Comisia Europeană recomandă României suspendarea imediată a implementării legilor justiţiei

Comisia Europeană (CE) a recomandat marţi României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

De asemenea, Bruxellesul recomandă României suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi de revocare în curs care vizează procurori în funcţie.

Totodată, CE recomandă relansarea procesului de numire a procurorului-şef al DNA care trebuie să aibă experienţă dovedită în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor de corupţie şi un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale în cazurile de corupţie.

Raportul MCV mai recomandă Consiliului Superior al Magistraturii să numească imediat o echipă interimară de conducere a Inspecţiei Judiciare şi să numească, în termen de trei luni, prin concurs, o nouă conducere a acestei instituţii.

În plus, CE îndeamnă la respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

De asemenea, CE recomandă îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală, precum şi relansarea procesului de revizuire a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală ţinând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE şi cu instrumentele internaţionale în materie de combatere a corupţiei, precum şi cu recomandările formulate în cadrul MCV şi cu avizul Comisiei de la Veneţia.

Comisia Europeană a adoptat marţi, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), cel mai recent raport al său privind progresele înregistrate de România în direcţia îndeplinirii angajamentelor asumate privind reforma judiciară şi combaterea corupţiei, se arată într-un comunicat de presă.

Sursă: Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Cătălin Predoiu după ridicarea MCV-ului în domeniul Justiţiei Statul român are succes în obiectivele sale atunci când toate cele trei puteri cooperează“

15 Sep 2023 704

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă „Am primit cu satisfacție raportul privind România din cadrul MCV, prezentat de Comisia Europeană“

23 Nov 2022 999

Comisia Europeană România a îndeplinit angajamentele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. MCV poate fi ridicat

22 Nov 2022 830

Oficial! Raport MCV. Comisia Europeană regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările din noiembrie 2018

22 Oct 2019 1705

Oficial de la DNA despre conținutul raportului MCV publicat de Comisia Europeană

14 Nov 2018 1528

Raportul MCV. Independenţa justiţiei, sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană

15 Nov 2017 2113

Profit.ro Raport MCV – “Parlamentul introduce brusc modificări care îngreunează lupta împotriva corupției, adânc înrădăcinată”

25 Jan 2017 2079

Comisia Europeană prezintă, azi, un raport pentru România

25 Jan 2017 2054

Comisia Europeană prezintă mâine cel mai recent raport cu privire la progresele înregistrate de România în cadrul MCV

24 Jan 2017 1816

Dacian Cioloş se întâlneşte cu preşedintele Comisiei Europene. Vor discuta despre migraţie şi Schengen

14 Feb 2016 2131

UPDATE Raport MCV - DNA este considerată una dintre instituţiile cheie în consolidarea credibilității

27 Jan 2016 2100

Freedom House - „Bursele Europene - Jurnalişti în Dialog“ De la problematica absorbției fondurilor europene, la Rusia văzută din inima Europei

02 Jul 2015 2052

Iohannis Lupta anticorupţie trebuie să se ducă cu toată hotărârea. Şi se duce!

20 Feb 2015 1679

Editorial Raportul MCV pentru România, o palmă zdravănă dată unui Parlament tot mai corupt

29 Jan 2015 2014

ICCJ Raportul MCV remarcă menţinerea ritmului de soluţionare a cauzelor de corupţie la nivel înalt

28 Jan 2015 1698