Stiri calde

Control judiciar pentru Liviu Bala, directorul executiv al HCM Baia Mare

Procurorii DNA au dispus, astăzi, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 zile față de Liviu-Ioan Bala, director executiv al clubului HCM Baia Mare. El este acuzat de abuz în serviciu, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la evaziune fiscală, toate în formă continuată, în dosarul în care procurorii DNA au efectuat 12 percheziții pe raza municipiului Baia Mare, printre care și la sediul primăriei și cel al clubului de handbal.
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2014 - iulie 2015, Liviu Bala, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli și în bilanțul contabil aprobat de Adunarea Generală a HCM Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu în sumă de aproximativ 650.000 lei.
"Concret, în aprilie 2015, jucătoarelor de handbal (...) li s-a înmânat, de către reprezentanții clubului, câte un dosar fiecare conținând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între H.C. Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de inculpatul Bala, și fiecare dintre jucătoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018. Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligațiile asumate de către jucătoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia să achite, în tranșe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani", susțin procurorii.
DNA precizează că, tot în cadrul aceluiași dosar primit de fiecare dintre jucătoare, există printre altele și un document, prin care acestea împuternicesc o persoană care a condus contabilitatea primară a clubului ca, în numele fiecăreia și pentru fiecare dintre acestea, să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.
"Cu aceeași ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi și chitanțe aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deținut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puțin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturată fiind încasată de către reprezentanții clubului. În aceeași perioadă, inculpatul a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 și 2015, care nu au la bază operațiuni reale și la evidențierea altor operațiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparținând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar-contabile atât ale H.C. Municipal Baia Mare, cât și ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului", se spune în comunicat.
Anchetatorii au reținut că Liviu Bala a susținut persoana care conducea contabilitatea primară a clubului în demersurile efectuate în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât HCM Baia Mare, cât și bugetului consolidat al statului.
În dosar, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Serviciului Județean Anticorupție Maramureș.sursa foto: jurnaluldenordvest.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Mă uit înapoi cu mândrie“ George Buricea, de la HC Dobrogea Sud, va avea un meci special de retragere. Partida cu Dinamo a fost ultima oficială!

24 May 2019 622

Handbalistele de la CSU Neptun, debut cu dreptul în 2019. Victorie în deplasare cu Dunărea Brăila DivA

13 Jan 2019 842

CSU Neptun Constanţa întâlneşte HCM Slobozia în Cupa României

08 Jan 2019 552

HC Dobrogea Sud, în grupele Cupei EHF. Ca pe vremea HCM-ului! Ionuţ Stănescu - „A fost o seară magică pentru noi şi pentru Constanţa“

27 Nov 2018 849

Handbal Club Municipal, fondat de CJC, a intrat în faliment. Azi, un nou termen

03 Sep 2018 855

Portarul Ionuţ Iancu, la HC Dobrogea Sud Constanţa

30 Aug 2018 1522

În ce grupe au fost repartizate în Divizia A de handbal CSU Neptun, HC Dobrogea Sud II şi CS Medgidia

23 Aug 2018 794

Trei cluburi din judeţul Constanţa participă la Campionatul Naţional de handbal pe plajă de la 2 Mai

13 Jul 2018 1492

Imagini de la eveniment Noul antrenor, Zvonko Sundovski, prezentat oficial la HC Dobrogea Sud Constanța (galerie foto)

03 May 2018 880

HC Dobrogea Sud are un nou antrenor. Este antrenorul cu care HCM a reușit cel mai bun sezon din istorie (galerie foto)

03 May 2018 858

Fost campion cu HCM Handbalistul Chike Onyejekwe se căsătoreşte la Constanţa cu Florentina Mihalache

04 Apr 2018 3227

Tragedie în sportul românesc A murit, la numai 32 de ani, o cunoscută jucătoare, mamă a doi copii!

13 Mar 2018 2150

Urmează meciul cu SC Magdeburg HC Dobrogea Sud e neînvinsă de cinci etape în Liga Naţională

16 Nov 2017 1721

Sandu Iacob, prezentat oficial ca antrenor principal al HC Dobrogea Sud Constanța (galerie foto)

30 Oct 2017 1419

Handbalistul Javier Humet, fost la HCM, s-a căsătorit la Constanţa cu Ana Ayda Mociu

05 Aug 2017 5866