Crime de război împotriva populației civile! Cetăţean sârb, pe numele căruia fusese emis un mandat european de arestare, reţinut la Galaţi

Un urmărit internaţional a fost reţinut şi arestat provizoriu la Galaţi, după ce a fost depistat pe o navă sub pavilion sârbesc.

Bărbatul, cetățean sârb născut în Croația, figura dat în urmărire internațională, pe numele său fiind emis un mandat european de arestare pentru săvârșirea infracțiunii de crime de război împotriva populației civile, prevăzută de Codul penal croat, infracțiune corespunzând celei de genocid din legea penală română.

La data de 05 mai, polițiștii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Galați au sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Galați cu privire la faptul că,  la un control  efectuat pe o navă care naviga pe Dunăre sub pavilion sârbesc, au depistat un bărbat de 50 ani, pe numele căruia, la data de 05.05.2018, autoritățile judiciare croate emiseseră un mandat european de arestare.  

Cetățeanul sârb a fost preluat de polițiștii Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigații Criminale, verificările efectuate cu privire la acesta relevând faptul că mandatul european de arestare a avut la bază o hotărâre judecătorească emisă de Tribunalul ținutului Osijek din Croația. În cuprinsul hotărârii se arată că, în perioada 1991 – 1995, persoana în cauză, în calitate de membru al unei grupări paramilitare organizate, a participat la acțiuni teroriste împotriva etnicilor croați și maghiari.

În ziua în care a fost depistat, bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, care a dispus reținerea lui, pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore. Ulterior, Curtea de Apel Galați a emis pe numele acestuia un mandat de arestare provizorie pentru o perioadă de 15 zile, în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare, emis la data de 05.05.2018.

Persoana în cauză a fost încarcerată în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă Galați.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.