Cursuri de obţinerea gradelor pentru preoţi şi diaconi din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei

Ieri, a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti deschiderea oficială a cursurilor pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie. La aceste cursuri, susţinute de profesori de teologie ai instituţiei de învăţământ bucureştene, participă preoţi şi diaconi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei. Cursurile se vor încheia cu examene scrise şi orale pe 19 şi 20 septembrie.

Preoţii şi diaconii înscrişi la cursurile de toamnă pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie au participat luni dimineaţă la slujba Utreniei şi la Sfânta Liturghie care a fost săvârşită în Biserica "Sfântul Spiridon Nou" - paraclis patriarhal şi Catedrală mitropolitană, de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Din soborul de slujitori a făcut parte şi părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. După oficierea Sfintei Liturghii a fost săvârşită şi slujba de Te Deum pentru început bun şi binecuvântat al cursurilor preoţeşti.

Ce se studiază

"Cursurile preoţeşti sunt ţinute toamna în fiecare an şi noi, cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, suntem bucuroase să întâlnim preoţi cu un suflu nou, care participă cu entuziasm la aceste cursuri pentru a-şi împrospăta cunoştinţele teologice. Cursurile preoţeşti acoperă o gamă largă a disciplinelor teologice: doctrină, morală, legislaţie bisericească. Slujitorii altarelor vor avea ocazia să cunoască şi anvergura misiunii Bisericii Ortodoxe Române. Întrucât sunt înscrişi la aceste cursuri preoţi şi diaconi din toate eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, această întâlnire constituie şi un moment de schimb de experienţă", a spus părintele decan Ştefan Buchiu. După deschiderea oficială, preoţii au participat de la ora 12:00 la primul curs, intitulat "Probleme morale ale tinerilor de azi şi soluţiile lor din perspectiva creştină". După susţinerea fiecărui curs urmează şi o perioadă de seminarizare, unde se pot pune diferite întrebări despre tema prezentată sau se pot dezvolta aspecte noi. "Dacă la cursuri sunt prezentate teme mai speciale, cum ar fi dialogul dintre filosofie, teologie şi ştiinţă, e bine că la seminar dorim ca aceşti cursanţi să facă schimb de experienţă, să adreseze profesorilor întrebări despre cunoştinţele teoretice, dar şi despre aspecte practice. Sigur, nu sunt suficiente cursurile pe care le predăm noi la facultate. Ele au o singură dimensiune, cea ştiinţifică sau academică. Dar stagiul de pregătire cuprinde şi o a doua dimensiune, cea a ritualului liturgic. Preoţii şi diaconii vor participa în fiecare dimineaţă la Sfânta Liturghie, iar seara, la slujba Vecerniei. În cadrul slujbelor, preoţii vor susţine predici şi cateheze", ne-a spus părintele decan. Cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie se vor încheia pe 19 şi 20 septembrie cu examenele scrise şi orale.

Sursa: ziarullumina.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Terapie prin dans pentru vârstnici. Cursuri la Constanța (VIDEO)

15 Apr 2024 456

1.200 de liceeni din judeţul Tulcea participă la Târgul educaţional „Student #UDJG"

03 Apr 2024 424

Steve Trowsdale, șeful Inspectoratului ITF Londra, la Constanța! Discuții despre cursuri privind depresia la navigatori (FOTO)

26 Mar 2024 517

Tulcea Cursuri gratuite de educație digitală pentru copii și adulți, în cadrul proiectului Siguranța Online

21 Mar 2024 420

Absolvirea cursurilor de bază la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța. Mesajul viceamiralului Mihai Panait

01 Mar 2024 479

163 programe de formare profesională vor începe în martie 2024, la nivel național

21 Feb 2024 619

Vacanță pentru elevii din două județe din țară! Când este programată vacanța pentru școlarii din județul Constanța

11 Feb 2024 979

27.843 persoane au participat la cursurile organizate de ANOFM în anul 2023

25 Jan 2024 598

Consilierii locali USR vor ca primăria să organizeze banda „Kiss&Ride”, pe strada Ciprian Porumbescu în zona Școlii nr. 3 din Constanța

12 Jan 2024 642

Ministerul Educaţiei Cursuri suspendate în mai multe unități de învățământ

09 Jan 2024 711

Județul Neamț Cursuri suspendate în șase școli, din cauza drumurilor înzăpezite

08 Jan 2024 768

Iaşi Cursuri suspendate în 17 şcoli din judeţ; o unitate din municipiul reşedinţă desfăşoară cursurile online

08 Jan 2024 735

Ministerul Muncii Alocațiile de stat pentru copii, majorate din luna ianuarie

08 Jan 2024 1266

Se cer minim 10 clase! Serviciul de Protecţie şi Pază angajează zidari, zugravi, tâmplari, îngrijitor și fochiști! Iată unde trimiți CV

29 Dec 2023 2544

Peste 24.000 de persoane au urmat cursuri de formare organizate de ANOFM în primele unsprezece luni din 2023

27 Dec 2023 619