Cupa Dobrogei - Începe cel mai mare eveniment sportiv de yachting organizat în Eforie Nord

Marina Eforie, din localitatea Eforie Nord, găzduieşte mâine, de la ora 19.00, festivitatea de deschidere a celui mai mare eveniment sportiv de yachting, organizat până acum pe litoralul vestic al Mării Negre – „Cupa Dobrogei”, eveniment format din Regata Internațională Cupa Dobrogei la clasele Centreboards și Regatta Internațională Poseidon – Balchik, dedicată yachturilor din clasa Keelboats.
 
„Cupa Dobrogei”, la yachting, eveniment aflat la a cincea ediție, se va desfăşura în perioada 8 – 11 iunie 2016, iar prin alăturarea celor două clase de ambarcațiuni (centerboards si keelboats) în cadrul aceluiași eveniment, competiția aduce laolaltă sportivi de toate vârstele, încurajându-se astfel dezvoltarea acestei ramuri sportive – sportul cu vele.
 
„Cupa Dobrogei” devine astfel cea mai complexă competiție sportivă de yachting şi unica transfrontalieră, din Europa.
 
Regata Internaţională Cupa Dobrogei la yachting deschisă tuturor claselor de veliere sportive din categoria Centreboards a fost iniţiată de Clubul Nautic Român şi Morski Klub Balchik în anul 2011, fiind încrisă concomitent în calendarele federaţiilor de yachting din cele două ţări şi găzduită alternativ de cluburile organizatoare din România şi Bulgaria. Ajunsă la cea de-a cincea ediţie, competiţia velistică se va desfăşura în anul 2016 sub titulatura Cupa Dobrogei,  ca urmare a asocierii la Autoritatea Organizatoare a CS Black Sea Competition, alături de Clubul Nautic Român şi Morski Klub Balchik, şi a creării secţiunii pentru yachturi (Keelboats) – Regata Internationala Poseidon-Balchik.
 
Regata Poseidon este una din competițiile de tradiţie de pe litoralul Mării Negre, reprezentând prima etapă din cadrul Trofeului Black Sea Sailing organizat pentru al cincilea an consecutiv de Asociaţia Black Sea Sailing. Anul acesta, Regata Poseidon îmbraca o nouă formă – „Regata Internaţională Poseidon- Balchik” - ca urmare a extinderii protocolului de asociere între Clubul Nautic Român şi Morski Klub Balchik, prin cooptarea AS CS Black Sea Competition.
 
La startul primei regate a Cupei Dobrogei la yachting,  programat joi, 9 iunie, în rada Marinei Eforie, participă aproximativ 100  de veliere la secţiunile Centreboards şi Keelboats. Competiţia se desfăşoară la clasele: Optimist, Laser 4.7, Laser Radial, Laser Standard şi 420 (Centreboards) şi pentru clasele Racer, Cruiser şi o clasă non-formală - Rally Class (Keelboats).
 
La Secţiune Centreboards vor fi acordate premii constând în cupe – pentru primul loc adjudecat la clasele şi categoriile de concurs, diplome şi medalii şi pentru primii trei clasaţi la toate clasele şi categoriile competiţionale. Pentru cel mai bun rezultat cumulativ calculat la toate clasele şi categoriile de participare, se acordă Trofeul Transmisibil „Cupa Dobrogei”, unei echipe de club, festivitatea de premiere fiind programată sâmbătă 11 iunie, după-amaiză, la finalul ultimei curse compeţionale, la Tabăra Luminiţa, din la Eforie Nord.
 
În acelaşi timp, pentru Secţiunea Keelboats (Yachturi), se acordă Diploma şi Trofeul “Cupa Dobrogei” echipajului care obţine cel mai bun cronometraj în timp real pe distanţa de 60 de mile maritime între Eforie Nord şi Balcic, în cadrul unei ceremonii separate, în Oraşul Balcic, vineri, 10 iunie. La finalul zilei de sâmbătă, 11 iunie va fi organizată festivitatea de premiere la Secţiunea Keelboats (Yachturi), ca urmare a participării la toate cursele anunțate a se desfășura în cadrul Regatei Internaționale Posedion – Balchik.
 

Regalul nautic, ce va lua startul pe 9 iunie din Marina Eforie Nord, marchează totodată, prin Regatta Internaţională Poseidon- Balchik, şi prima etapă dintr-o serie de cinci regate ce constituie împreună Romania Cup 2016:

-       Regatta Poseidon (8-11 iunie 2016)

-       Regatta Regina Maria (24-26 iunie 2016)
-       Regatta Life Harbour (22-24 iulie 2016)
-       Regatta Bricul Mircea (12-14 august 2016)
-       Regatta Callatis (26-28 august 2016),
 
Romania Cup este organizată de Asociația Black Sea Sailing în parteneriat cu Life Harbour. Evenimentul a ajuns în acest an la cea de-a patra ediție și este cea mai importantă competiţie de yachturi cu vele înscrisă în calendarul sportiv al Federaţiei Române de Yachting (FRY), la secţiunea offshore.
 
Reprezentanţii Autorităţii Organizatoare, consideră că prin coorodonarea eforturilor partenerilor români şi bulgari, pentru realizarea competiţiei velistice Cupa Dobrogei, la clasele de ambarcațiuni din cadrul secţiunilor  Centreboards şi Keelboats, yachtingul competiţional de la Marea Neagră va deveni mai interesant şi mai provocator.
 
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa şi Statul Major al Forţelor Navale Române, cu contribuţia Gărzii de Coastă, Căpitănia Zonală Constanţa, Agenţia Română pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), ISIS Hospital, S.C. Perla Harghitei, Crama Darie, Balta Vlahi, Dobrogea Group, Club Doors, Vavian Pharma, Smart Mas Consult, Școala de Navigație “Sail Adventures”, Chateau Vaterly, Restaurant Sailors – Eforie Nord, Kaliakia Resort, Hotel Antic – Balcic, Restaurant Hemingway – Balcic, fiind susţinut de Marina Eforie, Primăria Eforie şi Municipalitatea Balcic.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cupa Dobrogei la fotbal în sală, câștigată de Partizanul Luncavița (GALERIE FOTO)

14 Feb 2023 1312

Micii sportivi de la CS Năvodari, trei medalii de aur la etapa din Snagov a proiectului național „Șah în școală” (GALERIE FOTO)

25 Nov 2022 1606

Trafic restricționat în Constanța cu prilejul evenimentului „Turul Dobrogei la ciclism”

17 May 2019 1702

Regata Internaționala Cupa Dobrogei, la cea de-a VII-a ediție

04 Sep 2018 2466

Clubul Bilal Constanţa doreşte să organizeze în această toamnă patru competiţii de ciclism

17 Jul 2018 3080

Imagini de la eveniment Micii rutieri care au participat la Cupa „Mării Negre“, premiaţi (galerie foto)

13 May 2018 2604

Echipele Şcolii Gimnaziale Horia, câştigătoare la Cupa Dobrogei la oină în sală

16 Nov 2017 2607

Marţi se desfăşoară prima ediţie a Cupei Dobrogei la oină în sală

13 Nov 2017 2260

Echipa de oină a Dobrogei, pe locul doi la Cupa Unirii. Întrecerea s-a desfăşurat în Republica Moldova

24 Oct 2017 2088

Cea de-a VI-a ediţie a Regatei internaţionale Cupa Dobrogei la start. Peste 80 de veliere vor participa

12 Sep 2017 2643

Procesiune pe urmele martirilor din veacul XX. Pe marginea Canalului, unde şi ciulinii par să se simtă stingheri (galerie foto)

19 Jun 2017 8198

S-a încheiat Regata Internațională Cupa Dobrogei la Yachting. Ministrul sportului a participat la eveniment

12 Jun 2016 2630

Micii rutieri s-au întrecut, în Mamaia, la runda secundă a „Cupei Mării Negre“ (galerie foto)

24 May 2016 3353

Trei etape pline de spectacol Cupa Mării Negre aduce în competiţie la Constanţa copii pe biciclete (galerie foto)

06 May 2016 2799

Ciclism la Constanţa „Cupa Mării Negre“ pleacă la drum cu trei etape destinate copiilor

13 Apr 2016 2153