Convorbirile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu viceprim-ministrul macedonean pentru afaceri europene, Bujar Osmani. Ce au vizat (galerie foto)

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 28 ianuarie 2019, convorbiri cu viceprim-ministrul pentru afaceri europene din Republica Macedonia, Bujar Osmani, aflat în vizită oficială în România.

Vizita are loc în contextul priorităţii acordate de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene politicii de extindere, precum şi ca parte a dialogului bilateral intensificat dedicat susţinerii parcursului european al R. Macedonia.

Demnitarul român a reliefat semnificaţia deosebită a vizitei la Bucureşti a vice-premierului macedonean, care survine validării prin voturile legislativelor de la Skopje (11 ianuarie 2019), respectiv de la Atena (25 ianuarie 2019), a înţelegerilor asumate de ambele părţi prin acordul Prespa, pe care România l-a salutat şi l-a susţinut. George Ciamba a transmis felicitări demnitarului macedonean pentru acest pas decisiv, care situează sub auspicii noi şi extrem de pozitive parcursul european al Republicii Macedonia.

Ambele părţi au convenit că această abordare europeană, de reconciliere simbolică pentru soluţionarea unor chestiuni pendinte, va contribui la stabilitatea şi viitorul european al Balcanilor de Vest şi poate constitui un model pentru întreaga regiune.

În context, ministrul delegat George Ciamba a exprimat sprijinul ferm al României pentru procesul de aderare a Republicii Macedonia la UE.

George Ciamba a subliniat că vizita vice-premierului macedonean la Bucureşti reconfirmă angajamentul Preşedinţiei române a Consiliului UE faţă de continuarea politicii de extindere, pe baza principiului meritelor individuale.

Cei doi demnitari au examinat stadiul reformelor complexe puse în aplicare de guvernul de la Skopje, în pregătirea adoptării de către Consiliul Uniunii Europene a unei decizii pozitive pentru lansarea negocierilor de aderare în iunie 2019.

George Ciamba a salutat eforturile depuse de autorităţile macedonene şi a transmis sprijinul deplin pentru continuarea şi implementarea reformelor necesare. În cadrul convorbirilor, s-a convenit consolidarea cooperării bilaterale în domeniul afacerilor europene, prin intensificarea sprijinului politic şi tehnic al României, pe baza solicitărilor concrete de sprijin adresate de autorităţile de la Skopje.

George Ciamba a subliniat, totodată, importanţa unei mai bune comunicări strategice în Balcanii de Vest, care să crească nivelul de informare obiectivă cu privire la sprijinul politic, economic și social consistent al Uniunii față de regiune, de natură să contribuie la o rezilienţă consolidată a statelor din Balcanii de Vest și la susținerea, de către populație, a obiectivului aderării europene.

În plan bilateral, a fost salutată dinamica ascendentă a dialogului politic, inclusiv la nivelul prim-miniștrilor, precum şi creșterea constantă a comerțului bilateral în ultimii ani și s-a agreat facilitarea cooperării intensificate între mediile de afaceri din cele două țări.


Demnitarul român a subliniat necesitatea creşterii cooperării în domeniul educației și culturii în contextul situației minorităților înrudite din statele noastre, care constituie o legătură europeană între cele două state şi joacă un rol valoros în relaţia bilaterală .

Sursa foto: MAE 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate de preşedintele României. Au fost numiţi doi ambasadori

24 Oct 2019 1882

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezidat reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles

19 Mar 2019 1368

Victor Negrescu, numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă

12 Mar 2019 2250

Oficial. Laura Codruţa Kovesi este candidatul susţinut de PE pentru postul de procuror-şef european.

08 Mar 2019 2088

George Ciamba, prezent la cea de-a patra ediție a Forumului Economic de la Delphi

01 Mar 2019 3305

A doua zi a participării ministrului George Ciamba, la Conferința de Securitate de la München (galerie foto)

17 Feb 2019 1763

George Ciamba, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen

16 Feb 2019 1825

Întrevedere a ministrului George Ciamba, cu ministrul în exercițiu pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Albania

31 Jan 2019 1194

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, întrevedere cu reprezentantul UNICEF în România

21 Jan 2019 1597

Convorbire telefonică între ministrul George Ciamba, și ministrul de stat pentru Europa și America, Sir Alan Duncan Ce se va întâmpla cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

18 Jan 2019 1512

George Ciamba, în calitate de reprezentant al Consiliului UE, prezent la o serie de momente oficiale în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European (galerie foto)

16 Jan 2019 1447

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 1698

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în vizită în Republica Macedonia

18 Dec 2018 1512

România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene în cadrul Consiliului Afaceri Generale

11 Dec 2018 1756

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, participă la Consiliul Afaceri Generale

10 Dec 2018 1387