Oficial CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile lui Traian Băsescu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a remis redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa un comunicat de presă “privind apărarea independenţei şi imparţialităţii procurorilor şi a sistemului judiciar  în ansamblul său în raport de afirmaţiile domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României.
 
În şedinţa din data de 7 aprilie 2015, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile postate în data de 07.03.2015 de către domnul Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, pe contul său de Facebook, referitoare la măsurile procesuale dispuse de procurori în dosarul denumit „Nana”, preluate de mass media, sunt de natură să aducă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor şi a sistemului judiciar în ansamblul său. Inspecţia Judiciară a fost sesizată în vederea efectuării verificărilor privind declaraţiile menţionate de către preşedintele Consiliului în data de 09.03.2015.
 
Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile lansate în spaţiul public de fostul preşedinte al României - care se bucură în continuare de o anumită credibilitate în societate - prin care se acreditează ideea unei implicări a politicului în justiţie şi a nerespectării dispoziţiilor legale în luarea măsurilor asiguratorii, încalcă principiile independenţei şi imparţialităţii procurorilor şi a sistemului judiciar în ansamblul său.
 
Reamintim că, potrivit dispoziţiilor art. 1 şi 30 din Legea nr.317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.
 
Ca urmare a declaraţiilor lansate în spaţiul public de către domnul Traian Băsescu în cadrul emisiunilor „Ultimul Cuvânt”- 31.03.2015 - şi „X-PRESS”- 06.04. a.c. difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum şi a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea în data de 02.04.2015, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenţei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în documentul citat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.