mîna şi încerca să sustragă telefonul mobil care se afla în partea de sus a genţii. Pentru a-şi camufla acţiunea acesta avea atîrnat pe mînă, un prosop lung de aproximativ 1,5 metri.

Neluţu D., de 42 ani, din Constanţa, a declarat jandarmilor că nu este nimic adevărat, că el nu a băgat mîna în geantă, ci doar a vrut să se "scarpine pe picior". Două persoane, martore, aflate în imediata apropiere au observat mişcarea "mîinilor dibace" şi au depus mărturie pentru persoana păgubită.

Persoana în cauză a fost condusă la sediul Poliţiei Mangalia unde i s-au întocmit actele premergătoare sub aspectul săvârşirii tentativei de furt calificat.

***

Un bărbat de 26 de ani, a fost surprins de un echipaj de jandarmerie în timp ce încerca să sustragă din apropierea staţiunii Olimp, cablu aparţinând unei societăţi de comunicaţie.

Marţi, 30 octombrie a.c., ora 01.00, jandarmii care patrulau în apropierea Hotelului Arad din localitatea Olimp, au auzit zgomote şi au observat deplasat capacul unei guri de vizitare pentru cabluri telefonice subterane.

Militarii au ridicat capacele şi au surprins în interior o persoană, „depanator de ocazie" care tocmai ce secţionase şi lega un cablu de comunicaţie de un lanţ ataşat la un troliu montat în interior. Cu această instalaţie improvizată se pot sustrage zeci de metri de cablu de telefonie.

***


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Unitatea Militară 02311 Constanța angajează. Detalii

12 Apr 2024 790

Locotenent colonel Donici Viorel, numit prim procuror adjunct la Parchetul Militar Cluj

05 Mar 2024 584

„Atlasul geografic şi statistic al României” publicat în 1864, expus la Muzeul Național de Istorie

28 Feb 2024 880

IPJ VasluiServiciul de patrulare și supraveghere trafic rutier pe strada Colonel Simionescu Sava din municipiul Bârlad a depistat și oprit o autoutilitară

20 Feb 2024 505

Trecere în rezervă la Brigada 9 Mecanizată "Mărășești" Constanța (GALERIE FOTO)

29 Dec 2023 1190

Departamentul pentru Situații de Urgență Raed Arafat a primit vizita ambasadorului Republicii Franceze în România, Nicolas Warnery. S-au purtat discuții privind protecția civilă

16 Dec 2023 740

Declarații de Avere Constanța Prim adjunctul inspectorului șef al IJJ Constanța, colonel Leontin Rădulescu deține o casă și un apartament (DOCUMENTE)

09 Dec 2023 1218

Știri Constanța Eveniment la sediul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” Constanța (FOTO)

04 Dec 2023 1481

Colonel Florişteanu Petru Marcel, condamnat pentru tentativă la agresiune sexuală

13 Nov 2023 1273

Știri Constanța Ceremonie militară și religioasă la Batalionul 345 Artilerie "Tomis" (FOTO)

10 Nov 2023 879

Știri Constanța Recompense la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” (FOTO)

04 Nov 2023 915

ISU Tulcea, în doliu. Colonel Gheorghe Cotoroană s-a stins fulgerător urmare a unui accident

30 Oct 2023 2043

„Colonel din Serviciului de Informații Externe“, condamnat definitiv la Constanța! Dosarul nu se va rejudeca

25 Oct 2023 9213

Doliu în lumea politică din România. ​„Ne bucurăm de moștenirea cunoașterii sale lăsate nouă”

15 Aug 2023 1466

Copil de 4 ani, care se afla pe carosabil, accidentat de un biciclist care a fugit. Poliția îl caută

05 Aug 2023 1174