Stiri calde

Culoarea roşie a somonului, factor cheie. Este sau nu somonul un pericol pentru sănătatea noastră? (video)

Un documentar impresionant ne avertizează că somonul de crescătorie este periculos deoarece conţine mai multe substanţe chimice care afectează creierul..
 
În acest sens, Anne-Lise Bjorke Monsen din cadrul Laboratorului de biochimie clinică din Bergen (Norvegia), precizează: "Poluanţii descoperiţi în somonul de crescătorie au o influenţă negativă asupra dezvoltării creierului, sunt asociaţi cu autismul, cu hiperactivitatea şi scăderea coeficientului de inteligenţă”.
 
Descoperirile pericolelor asupra sănătăţii umane, discutate de norvegieni în mass-media, au venit ca o surpriză chiar şi pentru ei, fiind cunoscut faptul că Norvegia este „patria somonului".

Somonul de origine este un peşte alb. Producătorii şi comercianţii de peşte explică în alt mod colorarea cărnii de somon. Ei spun că pigmentul roşu este produs de alge şi microorganisme unicelulare, care sunt consumate de către crevete. În continuare acesta se acumulează în carcasa şi carnea organismelor care fac parte din lanțul alimentar.

Somonul consumă crevetele, rezultând în depozitarea astaxaminului în tesutul gras al acestuia. Datorită faptului că somonul nu pierde pigmentul, cu timpul acesta se colorează în roşu. Deoarece dieta somonului diferă, apare varietate mare de culori de la roz deschis pană la caramiziu. Aşa o fi.

În fapt, majoritatea somonilor sunt crescuţi artificial. Creşterea are loc în apele liniştite sau în tancuri. Norvegia, Scoţia, Alaska şi Cili sunt cunoscute prin exportul său de somon crescut artificial. În general acest somon este alimentat cu carne de peşte, care nu conţine crevete, fapt pentru care peştele trebuie să rămână alb. Consumatorul nu favorizează somonul alb, cu toate că gustul este identic. În majoritatea cazurilor astaxantinul este obţinut sintetic sau extras din făina de crevete. Altă alternativă este de a folosi drojdia roşie care produce acest pigment. Amestecul sintetic este deseori mult mai ieftin decât celelalte posibilităţi.
De ce peştele modificat genetic se află pe piaţă? AquaBounty, unul dintre producătorii acestui tip de peşte, spune că somonul modificat genetic mănâncă cu 10% mai puţină mâncare decât somonul tradiţional, creşte de două ori mai repede şi “este sigur şi sustenabil”. Iar până acum, agenţiile de reglementare au părut că sunt de acord cu AquaBounty.
 
Acest somon este somonul feminin steril din Atlantic, cu o genă de creştere de la somonul Chinook şi o genă care acţionează ca şi “un comutator” de la un peşte numit merluciu, care menţine hormonul de creştere în permanenţă “activ”.
 
Barton Seaver, scriitor şi bucătar, ale cărui restaurante servesc fructe de mare ecologice, spune: “Aş prefera să servesc produse procesate, îngheţate din Alaska, decât să servesc somon modificat genetic.
 
Unii sunt îngrijoraţi pentru că somonul de crescătorie (sau cel de Atlantic) este unul din alimentele cele mai toxice din lume! Şi totuşi acest produs se găseşte în majoritatea supermarketurilor din întreaga lume! Să urmărim documentarul al jurnaliștilor de la BBC. 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prezența bacteriei Listeria, depistată în probele de somon afumat, provenite de la două unități de procesare a peștelui

16 Feb 2019 570

Rulouri cu somon afumat

20 Dec 2018 477

Tartine cu caviar, friptură de purcel, medalion de somon De Revelion, Arimex Comexim 2000 SRL oferă pacienţilor o masă plină de delicatese

31 Dec 2017 1630

Somon cu sparanghel în crustă de aluat

07 Aug 2017 1708

Tort aperitiv cu somon afumat

15 Jun 2017 1644

Somon la cuptor în folie cu sos de unt, usturoi şi ierburi aromatice (video)

24 May 2017 3941

Somon cu sparanghel în crustă de foietaj (video)

09 Apr 2017 1786

Reţeta video Salata cu pere, struguri, nuci si branza

31 Oct 2016 1981

Gustare cu somon şi caşcaval

16 Oct 2016 1447

Somon la cuptor in crusta crocanta (reţetă video)

22 Sep 2016 2612

Rulada de omleta cu dovlecei si morcovi

03 Sep 2016 3186

ecuisine.ro Salata cu somon, avocado și castravete

11 Jun 2016 2079

Poftă bună cu Gina Bradea Somon afumat de casă

05 May 2016 1231

Voceaconstantei.ro Somon cu legume

20 Mar 2016 2633

Sănătate Alimente recomandate femeilor

14 Mar 2016 1134