Stiri calde

Colinde la final de an în Constanța. Străzile orașului brăzdate de cete de colindători (video)

Colindătorii au deținut din cele mai vechi timpuri în societatea tradiționala românească precreștină, caracterul unor vizitatori privilegiați, în calitate de aducători de vesti de la zei. Obiceiul colindatului are loc la intervale sacre, în preajma sărbătorilor. De Anul Nou, colindătorii obișnuiesc să vină cu Plugușorul, Capra, Sorcova sau Steaua.

Capra

Acest obicei ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Măştile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, capra, iar obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.

Masca este însoţită de o ceată zgomotoasă, cu nelipsiţii lăutari ce acompaniază dansul caprei. Capra saltă şi se smuceşte, se roteşte şi se apleacă, clămpănind ritmic din fălcile de lemn. Un spectacol autentic trezeşte în asistenţă fiori de spaimă. Mult atenuat în forma sa citadină actuală, spectacolul se remarcă mai ales prin originalitatea costumului şi a coregrafiei. Cercetătorii presupun că dansul caprei, precum şi alte manifestări ala măştilor (căiuţii-feciori travestiţi în crai, turca-masca de taur), întâlnite în satele româneşti la vremea Crăciunului provin din ceremoniile sacre arhaice închinate morţii şi renaşterii divinităţii.

Pluguşorul

Urare tradiţională la români în preajma Anului Nou, pluguşorul a păstrat scenariul ritualic al unei invocări magice cu substrat agrar. El e întotdeauna însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai uşor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. Textul pluguşorului şi-a pierdut astăzi caracterul de incantaţie magică. Recitată într-un ritm vioi, urarea devine tot mai veselă, mai optimistă, pe măsură ce se apropie de sfârşit.

Sorcova

Aparţinând obiceiurilor de Anul Nou, umblatul cu sorcova e mai cu seamă bucuria copiilor. Aceştia poartă o crenguţă înmugurită de copac sau o sorcovă confecţionată dintr-un băţ în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Numele de sorcovă vine de la cuvântul bulgar surov (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore. Înclinată de mai multe ori în direcţia unei anumite persoane, sorcova joacă întrucâtva rolul unei baghete magice, înzestrate cu capacitatea de a transmite vigoare şi tinereţe celui vizat. Textul urării, care aminteşte de o vrajă, nu face decât să întărească efectul mişcării sorcovei.

Steaua

De la Crăciun şi până la Bobotează copiii umblă cu steaua, un obicei vechi ce se întâlneşte la toate popoarele creştine. Acest obicei vrea să amintească steaua care a vestit naşterea lui Iisus şi i-a călăuzit pe cei trei magi.

Sursă text: traditieialomita.ro, crestinortodox.ro.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pluguşorul Ligii Militarilor Profesionişti „Ia pocniți din bice măi/Cum e datina la noi/Să audă-ntreaga țară/Urătura militară!

30 Dec 2018 1326

Obiectivul major al Simonei Halep în 2019

25 Dec 2018 737

Mesaj de Crăciun, transmis constănțenilor de Ierarhul Tomisului, IPS Teodosie. „Ziua Nașterii Domnului este o înnoire“ (galerie foto+video)

20 Dec 2018 678

LIVE TEXT Adrian V. Rădulescu, cetățean de onoare al județului Constanța. Ce alte proiecte sunt pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța (galerie foto)

19 Dec 2018 1069

LIVE TEXT Ședință ordinară festivă a Consiliului Local al municipiului Constanța. Mai multe proiecte incluse pe ordinea de zi (galerie foto)

19 Dec 2018 981

Concert de colinde al Școlii Gimnaziale Nr. 38 "Dimitrie Cantemir" Constanța (galerie foto)

18 Dec 2018 1058

Revista presei locale

15 Dec 2018 637

Credincioșii musulmani sărbătoresc în acest weekend Ramazan Bayram

14 Jun 2018 3437

Ziua de Nawrez, celebrată în avans de comunitatea tătară. Fostul deputat Amet Varol este iniţiatorul legii dedicate sărbătorii primăverii

19 Mar 2018 901

Doliu în lumea marinarilor! Un membru al primului echipaj al fregatei Regele Ferdinand s-a stins din viață

12 Feb 2018 9135

#citeșteDobrogea Colindele dobrogene - „Ritmul e vioi, apropiat de cel al strigăturii“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

24 Dec 2017 2316

Anunţ important de la Bazilica Sfântul Anton pentru credincioşii catolici din Constanţa

23 Dec 2017 1962

Spectacol de Crăciun, la Liceul Teoretic Murfatlar

23 Dec 2017 1417

Imagini de la eveniment „Coborât-a coborât“, atmosferă de sărbătoare la Bazilica „Sfântul Anton de Padova“ (galerie foto + video)

22 Dec 2017 1597

În prag de sărbătoriConsiliul Județean Tulcea a dăruit cadouri pentru copiii din grădinițele din Turcoaia și Dorobanțu

21 Dec 2017 889