Constanța. Catolicii comemorează pe Sfântul Anton. Făcător de minuni. Cine a fost. Hramul bazilicii catolice

Astăzi este sărbătoare mare la creștinii catolici din Constanța. Ei celebrează pe Sfântul Anton de Padova și sărbătoresc hramul Bazilicii Sfântul Anton din zona Peninsulară a municipiului Constanța.

Cine a fost Sfântul Anton
Fernando Martins de Bulhões, cunoscut ca Sfântul Anton de Padova sau Sfântul Anton de Lisabona, O.F.M. (n. 15 august 1195, Lisabona, Portugalia - d. 13 iunie 1231, în apropiere de Padova), a fost un preot catolic portughez și un călugăr al Ordinului Franciscan, potrivit wikipedia.
A fost canonizat la 13 mai 1232, la mai puțin de un an de la deces, iar la 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii. Liturgic, este comemorat la 13 iunie, în fiecare an.

S-a născut la Lisabona la 15 august 1195 într-o bogată familie de nobili. Abia mai târziu și-a schimbat numele în Anton. De mic copil el a arătat un interes pentru biserică. Uimind preoții cu inteligența și înțelepciunea lui. Din dragoste pentru Hristos el a renunțat la viața bogată de acasă și a urmat calea Domnului. Inițial el a intrat în ordinul augustinian. Atunci când relicvele Sf. Bernard și ale însoțitorilor lui, primii martiri franciscani, au fost aduse pentru a fi îngropate în biserica sa, Anton a părăsit ordinul său, intrând la frații minori și mergând în Maroc pentru a evangheliza și pentru a muri pentru credință. Din cauza că boala l-a doborat în Sicilia nu și-a putut continua călătoria și s-a alăturat unor alți frați călugări care mergeau la Porțiuncula. A trăit într-o peșteră din San Paolo, pe care o părăsea doar pentru a participa la Liturghie și pentru a face curățenie la mănăstirea din apropiere. Într-una din zile, predicatorul care era programat nu a apărut, frații îndemnându-l pe Anton să vorbească în locul acestuia. El i-a impresionat atât de mult încât de atunci a început în mod constant sa călătorească, să evanghelizeze, să predice și să predea teologie în Italia și Franța.

Sfântul lumii întregi
Toată lumea îl cunoaște pe Sfântul Anton și vorbește de binefacerile ce el le împarte tuturor acelora care aleargă la dânsul. Recunoaște, de asemenea, că puterea acestui sfânt întrece adesea așteptările evlavioșilor care își pun încrederea în el. Faima de Făcător de minuni ce o avea, încă trăind pe pământ, i se cuvine și azi, și creștinătatea toată i-o acordă cu bucurie. Bisericile zidite în cinstea lui sunt nenumărate; altarele închinate amintirii lui se găsesc atât în catedralele mărețe ale orașelor cât și în modestele bisericuțe de la sate. Icoana lui, prezentă în casele creștine, străjuiește de la loc de cinste fericirea familiilor, putem zice, pe întreg cuprinsul pământului.
Sfântul Anton este sfântul universal, și această popularitate i-a adus-o tocmai faima minunilor sale.

Moartea sfântului
O viață atât de rodnică în virtuți și fapte bune merită însă răsplata, și Dumnezeu se grăbi să-și răsplătească sluga Sa credincioasă. Într-adevăr, Sfântul Anton se îmbolnăvi de hidropizie, iar la 13 iunie 1231, își luă zborul spre plaiurile cele veșnice, la vârsta de 36 de ani. 
Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Gabriel- Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își lansează cartea „Notre ami. Anatole Magrin” la Biserica Sf. Anton de Padova (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1986

„Notre ami. Anatole Magrin” Volum de peste 200 de pagini care prezintă viața și opera fotografului și diplomatului francez, ajuns o personalitate a Constanței

30 Nov 2023 1821

Istorii pierdute Constanța Comunitatea italienilor în orașul vechi și companiile navale din Piața Ovidiu

14 Jun 2023 1705

Sărbătoarea Crinilor, la Constanța! Detalii mai puțin cunoscute din istoria Bazilicii Sfântului Anton de Padova din oraș

13 Jun 2023 2469

Dosarul „Peninsula“, la Curtea de Apel Constanța! S-a înregistrat recursul

07 May 2023 1311

Paștele Catolic 2023. Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, celebrată la Biserica „Sfântul Anton de Padova" din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2023 1518

Tradiția ouălelor roșii. Mielul de Paști la catolici Când va începe Liturghia învierii Domnului la Biserica „Sfântul Anton de Padova" din Constanța (FOTO)

08 Apr 2023 1458

Procesul pentru anularea Regulamentului Zonei Peninsulare, amânat pentru anul viitor!

25 Nov 2022 1199

Ar putea exista un singur proces pentru anularea Regulamentului din Peninsula Constanța!

18 Oct 2022 1434

32 de ani de la cutremurul de 6,9 grade pe scara Richter din Vrancea. Ce evenimente au mai avut loc în istorie pe 30 mai

30 May 2022 1322

Instanța - „Aplicarea restricțiilor a creat o situație fără precedent“ Regulamentul pentru Peninsula Constanța, suspendat definitiv. Când se judecă anularea

21 Apr 2022 1269

Regulament Peninsulă. Consiliul Local Constanța a cerut Tribunalului urgentarea redactării deciziei de suspendare

04 Jan 2022 2929

Peninsula Constanța Ziua în care s-au ridicat barierele de acces. Tribunalul a suspendat regulamentul!

16 Dec 2021 2262

Oficial O nouă cerere de suspendare a Regulamentului din Peninsulă! Biserica Catolică, printre reclamanţi

17 Nov 2021 2330

86 de ani de la alegerea patronului Bisericii Romano - Catolice „Sfântul Anton de Padova“

09 Aug 2021 3256