Colegiul Prefectural Concluziile privind rezultatele acţiunii de control în spitalele din judeţul Constanţa, în secţiile de neonatologie şi obstetrică-ginecologie


În perioada 14.01.-15.02.2019, Directia de Sanatate Publica a Judetului Constanta a desfasurat actiuni tematice de control in cadrul unui numar de 7 (sapte) unitati sanitare de stat si private din judetul Constanta. Controlul a fost efectuat de catre echipe mixte formate din  inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control in Sanatate Publica Constanta si personal specializat din cadrul Compartimentului de Epidemiologie si Boli Transmisibile si au fost verificate conditiile igienico - sanitare in clinicile de obstetrica - ginecologie si sectiile de neonatologie.

Actiunea tematica a vizat verificarea respectarii normelor de supraveghere, prevenire si limitare a infectiilor  asociate asistentei  medicale, a  normelor tehnice privind  curatarea, dezinfectia si sterilizarea instrumentarului si gestionarea deseurilor rezultate din activitatea medicala si au fost recoltate probe de salubritate, sterilitati si microaeroflora.

Cu ocazia controlului au fost depistate urmatoarele neconformitati si s-au stabilit termene de remediere, dupa cum urmeaza:

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “ Sf. Apostol Andrei” Constanta -  nerespectarea procedurilor specifice activitatii de curatenie si dezinfectie. Pentru neconformitatile constatate s-a aplicat sanctiune contraventionala conform HG 857/2011, art.30,lit.i, in valoare de 5000lei.

Totodata, in perioada 19.03-28.03.2019, cu ocazia controlului incrucisat dispus prin adresa MS nr. 327/12.03.2019 au fost verificate si sectiile Obstetrica Ginecologie I si II,  blocul operator Obstetrica Ginecologie,  Neonatologie si nu s-au constatat neconformitati semnificative. Ca urmare a lucrarilor de reabilitare a sectiei obstetrica ginecologie I, activitatea sectiei obstetrica ginecologie I si II se desfasoara in aceleasi spatii : Etajul VII – lehuze, etajul IX – gravide si ginecologie. Din acest motiv, salonul stabilit pentru cazuri septice ginecologice este cel cu numarul 9309, iar la etajul 7, in cazul aparitiei unui caz septic, se foloseste una din cele 6 rezerve cu un pat si grup sanitar propriu.

Spitalul Orasenesc Cernavoda- spatiile utilizate pentru depozitarea materialelor de intretinere a curateniei, lenjeriei murdare, respectiv materiale sanitare sunt organizate necorespunzator ;
-  nu sunt intocmite procedurile privind interventia in cazul aparitiei unui episod de IN, de identificare si raportare a cazurilor de IN digestive
- nu este intocmit si nu este implementat protocolul privind diagnosticul infectiilor nosocomiale
       
Pentru neconformitatile constatate s-a aplicat sanctiune contraventionala conform OG 2/2001, art. 5 si art. 7 (avertisment).

 
Spitalul Municipal Mangalia
- neasigurarea unui produs dezinfectant de nivel inalt la nivelul unitatii

- neafisarea procedurilor si protocoalelor de lucru in spatiile in care se  efectueaza manoperele- termen imediat si permanent
- neinstruirea personalului  responsabil cu operatiunile  de sterilizare/ dezinfectie neintocmirea protocoalelor de dezinfectie pentru echipamanetele  medicale validate de SPCIN
- neintocmirea hartii cu zonele de risc epidemiologic crescut-
       Pentru neconformitatile constatate s-a aplicat sanctiune contraventionala conform HG 857/2011, art. 33, lit.i, in valoare de 5000lei.

Spitalul Orasenesc Harsova
- neasigurarea unui spatiu pentru igienizarea si decontaminarea  materialelor si ustensilelor folosite la operatiunea de curatenie
- personalul cu atributii de efectuare a operatiunilor de curatenie si dezinfectie nu a facut dovada certificatului de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena.
Pentru neconformitatile constatate s-au acordat termene de remediere imediata a deficientelor.
 
 Unitate sanitara privata – Euromaterna S.A.
- personalul cu atributii de ingrijire a bolnavilor si de efectuare a operatiunilor de curatenie si dezinfectie nu au facut dovada certificatului de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena, motiv pentru care s-a aplicat sanctiune contraventionala conform OG 2/2001, art. 5 si art. 7 (avertisment) si termen imediat pentru remedierea deficientei; totodata, cele 30 de persoane (infirmiere) au fost inscrise in aceeasi zi in vederea efectuarii cursului.
 
- au fost verificate substantele dezinfectante utilizate, concentratiile si modul de utilizare. La recontrolul efectuat s-au recoltat si probe pentru examenul microbiologic, rezultatele de laborator fiind conforme.

Unitate sanitara privata cu paturi Isis Medical Center
- neconformitati la depozitarea  materialelor utilizate la efectuarea curateniei
- monitorizarea partiala a temperaturii la spatiul de depozitare temporara a deseurilor medicale

Pentru neconformitatile constatate s-a aplicat sanctiune contraventionala conform OG 2/2001, art. 5 si art. 7 (avertisment).

La recontrolul efectuat s-au recoltat si probe pentru examenul microbiologic, rezultatele de laborator fiind conforme.
 
În anul 2018 au fost declarate 22 cazuri de infectii asociate actului medical in sectiile de obstetrica ginecologie si nou-nascuti din care:
- Spitalul Clinic Judetean de Urgenta “ Sf. Apostol Andrei” Constanta - 12 cazuri la sectia obstetrica-ginecologie si 9 cazuri la sectia nou- nascuti.
- Spitalul Municipal Medgidia - 1 caz la sectia  obstetrica-ginecologie

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 660

LIVE TEXT Eveniment la Prefectura Constanța. Patru instituții la ora bilanțului (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

14 Feb 2024 1236

Ședință a Colegiului Prefectural, în data de 14 februarie 2024. Ce este pe ordinea de zi

13 Feb 2024 816

Știri Constanța Prima ședință a Colegiului Prefectural aferent anului 2024. Iată ce s-a discutat (FOTO+DOCUMENTE)

02 Feb 2024 925

Ce măsuri vor fi luate în județul Constanța pentru sărbatori de iarnă în siguranță

20 Dec 2023 1141

Ultimul colegiu Prefectural Prezentări ale AJOFM Constanța, AJPIS Constanța și ISJ Constanța

23 Oct 2023 993

Neconformități în unitățile sanitare cu paturi din Constanța! (DOCUMENT)

27 Sep 2023 900

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, puncte tari și puncte slabe în 2023 (DOCUMENT)

27 Sep 2023 1204

Colegiul Prefectural Constanța UPDATE. Informații despre autorizarea clădirilor și implementarea proiectelor în școlile și liceele din județ (FOTO)

26 Jul 2023 1163

Constanța Rezultatele provizorii ale Recensământului populației și al locuințelor, prezentate în cadrul Colegiului Prefectural

18 May 2023 1401

UPDATE. Măsurile dispuse de autoritățile constănțene, la nivelul județului, pentru gestionarea perioadei de 1 Mai (FOTO)

26 Apr 2023 1533

Colegiul Prefectural Constanța. Rapoarte pe anul 2022, prezentate de mai multe instituții constănțene

01 Mar 2023 1279

LIVE VIDEO-TEXT Colegiul Prefectural al Județului Constanța prezintă raportul de activitate pe anul 2022 (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Feb 2023 1576

Nedeclararea corectă a impozitelor constănțenilor, în vizorul ANAF. Ce raport a prezentat Inspecția Fiscală pentru anul 2022

27 Oct 2022 2437

Colegiul Prefectural, în manieră inedită. Prezentări ale reprezentanților ANIF, ABADL și AJFP Constanța (GALERIE FOTO +VIDEO)

27 Oct 2022 1997