Cum s-au prăbuşit mari fabrici din Dobrogea

Închiderea sau restrângerea treptată a activităţii marilor coloşi industriali care funcţionau înainte de '89, însoţită de pierderea a zeci sau sute de mii de locuri de muncă, a fost unul dintre factorii majori care au accentuat sau chiar generat fenomenul de depopulare a României, arată o analiză a ZF la nivelul economiei.

Oraşul Tulcea, spre exemplu, care se sprijinea pe activitatea unor fabrici precum producătorul de alumină Alum, produ­cătorul de feroaliaje Feral (fostul Ferom) şi producătorul de îmbrăcăminte Confecţii Tulcea, a pierdut 27,5% din locuitori în mai puţin de un deceniu arată datele INS, în condiţiile restrângerii drastice a numărului de angajaţi din aceste companii.

Circa 1.760 de oameni de la Confecţii Tulcea şi-au pierdut locurile de muncă între anul 2002 şi 2011, iar de la Alum şi Feral au plecat alţi peste 1.000 de muncitori în acelaşi interval.

"Alum şi Feral sunt printre marii angajatori care au disponibilizat oameni în ultimii ani. Este adevărat că la ultimul recensământ se înregistrează o scădere masivă a populaţiei. Cauzele sunt diverse: sporul natural negativ, faptul că o parte din locuitori au emigrat şi s-au mutat cu totul în străinătate din cauza degradării nivelului de trai. În cazul Confecţii Tulcea comenzile au început să scadă văzând cu ochii şi s-au făcut disponibilizări. Nu numai industria uşoară a resimţit astfel de fenomene, dar şi cea grea. Printre cauze sunt lipsa comenzilor de pe anumite pieţe şi faptul că aceşti coloşi ca Feral şi Ferom sunt mari consumatori de energie şi odată cu creşterea preţurilor la energie nu au mai fost profitabili. Ştiu că acum 7-8 ani era în discuţie posibilitatea cumpărării de energie mai ieftină din Ucraina pentru că altfel aceste fabrici deveneau nerentabile. S-au şi închis fabrici, Campofrio este un exemplu. Motivul pentru care au închis fabrica este că situaţia lor în plan european era una nefericită", povesteşte Ovidiu Ghionu, viceprimarul municipiului Tulcea.

El spune că primăria Tulcea are în vedere o serie de politici care să încurajeze crearea de locuri de muncă, cum ar fi acordarea de terenuri sub forma parcurilor industriale cu graţii la redevenţe pe o perioadă stabilită şi reduceri de taxe la nivelul impozitelor locale.

Citeste AICI

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.