Avocat Coltuc Comercianţii dau în judecată ANAF pentru abuzuri

Fiscul a pornit cruciada împotriva evazioniștilor și i-au depistat pe cei mai mari. 56,34 de lei. Atât au găsit inspectorii ANAF în minus, pe casă, într-un magazin din Suceava, suficient pentru a amenda firma cu 5.000 de lei și pentru a-i suspenda activitatea timp de o lună. “O fată a dat rest greșit și a rămas cu casa pe minus. Cei de la Fisc mi-au spus că au dat cea mai blândă pedeapsă. Am refuzat să semnez procesul verbal, pe care l-au trimis însă venit zilele trecute prin Poștă. Amenda am plătit-o fiindcă întotdeauna îmi achit toate  ările la stat, dar magazinul nu l-am închis. Oricum banii au fost fiscalizați și a fost doar o greșeală a casierei. Am dat ANAF în judecată”, ne-a spus Alexandru Scheul, proprietarul firmei Killer SRL din comuna  suceveană Horodnic de Jos.
 
Acesta are o fabrică de preparate din carne şi 21 de magazine în mai multe localităţi din ţară.
 
Acest caz nu este singular. De exemplu, presa locală a publicat cazul Cofetăriei Codrina din Timișoara pe care inspectorii ANAF au decis să o închidă fiindcă au găsit 1,5 lei în plus, în casă.
 
Au modificat OUG 28/1999 și au introdus unele prevederi neconstituționale. Fiscul nu poate sancționa un agent economic pentru că are 3 lei su 5 lei în plus sau în minus pe casă. Nu este o chestiune care să  modifice baza de impozitare. Este problema patronului și a gestionarului. Fiscul trebuie să se ocupe de buna colectare a taxelor și impozitelor, nu să-l învețe pe gestionar să facă calculele. Disciplina financiară este o chestiune comunistă, care ținea în trecut de miliția financiară. Lucrurile erau justificate atunci fiindcă toate firmele erau de stat. Acum ANAF nu are nici o treabă cu banii din casa unei firme private. Nu te pot sancționa fiindcă bănuiesc că nu ai eliberat bon fiscal. Trebuie să dovedească acest lucru.

Ce zice ANAF-ul?

 "Tot aud marota cu Fiscul care se duce peste comerciantii mici si ii sufoca cu amenzi pentru cateva sute de lei incasate fara emiterea unui bon fiscal, in loc sa se duca in controale la marii evazionisti. E greu de inteles de ce se perpetueaza cu asiduitate aceasta idee, in conditiile in care ANAF a informat, nu o data, presa si opinia publica ca, in 2014, in primul an de activitate, Directia Antifrauda a inaintat organelor de ancheta peste 700 de sesizari penale cu o valoare a prejudiciilor de circa 780 milioane de euro. Si ca valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion de euro a reprezentat 90% din totalul prejudiciilor", a
declarat Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF, raspunzand unei intrebari HotNews.ro.
 
Noi totusi credem ca este un mare abuz si se va dovedi in instanta acest lucru.

Sursa:
Cabinet Av. Coltuc
Bucuresti, sector 5, Romania str. Calea Rahovei, nr. 266-268,
Electromagnetica Business Park, corp 60, et. 2, cam. 8
www.coltuc.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.