CSM a respins o cerere depusă de SIIJ prin care se solicita încetarea delegării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General

Secţia pentru procurori a CSM a respins joi, în unanimitate, o cerere depusă de Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), prin care se solicita încetarea delegării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General, informează Agerpres.ro. 

Pe 28 martie, Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către SIIJ, într-un dosar legat de aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Tot atunci, ea a fost plasată sub control judiciar, având mai multe interdicţii, printre care şi dreptul de a mai exercita profesia de procuror la Parchetul General.

A doua zi, pe 29 martie, Secţia specială a solicitat CSM încetarea delegării Laurei Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General, însă Secţia pentru procurori a amânat dezbaterile pe motiv că SIIJ nu a indicat temeiurile legale.

Miercuri, Instanţa supremă a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, iar Secţia pentru procurori a decis joi că solicitarea SIIJ "a fost făcută în afara oricărui cadru legal".

"Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea nr. 1.172/P/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, referitoarea la aplicarea art. 57 alin.7 din Legea nr. 303/2004, republicată. În emiterea soluţiei, Secţia pentru procurori a avut în vedere că solicitarea PÎCCJ - SIIJ, de a dispune încetarea delegării unui procuror ca urmare a luării unei măsuri preventive, a fost făcută în afara oricărui cadru legal. Hotărârile Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi cenzurate doar de către o instanţă de judecată, iar nu de către procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie", se arată în decizia CSM.


Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie printr-un decret emis, pe 9 iulie 2018, de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

După revocare, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general al României.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General - Serviciul de îndrumare şi control. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța CSM Constanța și-a schimbat sediul. Unde este situat (DOCUMENT)

25 Apr 2024 109

Avocatul Cuculis – „Ar mai exista o singură variantă prin care judecătoarea să nu participe în cazul în 2 Mai“ (VIDEO)

25 Apr 2024 222

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 674

Emanuel Sergiu Codruț Popescu, delegat șeful Parchetului Judecătoriei Măcin pentru încă șase luni

24 Apr 2024 264

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 399

Angela Bianca Ispas, șef în Parchetul Tribunalului Tulcea încă două luni

24 Apr 2024 335

Tenis de masă Sportiva de la CSM Constanța, Elena Zaharia s-a oprit în optimile de finală ale turneului WTT Feeder Havirov, din Cehia (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 290

Gimnastică Sabrina Maneca Voinea și Andreea Preda, legitimate la CSM Constanța, au fost selecționate în lotul național pentru Campionatul European feminin de gimnastică artistică de la Rimini

24 Apr 2024 367

Justiție Constanța Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, schimb de robe!

24 Apr 2024 437

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 671

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 524

Oficial, cu unanimitatea CSM Andra Georgiana Vasile, fostul adjunct al Parchetului Tribunalului Constanța, delegată procuror șef în DIICOT Constanța!

23 Apr 2024 390

Din nou pe podiumul național „CSM Constanța menține tradiția rugby-ului constănțean la înălțime!“

23 Apr 2024 417

Procurorul bucureștean Emanuel Sergiu Codruț Popescu, propus în continuare șeful Parchetului Judecătoriei Măcin

22 Apr 2024 437

Andra Georgiana Vasile, fost adjunct al Parchetului Tribunalului Constanța, pe cale să devină șeful Biroului de combatere a traficului de droguri din DIICOT

22 Apr 2024 659