Culisele crizei de la granita tarii intr-un reportaj din Sevastopol. Imagini unice cu navele rusesti din Marea Neagra la "Romania, te iubesc" (video)

La inceputul saptamanii am asistat la un moment istoric: anexarea peninsulei Crimeea de Rusia. Analistii vorbesc despre un joc de sah in care mutarile gandite la Moscova inca nu s-au terminat.

Duminica, la emisiunea "Romania, te iubesc", de la 18.00, vedeti ce se afla in spatele crizei de la granitele noastre, dar si imagini unice ale navelor flotei rusesti din Marea Neagra.

In 2014 asistam la un nou razboi Est-Vest, ale carui mize sunt greu de anticipat, iar lupta se da acum in zona economica si energetica. Europa este dependenta in mare masura de gazul rusesc si asta este cartea forte pe care mizeaza puterea de la Kremlin.

"Europa depinde de Rusia si Moscova profita de asta" este comentariul lui Hillary Clinton.

"Europa depinde in proportie de 32-33 la suta de gazul rusesc care este transportat acum prin 3 coridoare de tranzit, toate prin Ucraina. Harta importurilor de gaze in partea centrala si estica a Europei arata asa: Germania, cea mai mare putere economica este dependenta de gazele rusesti in proportie de 43 %, Polonia, 45%; Ungaria, 66 %, Bulgaria este dependenta de gazele rusesti 100%, nici Grecia nu sta foarte bine, 72 la suta din gaze, vin de la Rasarit. Romania este intr-o situatie ceva mai buna, doar 30 la suta din gazul folosit de Romani vine de la rusi prin Ucraina" relateaza Cosmin Savu, corespondent Pro Tv.

Solutia pentru o eventuala criza energetica ar putea veni de peste Ocean. Statele Unite beneficiaza de o supraproductie de gaz, datorata exploatarii gazelor de sist. Legislatia nu le permite sa exporte gaze, dar criza din Ucraina ar putea fi un pretext foarte bun pentru companiile americane sa-si deschida piata.

"De circa 2 ani de zile, urmare a supraproductiei care exista, urmarea exploatarii gazelor de sist, administratia Statelor Unite incearca sa ajunga in Congres si sa justifice necesitatea de a redeschide posibilitatea de export a gazelor, una dintre tinte fiind Europa, o piata dependenta de gaze naturale si care ar rezolva si conditionarea care exista fata de Rusia in momentul de fata", explica Dumitru Chisalita, expert in domeniul gazelor naturale.

Inainte de criza din Ucraina, echipa emisiunii "Romania te iubesc" a fost in Sevastopol, pentru a filma celebra flota ruseasca de la Marea Neagra. Mai multe despre flota rusesca, dar si cum arata un buncar anti-atomic din perioada defunctei URSS, acum in pragul unui nou razboi rece, duminica la "Romania te iubesc".

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Scutul de la Dura-Europos

23 Mar 2024 1537

Rusia acuză NATO „Exercițiile militare îi intimidează pe alegători!'

20 Jan 2024 686

Ministrul Regatului Unit al Apărării Distrugerea navei rusești de către armata Ucrainei demonstrează că nu există un impas în război

26 Dec 2023 1296

Rusia confirmă avarierea unei nave, în urma unui atac ucrainean asupra Crimeei

26 Dec 2023 737

#citeșteDobrogea Colonizarea tătarilor din Peninsula Crimeea în Dobrogea (II)

20 Dec 2023 7042

RAJA Constanța Se oprește apa în Valu lui Traian! Iată în ce interval

31 Oct 2023 848

RAJA Constanța Apa va fi oprită și în localitatea Valu lui Traian. De când va fi sistată furnizarea

30 Oct 2023 958

Armata ucraineană a afirmat că l-a ucis pe comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră

25 Sep 2023 750

Ministerului Apărării ucrainean „Ucraina a preluat controlul asupra Vîşki Boika (Turnurile Boiko)“

11 Sep 2023 962

Rusia ar fi distrus pe Marea Neagră trei vedete militare rapide având la bord soldaţi ucraineni

10 Sep 2023 852

Intervenția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cadrul celui de-al treilea Summit al Platformei Internaționale Crimeea

24 Aug 2023 835

Una dintre cele două drone care au vizat Moscova a căzut lângă o academie militară

24 Jul 2023 1145

Istoria Dobrogei - Bibliografie - Androtion (sec. IV î. H.) - „Istoria Aticii”

10 Jun 2023 3423

Au trecut 27 de ani de când s-a stins poetul Ismail Ziyaeddin, cel care a terminat, inițial, ingineria

03 May 2023 1043

România și Ucraina organizează prima Conferință la nivel înalt despre securitatea la Marea Neagră

20 Mar 2023 1241