Comandamentul pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană, reunit la Palatul Victoria


Prim-ministrul Viorica Dăncilă a coordonat astăzi reuniunea Comandamentului pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană pe teritoriul României.

Reprezentanții ANSVSA au făcut o informare privind situația zonelor afectate de pesta porcină africană și a măsurilor dispuse pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii la nivelul județului Tulcea, unde a fost instituită starea de alertă. Pentru limitarea extinderii bolii, au fost instituite șase filtre la ieșirea din județul Tulcea și două filtre la fermele afectate, care verifică respectarea măsurilor de carantină și a restricțiilor de circulație. De asemenea, a fost suplimentat personalul de specialitate, care se ocupă de evaluarea în teren a situației.

ANSVSA colaborează cu Ministerul Mediului pentru controlul răspândirii virusului în rândul porcilor mistreți din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, prin identificarea și neutralizarea animalelor bolnave.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut instituțiilor implicate – ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, MAI, MApN – să colaboreze la fel de strâns ca până acum pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare.

De asemenea, șeful Executivului a solicitat modificarea legislației, astfel încât să fie acordate despăgubiri persoanelor care notifică și predau voluntar autorităților animalele bolnave din zona în care a fost instituită starea de alertă. ”Este foarte important să luăm la timp măsurile necesare pentru a împiedica extinderea virusului pestei porcine africane și eradicarea bolii”, a afirmat șeful Executivului.

La Comandamentul pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană au mai participat vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, secretarul de stat în MApN, Mircea Dușa, vicepreședintele ANSVSA, Laszlo Nagy Csutak.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru populație, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

1 Mai cu tradiționalii mici. Unde poți face grătar în Constanța? (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 736

Slăninuță afumată, leber și caltaboș, un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate?

23 Dec 2023 710

Știri Constanța Accident rutier în pădure la Murfatlar. O mașină s-a răsturnat după ce a lovit un mistreț

02 Dec 2023 2034

Percheziții într-un caz de braconaj cinegetic, la Tulcea. Bănuiții ar fi capturat un porc mistreț

03 Nov 2023 872

Pacienți suspecți de botulism la spitalul „Victor Babeş“ din Timişoara. Cum se manifestă

31 Aug 2023 739

5 avantaje pe care ți le aduce un grătar electric

21 Jul 2023 1324

Control OPC la vila din Costinești de unde mai mulți turiști au ajuns la spital cu probleme digestive. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Jul 2023 1274

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci în 2022

08 Dec 2022 1674

ANSVSA. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

06 Dec 2022 1751

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța cumpără carne și produse din carne! Iată de la cine (DOCUMENT)

03 Dec 2022 2423

Achiziția de carne de porc organizată de Penitenciarul de la Poarta Albă, contestată la CNSC

29 Nov 2022 1319

Diferențele dintre tipuri de carne și care sunt cele mai consumate

24 Nov 2022 4220

Sondaj de opinie Verificați eticheta cărnii înainte de a o cumpăra?

21 Nov 2022 1773

Penitenciarul Tulcea cumpără legume de toamnă, mere și carcasă de porc degresată. Iată de la cine! (DOCUMENT)

10 Nov 2022 1157

Ciolan de porc expirat 10 unități prestatoare de servicii de catering din județul Constanța, verificate de Protecția Consumatorilor (VIDEO)

12 Oct 2022 2614