Concurs „Creștinarea spațiului dobrogean” la Liceului Teoretic „Lucian Blaga”

La Liceului Teoretic ,,Lucian Blaga”, a avut loc activitatea-concurs, ,,Creștinarea spațiului dobrogean - rolul Sf. Apostol Andrei”, ieri, coordonată de prof. Nicoleta Măldăianu și prof. Iuliana Voicu. Echipele de câte șase elevi de la clasele: a VI-a A, a VI-a B, a VI-a D, a VII-a A, a VII-a B și a VII-a C au avut probe variate în care au dovedit că au cunoștințe demne de a fi împărtășite: proba scrisă de cunoştinţe despre Sf. Apostol, proba orală de cunoştinţe cu întrebări - fulger, proba de creație (realizarea unei poezii din cinci versuri, pornind de la cuvântul - cheie ,,apostol”), proba orală de prezentare a unor  tradiții populare de Sf. Andrei și, la final, prezentarea proiectelor realizate, în prealabil, de fiecare echipă.

Tradițiile populare de Sf. Andrei i-au atras pe copii. Ei au povestit că în noaptea de  Sf. Andrei, strigoii ies şi merg la răscruce de drumuri şi se bat cu coasele sau cu meliţele pe care le fură din curţile oamenilor; dacă nu au cu cine să se bată, se zice că încearcă să facă rău celor ce umblă pe afară în noaptea aceasta sau încearcă să intre în case (pe fereastră sau pe hornul casei); dacă nu au pe unde să intre în casă, se zice că îi cheamă, cu vorbe meşteşugite, pe cei din casă afară; iar dacă ei răspund, îi lasă muţi; dacă nici aşa nu reuşesc, cer ajutorul lucrurilor din casă ca să descuie uşa. Pentru a se apăra de strigoi, oamenii ung tocurile uşii şi ale ferestrelor cu usturoi în formă de cruce sau mănâncă usturoi şi se ung cu el pe tot corpul sau doar pe anumite părți.

Tot în această noapte nimeni nu trebuie să măture casa și să arunce gunoiul iar fetele îşi fac vrăji de dragoste, ca să-şi afle „ursitul” sau coc turta de Andrei (din măsuri egale de apă, sare şi făină, care se coace pe vatră) pe care o mănâncă, aşteptând ca noaptea, în vis, ursitul să vină să le astâmpere setea, aducându-le apă.

De asemenea, toţi ai casei, şi îndeosebi fetele mari şi băieţii, seamănă grâu în câte o strachină sau glastră cu pământ iar celui care îi răsare grâul mai frumos, va fi mai sănătos şi mai norocos în anul urmator.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevul Cristian Dorian Hiastru, de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Constanța, și-a lansat cartea „Dinastia Said” (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 671

Ședința CLM Constanța Consilierii locali discută despre creșterea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța (DOCUMENT)

29 Feb 2024 477

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

01 Feb 2024 1213

Concurs de angajare la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Constanța. Cine poate participa

02 Oct 2023 1116

Licitații Constanța High Construct Project vrea să realizeze documentația și pentru reabilitarea clădirii liceului Lucian Blaga din municipiu (DOCUMENTE)

03 Aug 2023 1169

Achiziție directă Quattro Travel SRL-D, contract cu Primăria Constanța pentru publicitatea proiectului de creștere a eficienței energetice a Grădiniței nr. 53 (DOCUMENT)

13 Jul 2023 1155

Constanța Avarie RAJA pe strada Viorelelor! A fost oprită furnizarea apei

16 May 2023 880

Avarie RAJA în apropierea Liceului Teoretic „Lucian Blaga“ din Constanța. A fost oprită furnizarea apei

09 May 2023 858

Constanța Elevii au participat la etapa județeană a Olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață”

25 Mar 2023 3459

Primarul Vergil Chițac a semnat contractul de finanțare pentru renovarea Liceului Teoretic „Lucian Blaga”

15 Feb 2023 1066

Programul „Învățăm să fim campioni“ Farul Constanța, în mijlocul elevilor de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Jan 2023 2818

Cel mai important vizează construirea noului CET. Proiectele depuse de Primăria Constanța, aflate în evaluare și care așteaptă finanțare europeană

03 Nov 2022 1666

Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Constanța angajează informatician. Cine poate participa la concurs

15 Oct 2022 1366

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța angajează informatician

06 Jun 2022 1110

Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Constanța angajează informatician. Cine poate participa la concurs

24 Apr 2022 1603