Consultări între ministrul apărării naționale și ministrul economiei. Care este tema principală a discuțiilor

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și ministrul economiei, Niculae Bădălău, au avut, marți, 26 februarie, o întâlnire de lucru, la sediul M.Ap.N.

Tema principală a discuțiilor a fost axată pe identificarea soluțiilor pragmatice pentru integrarea  industriei naționale de apărare în derularea programelor majore de înzestrare ale Armatei României.

Ministrul apărării naționale a prezentat o sinteză a programelor majore de înzestrare aflate în derulare sau în fazele finale de planificare.


„Nivelul de alocare de două procente din PIB, asumat de Guvernul României pentru cel puțin 10 ani, a pus punct unei lungi perioade de subfinanțare a Armatei și a permis inițierea unor programe majore de înzestrare, la un nivel fără precedent după 1990. Toate acestea reprezintă oportunități importante pentru economia României, în general, și industria de apărare, în special, pentru că majoritatea programelor de achiziții pornesc de la premisa, care este, de fapt, condiție esențială în procedura de achiziție, ca producția noilor echipamente să fie integrată în cea mai mare măsură posibil în România,” a declarat ministrul Gabriel Leș.

„Urmărim ca, prin valorificarea condițiilor de off-set, să contribuim, prin crearea centrelor de mentenanță, de exemplu, la retehnologizarea unor importante unități de profil din industria națională  sau crearea altora noi, care să ne permită derularea operațiunilor de mentenanță pe toată durata de exploatare a echipamentelor pe teritoriul României, ceea ce va însemna crearea unui număr important de locuri de muncă de înaltă calificare,” a adăugat Gabriel Leș.


Ministrul Niculae Bădălău a trecut în revistă principalele proiecte ale Ministerului Economiei pe segmentul investițiilor în industria de apărare și a solicitat din partea M.Ap.N. sprijin în definirea unor criterii cât mai precise referitoare la nevoile de înzestrare, astfel încât industria națională de apărare să poată dezvolta produse competitive, adaptate cerințelor tehnologice și operaționale reale ale armatei noastre.


„Armata României trebuie să fie principalul beneficiar al industriei naționale de apărare, iar produsele noastre trebuie să îndeplinească toate criteriile de performanță cerute de militari. Aceasta este premisa de la care pornim în planificarea fiecărei investiții în industria românească de apărare. Relansarea acestei industrii, cândva fanionul întregii economii, se va face prin investiții în cele mai noi și performante tehnologii de producție, ceea ce ne va permite nu doar să asigurăm echipamente pentru Armata României ci și să exportăm tehnologii de ultimă generație produse în țara noastră,” a arătat Niculae Bădălău.


Cei doi miniștri au convenit stabilirea unui format permanent de consultări interministeriale, la nivel de experți, cu întâlniri bilunare, cu misiunea de a identifica nevoile de armonizare legislativă în domeniu, direcțiile de dezvoltare economică în domeniul producției și al mentenaței, precum și corelarea perspectivelor de implementare pe termen mediu și lung a programelor de înzestrare cu posibilitățile de integrare a producției și mentenanței în industria națională de apărare.

Sursa foto: mapn.ro 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament

16 Jul 2020 1926

Alergarea în scop umanitar de 600 de kilometri Militarul Laurențiu Cobzaru, întâmpinat la Satu Mare la Monumentul Ostașului Român (galerie foto + video)

29 Jun 2020 3866

Anunț de ultimă oră. Pensiile militare vor crește de la anul. Iată proiectul aflat în dezbatere publică (document)

31 Oct 2019 24499

Gabriel Leş, ministrul demis al MApN, face promisiuni. Ce le-a spus, ieri, militarilor

26 Oct 2019 9458

Activități prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei României. Unde va lua parte conducerea MApN

24 Oct 2019 1826

Ministrul Gabriel Leş, prezent la spectacolul „Omagiu Armatei Române” la Ministerul Apărării Naţionale

22 Oct 2019 1848

Ce a spus Gabriel Leş despre vizita ministrului macedonean al Apărării (galerie foto)

08 Oct 2019 1597

Gabriel Leș s-a întâlnit cu Jean-Pierre Lacroix, subsecretarul general al ONU

25 Sep 2019 1528

Ministrulul apărării naționale s-a întâlnit la Bucureşti, cu omulogul său din Polonia, Mariusz Błaszczak

18 Sep 2019 1457

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, întâlnire cu omologul din Republica Macedonia de Nord

11 Sep 2019 1574

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, la ceremonia de repatriere a eroilor morţi în Afganistan - "Suntem alături familiei în cumplita suferinţă"

10 Sep 2019 1766

Ministrul apărării naționale, la Helsinki pentru Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE

27 Aug 2019 1510

Gabriel Leş şi Nicole Ciucă, prezenţi la ceremonia de plecare în misiune a Detașamentului „Carpathian Pumas”

18 Aug 2019 1664

Ce au declarat ministrul Apărării Naționale și președintele României de Ziua Marinei

15 Aug 2019 2049

De la Maramureş, în port popular, pentru a-şi privi fiul absolvent al Academiei Navale. Mărturii ale familiilor viitorilor marinari (galerie foto)

27 Jul 2019 12052