Cum s-a desfășurat CJSU. Nota de raport a ministrului MAI, Marcel Vela prin care 1500 de cetățeni români sunt repatriați și carantinați în județul Constanța, nu a fost supusă la vot! (document)


Prima aeronava cu decolare la ora 06.50 ( ora Italiei) și aterizare la ora 10.30(ora României) cu aproximativ 120 pasageri la bord  a ajuns pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu.


Ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a început vineri seară la ora 19.30 și s-a încheiat după mai bine de trei ore.
În cadrul CSJU, prefectul județului Constanța, George Niculescu le-a prezentat membrilor Comitetului o notă de recomandare a ministrului Administrației și Internelor, Marcel Vela, prin care Constanța trebuie să găzduiască aproximativ 1500 de cetățeni români, care vor fi repatriați din Italia, printr-un transport umanitar, pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța. A existat și un al doilea scenariu, care nu a fost luat însă în calcul în niciun moment, spune președintele CJ, Horia Țuțuianu.
 
Horia Țuțuianu: “Cu toate că sunt vicepreședinte al CJSU, nu am consultat cu privire la această decizie”

Președintele CJ a avut încă de aseară o intervenție dură la adresa prefectului, care în opinia sa, putea să refuze primul scenariu și să fie aplicat cel de-al doilea, în care românii veniți din Italia urmau să fie excortați spre localitățile de domiciliu.
“Prefectul ne-a comunicat în CJSU nota de raport a ministrului MAI, în timpul ședinței, o notă care prezenta două scenarii: primul, în care persoanele repatriate să fie carantinate la Constanța și se recomanda o zonă izolată și de Constanța și de stațiunea Mamaia. Tocmai de aceea o parte, nu știm câși vor ajunge și în centrele din județ, la Eforie, Techirghiol sau Jupiter. Cel de-al doilea scenariu, prevedea aterizarea la Constanța și transferul repatriaților în localitățile de domiciliu.
Prefectul a insistat că nota de raport, este de fapt un ordin al ministrului Vela și nu a fost de acord cu amendamentul meu, acela de a supune la vot cea mai bună variantă pentru județul nostru. Personal,nu am nimic cu acești oameni, trebuie ajutați, dar ar trebuit ca înainte, Guvernul să ne asigure infrastructura necesară, spitale mobile, fonduri, etc. Consiliul Județean va aloca luni în ședință de Consiliu de îndată, 5 milioane de lei pentru Spitalul Județean și pentru cel de Pneumoftiziologie, pe care ne pregătim să îl transformăm în centru pentru tratarea Covid 19, dacă va fi nevoie.
Cu toate că sunt vicepreședinte al CJSU, nu am consultat cu privire la această decizie și s-a refuzat să fie supus la vot acest raport .
În schimb am votat actualizarea spațiilor de carantină la nivelul județulul, după cum urmează:hotel Flora, stațiunea Mamaia - 355 de locuri, hotel Dunărea, Eforie - 700 de locuri, hotel Majestic, Jupiter - 356 de locuri și Sanatoriul Balnear Techirghiol - 800 de locuri. Cu acest lucru am fost cu toții de acord pentru că nu știm de ce spații va fi nevoie pe viitor”, a declarat pentru ZIUA de Constanța, președintele CJC, Horia Țuțuianu, vezi secțiunea foto.


Facem mențiunea că directorul Aeroportului de la MIhail Kogălniceanu, Bogdan Artagea a refuzat să facă orice comentariu legat de subiectul discutat aseară în CSJU, motivând că se află în plină misiune. Un reprezentant al AIMK a participat aseară la aceste ședințe.
 
Ce a transmis prefectului județului abia în această dimineață?

 
În contextul pandemic actual, în conformitate cu starea de urgență instituită pe teritoriul României și a dispozițiilor CNCCI care a analizat cele mai bune capacități operaționale din țară, s-a dispus ca începând de astăzi, 21 martie 2020, aproximativ 1500 de cetățeni români captivi în Italia să fie repatriați cu mai multe aeronave care vor ateriza pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu”. Organizarea transportului umanitar este realizată de către Ministerul Afacerilor Externe și aprobată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel VELA și de secretarul de stat în MAI, șeful DSU, Raed Arafat. Din informațiile primite prin intermediul Ministerului de Externe, de la autoritățile italiene, starea generală de sănătate a cetățenilor români care vor fi repatriați este una bună.  
Prefectul județului Constanța, George NicuIescu a transmis: 
“Toți prefecții din țară lucrează pentru a limita răspândirea coronavirusului. Este o obligație față de români, este obligația funcției, a ordinelor primite în starea de urgență, este obligația noastră, a tuturor, de a fi solidari pentru că doar împreună putem să ieșim din această situație. Politicieni iresponsabili au început să se lamenteze că românii, frații noștri, prietenii noștri, rudele noastre, nu ar trebui să beneficieze de asistența statului român, pentru că pun binele lor mai presus de binele tuturor. Același comportament de a cumpăra tot orezul, de a cumpăra tot spirtul al unor partide politice demonstrează încă o dată iresponsabilitate, lașitate, mojicie și instigă la învrăjbirea românilor împotriva românilor.  Cetățenii români care vor ateriza astăzi pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, vor intra automat în carantină instituționalizată, în teste, pentru a depista persoanele care suferă de coronavirus. Cei depistați pozitiv vor merge automat în facilitățile sanitare special pregătite pentru acest scenariu, ceilalți vor fi cazați timp de 14 zile așa cum prevede legea în izolare. Transportul fraților noștri  se va face în condiții de izolare, iar mașinile cu care vor fi transportați vor intra într-un amplu proces de dezinfecție. 
Niciun constănțean nu este supus la risc, singurul risc în această situație este să lăsăm politicianismul, frica și ura să ne dezbine. Îi avertizez pe cei care luptă împotriva cetățenilor români prin mesaje de panică că nu vor reuși. Îi vom salva pe frații noștri fără a pune în vreun risc cetățenii Constanței.”
  A doua aeronavă cu decolare la ora 08.20(ora Italiei) și aterizare la ora 12.00( ora României) cu aproximativ 189 pasageri la bord a ajuns pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu. 

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău nu este de acord cu decizia CJSU
 
Referitor la ordinul Ministrului de Interne și la decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de a plasa în carantină în județul Constanța un număr de 1500 de cetățeni români proveniți din zona roșie a Italiei, din care doar o mică parte vor fi repartizați în statiunea Mamaia, municipalitatea a făcut următoarele precizări: “Primarul municipiului Constanța, domnul Decebal Fagădău, nu este membru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și nu a fost consultat în legătură cu această decizie. Primarul Decebal Făgădău nu este de acord cu această decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și este convins că se puteau găsi soluții mai bune atât pentru cei repatriați, cât și pentru constănțeni. Ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru un dialog constructiv și suntem deschiși la identificarea unor soluții responsabile în această situație excepțională.

Citește și:  Aproximativ 1500 de cetățeni români blocați în Italia vor ateriza pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” Constanța
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/externe/aproximativ-1500-de-cetateni-romani-blocati-in-italia-vor-ateriza-pe-aeroportul-mihail-kogalniceanu-constanta-715236.html

Citește și: Primăria Constanța, despre carantinarea celor 1.500 de români blocați în Italia, pe litoral https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/coronavirus-ultimele-stiri-despre-epidemia-de-coronavirus/primaria-constanta-despre-carantinarea-celor-1-500-de-romani-blocati-in-italia-pe-litoral-715239.html

 
Citește și: Lupta cu COVID-19 Cine face parte din Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Constanța
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/lupta-cu-covid-19-cine-face-parte-din-centrul-judetean-de-coordonare-si-conducere-a-interventiei-constanta-714955.html


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Mirel

21 Mar, 2020 17:00

Să ne lase acest domn Tutu

Articole asemanatoare

Premierul Marcel Ciolacu Autorităţile române caută soluţii pentru aducerea cât mai rapid în ţară a aproximativ 790 de români, aflaţi ca pelerini în Israel

07 Oct 2023 644

Ministerul Sănătății Informaţiile potrivit cărora alţi patru sportivi repatriaţi din Africa de Sud ar fi pozitivi cu SARS-CoV-2, false

06 Dec 2021 1453

Unul dintre pasagerii repatriați din Maroc este pozitiv COVID-19. Ce sugerează primele indicii

03 Dec 2021 1478

122 de cetățeni români, repatriați din Maroc cu o aeronavă TAROM. La bord sunt și cetățeni străini

02 Dec 2021 1648

Aproape 80 de români aflați în Regatul Țărilor de Jos, repatriați cu o cursă aeriană specială

27 Jun 2020 1781

MAE 339 de cetățeni români aflați în Franța și Marea Britanie, repatriați

19 Jun 2020 1317

MAE anunță revenirea în țară a 365 de cetățeni români, cu trei curse aeriene speciale

07 Jun 2020 1603

MAE. 260 de cetăţeni români, repatriaţi din Turcia şi Marea Britanie

02 Jun 2020 1657

MAE anunță repatrierea a peste 270 de cetățeni români aflați în Franța, Marea Britanie și Irlanda de Nord

24 May 2020 1908

Au fost repatriați, din Germania, 92 de cetățeni români. Printre ei și lucrători sezonieri

24 May 2020 1587

MAE. 92 de cetăţeni români, repatriaţi din Arabia Saudită

07 Apr 2020 2054

Sondaj de opinie ZIUA de Constanța Ați merge anul acesta în concediu, cu copiii, într-o structură turistică de pe litoral în care au fost carantinați sau izolați români repatriați?

06 Apr 2020 5908

Dr. Iulia Belc, medic de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol, a învins teama după ce a cunoscut poveștile românilor repatriați din zonele roșii - „După această perioadă, ne vom reinventa!”

06 Apr 2020 26764

Premierul Ludovic Orban solicită MAE să repatrieze românii aflați în Spania, în urma unei selecții riguroase

02 Apr 2020 1624

Editorial Pericolul care ne pândește pe toți versus revolta carantinaților din hoteluri

30 Mar 2020 5345