Cu participarea Poliţiei Române Acțiune europeană pentru combaterea activităților de spălare de bani

 
Poliția Română a participat la prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea activităților de spălare de bani prin persoane interpuse. Au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare, au fost audiate 85 de persoane bănuite de implicare în activitățile ilicite și au fost identificați 134 de "cărăuşi de bani” (cetăţeni români, bulgari şi moldoveni).

În perioada 22 – 26 februarie 2016, Poliția Română a participat, împreună cu agenții de aplicare a legii din Belgia, Danemarca, Grecia, Olanda, Regatul Unit, Spania și Portugalia - cu sprijin suplimentar din Moldova și alte țări, la prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea activităților de spălare de bani prin persoane interpuse (money mule). Operațiunea a fost, de asemenea, sprijinită de Europol, Eurojust și Federația Bancară Europeană. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului EMPACT – O.A.P. – Payment card fraud, în care Romania deține pozitia de Driver.

Anterior desfășurării acțiunii, Europol și Eurojust au organizat trei reuniuni operaționale și de coordonare la care au luat parte reprezentanți ai structurilor de politie și de parchet specializate din țările participante. Aceste întâniri operative au urmărit combaterea activităților infracționale de tip ,,money mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară, a cetățenilor europeni în activități de spălare a banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice.

Programul "European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online precum şi fraudele privind mijloacele de plată electronică.

Pe parcursul acțiunii internaționale "European Money Mule Action”, polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice din toată țara au actionat, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., pentru depistarea și cercetarea cetățenilor români și străini implicați în activități infracționale de transfer de bani în mod ilegal.

Astfel, au fost efectuate 17 percheziţii domiciliare, iar 85 de persoane bănuite de implicare în activitățile ilicite au fost audiate, una dintre ele fiind arestată preventiv, iar 4 sunt cercetate sub control judiciar. De asemenea, au fost identificați 134 de ,,cărăuşi de bani” (cetăţeni români, bulgari şi moldoveni), 198 de tranzacţii frauduloase, cu valoarea de aproximativ 2.420.000 euro, precum și 205 victime din Europa, Australia şi S.U.A..

În perioada 2014 – 2016, cu sprijinul Centrului SELEC, autoritățile române, respectiv D.I.I.C.O.T. și Poliția Română prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate,  au participat la mai multe întâlniri operative cu reprezentanți ai autorităților din Republica Moldova în vederea documentării activității infracționale a unor suspecți aflați pe teritoriul țării vecine și stabilirea unui mod comun de acțiune.

Sintagma "money mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de grupări infracționale organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obținute în mod ilegal, aceste tranzacții fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind acela de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani.

Persoanele recrutate pot participa benevol la activitatea ilicită, însă există situații în care unii dintre participanți nu realizează faptul că acțiunile favorizează un spectru larg de activități infracționale. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avansări de Ziua Poliției Române, la Tulcea!

25 Mar 2024 581

IPJ Constanța Ziua Poliției Române. Mesajul transmis de chestorul de poliție Dumitru Bîltag

25 Mar 2024 469

Polițist din Covasna, cercetat pentru acte sexuale cu două minore și pornografie infantilă!

20 Mar 2024 659

Poliția Română dă alerta asupra unei noi metode de fraudă pentru clienții băncilor

17 Mar 2024 541

Poliția Română scoate la concurs 400 de posturi. Câte sunt la IPJ Constanța

15 Mar 2024 1811

Poliția Română Peste 200 de percheziții astăzi, pentru combaterea infracționalității (VIDEO)

06 Mar 2024 620

Percheziții efectuate în județul Constanța și alte nouă județe pentru înșelăciune și fals

04 Mar 2024 710

Bărbat pus sub urmărire pentru tâlhărie calificată, depistat de polițiști în gara CF Constanța

24 Feb 2024 544

VIDEO Un tânăr mascat, filmat când intra într-o casă din Constanța! Percheziții

21 Feb 2024 1844

Acțiuni ale poliției în unitățile de învățământ preuniversitar

18 Feb 2024 412

Știri Constanța Transporturi agabaritice pe ruta Ovidiu – Vama Veche

11 Feb 2024 562

Amenzi aplicate de polițiști în porturile maritime și fluviale! Ce nereguli au constatat în județul Tulcea

04 Feb 2024 585

În București și județul Teleorman Flagrant delict, într-un dosar de trafic de droguri de risc și mare risc

29 Jan 2024 851

Peste 800 de șoferi au rămas fără permis de conducere în ultimele 24 de ore

29 Jan 2024 540

Verificări, acțiuni și sancțiuni Cum a acționat Poliția pentru siguranța elevilor în ianuarie 2024 (VIDEO)

28 Jan 2024 677