Exclusiv Contractul prin care România a cedat pavilionul românesc unui offshore din Cipru, ANULAT DEFINITIV

Judecătorii Nicolae Stanciu, Revi Moga şi Ramona Poppa, din Curtea de Apel Constanţa, au anulat azi, definitiv, contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc în favoarea unui offshore din Cipru.
 
Mai precis, instanţa a anulat contestaţia formulată de reprezentanţii offshore-ului din Cipru RIFA Holdings Limited (fosta Ilvana Holdings Limited), care primise dreptul de folosinţă a pavilionului românesc, pentru o perioadă de 30 de ani, împotriva deciziei judecătoarei Andreea Bianca Andruş, din Tribunalul Constanţa, care a anulat, în primă instanţă, contractul mai sus precizat.
 
Sentinţa Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Istoric

În toamna anului 2012, ANR semna, cu Romanian International Flag Administration (RIFA), firmă cipriotă ce are o subsidiară în Germania, un contract prin care aceasta ar putea intermedia toate operaţiunile care au loc în cazul înmatriculării de nave străine sub pavilion românesc.
miza acestui contract era administrarea noului registru al Pavilionului internaţional românesc, iar statul român ar fi câştigat din această afacere cam 1.000 de euro pe navă, iar firma germană, sume între 6.000 şi 40.000 de euro, în funcţie de tonajul navei.
 
Condiţia ca Autoritatea Navală Română - ANR - să poată încasa taxele pe navă era ca RIFA Holding Limited să înregistreze minimum 200 de nave. De precizat că, în cazul în care registrul internaţional nu reuşea să depăşească acest număr de nave, RIFA nu plătea nimic către ANR timp de cinci ani şi abia după acest termen autoritatea încasa ceva.
 
Foarte important, RIFA Holdings Limited, prin Albrecht Gundermann, preciza că ar putea cere statului român despăgubiri în valoare de 11,25 de milioane de euro, la Curtea de Arbitraj de la Londra, având în vedere cererea ANR de reziliere a contractului de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Pescadorul Olimpus 1, aflat la 37 Mm Est față de Midia, a raportat prezența unei mine în apropierea sa! Primele informații

28 Mar 2022 2220

EXCLUSIVITATE Contractul de cedare a dreptului de folosinţă a pavilionului românesc a fost anulat de Tribunalul Constanţa

28 Sep 2015 5003

Curtea de Apel Constanţa, decizie finală în dosarul contractului privind cedarea pavilionului maritim al României (rechizitoriu)

06 Jul 2015 4028

Tribunalul Constanţa a decis Procesul prin care ANR a vrut să scape de contractul privind cedarea pavilionului maritim nu e de competenţa instanţelor de judecată din România

22 Nov 2014 3386