Coltuc.ro Scandalul diplomelor de la Spiru Haret este departe de a se fi încheiat

In perioada 2009-2012 au terminat facultatea Spiru Haret la formele de invatamant ID si FR peste 100000 de absolventi.
Dintre acestia conform datelor oficiale doar 8662 au dat in judecata Spiru Haret si Ministerul Educatiei si au obtinut hotarari judecatoresti de recunoastere/eliberare diploma.
“Raul nu vine niciodata singur” este o regula care se aplica foarte mult in Romania.
Pe data de 20.05.2014 peste 25000 de persoane au primit din partea angajatorilor(bugetari sau nu) somatii sa aduca diploma in original sau hotararea judecatoreasca daca nu vor restitui toate sumele incasate ca si salarii,bonusuri si vor fi dati afara.
Din 2009 şi până în prezent, fiecare politician care a preluat funcţia de ministru al Educaţiei a promis o rezolvare, dar nici unul a reuşit să tranşeze în vreun fel problema absolvenţilor de la Spiru Haret. Între timp, sătui să mai aştepte, aceştia au început să dea în judecată ministerul şi universitatea
Cum a inceput totul
Goana după profit a universităţilor particulare şi incompetenţa celor care au condus Ministerul Educaţiei în ultimii ani au dat naştere unei situaţii scandaloase, din care câţiva băieţi deştepţi s-au îmbogăţit, iar zeci de mii de cetăţeni au rămas cu ochii în soare
Scandalul diplomelor de la Spiru Haret a izbucnit în 2009, când Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei de la acea vreme, a anunţat că formele de învăţământ ID (învăţământ la distanţă) şi FR (fără frecvenţă) ale Universităţii Spiru Haret nu sunt autorizate şi funcţionează în ilegalitate. Culmea e că ministerul nu se obosise prea tare până atunci să le semnaleze acest lucru zecilor de mii de studenţi care urmau cursurile respectivelor forme de învăţământ. De fapt, nici nu ar fi avut cum din moment ce, din câte se pare, nu avea habar dacă formele respective de învăţământ sunt autorizate sau nu. Conform unei declaraţii de anul trecut, Ecaterina Andronescu a cerut verificarea Universităţii Spiru Haret abia când a văzut cifra uriaşă de absolvenţi din anul 2009: “În momentul în care s-au cerut formularele de diplome pentru absolvenţii anului 2009, universitatea aceasta a cerut 50.000 de diplome. Când am văzut, am spus că au greşit cu un ordin de mărime şi am cerut să verifice dacă cifra este corectă. Era, iar cu un an înainte se întâmplase acelaşi lucru. Şi atunci am încercat să vedem dacă toate aceste programe care aveau absolvenţi, funcţionează legal sau nu. O comisie pe care am trimis-o acolo a constantat că erau foarte multe programe de învăţământ la distanţă care nu erau autorizate”.
Solutii: Politice - Nu exista astfel de solutii de 5 ani de zile
Judecatoresti - Pentru a-si primi diplomele, multi dintre acestia au ales calea tribunalului
Aici, Universitatea Spiru Haret este parata, iar Ministerul Educatiei este chemat in garantie
Consecinte serioase.
Potrivit avocatilor, absolventii se afla in situatia de a fi dati afara de la locurile de munca pentru ca nu au cum sa demonstreze ca au studii superioare, adeverinta care tine loc de diploma de licenta fiind valabila doar un an.
“Problema s-a extins insa si asupra anilor, 2010, 2011,2012. Cei care sunt angajati in cadrul Ministerului Educatiei si vor sa sustina examenul de gradatie in invatamant sau examenul de titularizare, apar in sistemul de verificare cu diplome nerecunoscute.
Fara niciun avertisment si fara a aduce la cunostinta opiniei publice, MECTS a hotarat ca diplomele anterioare anului 2009 nu sunt valabile, in conditiile in care la vremea respectiva ARACIS nu functiona.
Exemplul unei cliente este urmatorul: a absolvit Facultatea de Litere Spiru Haret, a lucrat ca suplinitor in invatamant, iar anul acesta voia sa isi depuna dosarul pentru examenul de titularizare.

La momentul depunerii dosarului cu actele necesare se face si o verificare in sistem a candidatului, ori in acest caz doamna apare cu diploma nerecunoscuta. Aceeasi doamna care profesase timp de trei ani in baza aceleiasi diplome”, explica avocat COLTUC MARIUS VICENTIU.
Acesta doamna poate restitui o suma de 20000 de lei. Deci problema este extrem de grava si necesita rezolvare.
POT DA IN JUDECATA DUPA 5 ANI?NU S-A PRESCRIS? Nu.

Puteti da in judecata oricand, dar problema se rezolva numai in instanta.


Sursa: coltuc.ro
Sursa foto: arena-avocatilor.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Scandal între doi bărbați, în Constanța! Unul dintre ei avea droguri asupra sa

12 Apr 2024 515

Oficial al IPJ Constanța despre cazul scandalului de noaptea trecută (VIDEO)

11 Apr 2024 633

Două persoane bătute în Constanța. Scandalul ar fi pornit de la un telefon

11 Apr 2024 859

Scandal pe bulevardul Tomis, în Constanța. Ce spun polițiștii (FOTO+VIDEO)

11 Apr 2024 2455

UPDATE Scandal într-un parc din Constanța! Doi tineri s-au luat la bătaie! Polițiștii au deschis o anchetă (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 1309

Constanța Doi bărbați reținuți în urma unui scandal într-o sală de jocuri din localitatea Ovidiu

05 Apr 2024 514

Scandal în sediul Poliției Municipiului Medgidia! O femeie, suspectată că ar fi agresat un polițist

05 Apr 2024 494

Scandal monstru într-o sală de jocuri de noroc din Ovidiu!

05 Apr 2024 706

IPJ Bistrița-NăsăudUpdate Știre

02 Apr 2024 297

Scandal în localitatea Dropia, județul Constanța! Femeie amenințată de fostul concubin! Suspectul și-a agresat și fostul cumnat cu sapa

27 Mar 2024 467

IPJ Bacău3 tineri reținuți de polițiști după un scandal

26 Mar 2024 327

Scandal în holul Unităţii de Primiri Urgenţe din Spitalul Judeţean Constanţa! S-a lăsat cu o trimitere în judecată, după șase ani de anchetă

13 Mar 2024 1082

Scandal la CERONAV Dan Pisică, director comercial, face acuzații grave! Ce spune directorul general Teodor Popa

12 Mar 2024 4897

IPJ SibiuReținuți în urma unui scandal

11 Mar 2024 316

Diana Șoșoacă a fost prinsă de radar cu 110km/h și a rămas fără permis. Scandal făcut de senatoare la mașina poliției

10 Mar 2024 792