Constanţa Se întruneşte Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se întruneşte marţi, 28 mai 2019, îm şedinţă extraordinară:

Pe ordinea de zi se află următoarele puncte:

Punctul 1. Planul județean de măsuri pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului cald 2019

Ca în fiecare an, în această perioadă se întocmește și se supune spre aprobare Planul de măsuri pentru gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului cald 2019.

Scopul elaborării, încă din perioada de normalitate, a acestui plan, este de a planifica și adopta un sistem eficient de prevenire, protecţie şi limitare a consecinţelor evenimentelor specifice sezonului cald.

De asemenea optimizarea relaţiilor de conlucrare şi cooperare dintre membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, constitue un deziderat al planului.

Planul de măsuri pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului cald 2019, este întocmit în virtutea prevederilor art. 22, lit.b) din O.U.G. nr. 21/2004, privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, modificat şi completat OUG nr. 1/2014, conform cărora comitetele judeţene „evaluează situaţiile de urgenţă produse în unităţile administrativ-teritoriale, stabilesc măsuri şi acţiuni specifice pentru gestionarea acestora şi urmăresc îndeplinirea lor”.

La întocmirea Planului de măsuri pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului cald 2019, s-a avut în vedere Hotărârea Guvernului nr. 557 din 3 august 2016, privind managementul tipurilor de risc, și Ordinul prefectului privind modificarea componenţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Grupurilor de suport tehnic pe tipuri de riscuri, nr. 7/09.01.2019.

Planul aduce în atenția comitetelor locale pentru situații de urgență, membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, instituțiilor și operatorilor economici, o serie de Măsuri Generale dar și Măsuri Specifice menite să acopere următoarele grupuri de tipuri de riscuri și riscuri asociate (confom Anexei nr. 1 din H.G. nr. 557/2016), ce se pot manifesta cu o frecvență crescută pe perioada sezonului cald:
  • Măsuri pentru prevenirea şi stingerea incendiilor;
  • Măsuri în caz de temperaturi extreme ale aerului (caniculă) şi secetă hidrologică prelungită;
  • Măsuri în caz de ploi abundente însoțite de intensificări ale vântului, furtuni, inundaţii, tornade, accidente sau avarii la construcții hidrotehnice;
  • Măsuri în caz de epidemii, epizootii/zoonoze.Aceste măsuri au fost stabilite pe baza propunerilor primite de la instituțiile membre în Grupurile de Suport Tehnic, cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de aceste tipurile de riscuri.

O mare pondere în prevenirea și gestionarea manifestărilor acestor tipuri de riscuri, revine autorităţilor administraţiei publice locale şi anume comitetele locale pentru situații de urgență, care „poartă întreaga răspundere pentru asigurarea condiţiilor de supravieţuire a populaţiei afectate de urmările calamităţilor naturale şi a celorlalte situaţii de protecţie civilă, așa cum prevede art. 21, alin.(3) din Legea. nr. 481/2004, privind protecţia civilă, republicată în 2008.

Având în vedere faptul că informarea şi educarea preventivă a populaţiei privind protecţia civilă și apărarea împotriva incendiilor sunt obligatorii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, prin personalul investit cu atribuţii de îndrumare și control, din cadrul Inspecției de Prevenire, și din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, va pune accent pe timpul controalelor pe măsuri de prevenire a situațiilor de urgență generate de manifestarea riscurilor specifice sezonului cald.

După aprobare, prezentul plan, va fi pus la dispoziţia structurilor implicate (membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, membrilor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi operatorilor economici) prin grija Secretariatului Tehnic Permanent.

Punctul 2. Planul județean de asigurare cu resurse umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă, pe anul 2019

În conformitate cu prevederile art. 22, lit. d) și art. 25 lit. o), din O.U.G. 21 /2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, C.J.S.U. analizează și avizează Planul pentru asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă, elaborat de I.S.U. „Dobrogea” Constanța, în vederea întocmirii de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a Planului național de asigurare cu resurse umane, materiale şi financiare necesar gestionării situaţiilor de urgență pentru anul în curs.

În acest scop, supunem spre analiză și avizare Planul comitetului judeţean pentru asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă pe anul 2019.

În conformitate cu prevederile H.G. nr. 1040/2006, pentru aprobarea Planului naţional de asigurare cu resurse umane, materiale şi financiare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, planurile comitetelor judeţene includ şi planurile comitetelor locale pentru situații de uregență, iar asigurarea cu resurse umane, materiale şi financiare trebuie să facă referire exclusiv la necesarul concret pentru îndeplinirea activităţilor specifice din cadrul fiecărei funcţii de sprijin pe care o asigură autoritățile responsabile, conform prevederilor Anexei nr. 2 la „Hotărârea Guvernului nr. 557/2016, pentru aprobarea repartizării principalelor funcţii de sprijin".

Machetele cu conţinutul planurilor corespunzătoare asigurării cu resurse umane, materiale şi financiare sunt prezentate în 3 anexe, și anume 1, 1/a şi 1/b, anexe ce au fost transmise pe e-mail-urile instituţiilor, operatorilor economici și primăriilor (C.L.S.U.-urilor).
Anexa nr.1 prezintă planul pentru asigurarea cu resurse financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă pentru anul 2019. Acesta trebuie să fie în deplin acord cu cele înscrise în cadrul anexei nr.l/b, care reprezintă Planul pentru asigurarea cu resurse materiale necesare gestionării situaţiilor de urgenţă pe anul 2019.

În anexa 1/b, nu se iau în calcul cheltuielile de personal, acestea făcând obiectul Anexei 1/a.

În urma analizei efectuate asupra modului de întocmire a acestui plan a scos în evidență următoarele observații:
  • din cele 70 de U.A.T. – uri au răspuns 57 de localităţi;
  • de asemenea, unele planuri transmise nu au respectat prevederile Anexei nr. 2 la „Hotărârea Guvernului nr. 557/2016, pentru aprobarea repartizării principalelor funcţii de sprijin", fiind completate cu funcțiile de sprijin corespunzătoarea H.G. nr. 2288/2004, pentru Aprobarea repartizării principalelor funcții de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte organe centrale și organizațiile neguvernamentale privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, abrogată în 2016.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Comisie de verificare a stadiului pregătirilor pentru sezonul de iarnă 2023-2024

05 Dec 2023 709

Prefectul Județului Constanța, prezent pe teren în timpul Codului Roșu de vreme rea

30 Nov 2023 898

CJSU Tulcea Lista drumurilor din județul Tulcea pentru care se ridică restricțiile de circulație

27 Nov 2023 1105

Anunț important al CJSU Tulcea! Ce se întâmplă cu școlile din județ! Când se reiau cursurile

27 Nov 2023 736

Unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța, închise mâine UPDATE. ISJ Constanța solicită suspendarea cursurilor, mâine, 27 noiembrie 2023 în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județ

26 Nov 2023 3544

Atenționare meteo de vreme rea Cursurile suspendate luni în toate unităţile de învăţământ din judeţul Brăila

26 Nov 2023 800

Autoritățile din județul Constanța în alertă după emiterea Codului Portocaliu de vreme rea

24 Nov 2023 1123

Județul Constanța sub avertizări meteo de caniculă! Ce măsuri au fost luate Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (DOCUMENT)

21 Jul 2023 908

Ședință extraordinară a CJSU Măsurile luate de autoritățile tulcene în perioada sărbătorilor Pascale

10 Apr 2023 922

LIVE Oficialitățile constănțene, precizări importante despre alunecarea de teren din Cumpăna (VIDEO)

22 Mar 2023 1557

Constanța CLSU a adoptat măsuri pentru evitarea posibilelor situații de urgență generate de caniculă şi disconfort termic (DOCUMENTE)

21 Jul 2022 1053

Reguli pe care constănțenii trebuie să le respecte pentru a nu fi afectați de caniculă (DOCUMENTE)

22 Jun 2022 1425

Bărbați ucraineni, blocați în Munții Maramureșului. Unul dintre ei a decedat

06 Apr 2022 1281

Sălile de sport ale școlilor constănțene, pregătite să primească refugiați. Vestea nu este privită cu ochi buni de toți părinții. Ce spune directorul școlii nr. 29 „Mihai Viteazu”? (DOCUMENTE)

24 Mar 2022 2603

Constanța A fost convocat CJSU. S-au luat două hotărâri ce îi vizează pe refugiații din Ucraina (DOCUMENTE)

17 Mar 2022 1498