Decizie CEDO România trebuie să plătească daune de 291.000 de euro unui număr de 26 membri sau simpatizanți ai MISA

 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis ca statul român să plătească unui număr de 23 de membri sau simpatizanți ai Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) suma de 12.000 de euro fiecăruia și altor trei sumele de 6.000 de euro și 4.500 de euro în două cazuri pentru abuzuri la care ar fi fost supuși în timpul unei operațiuni a poliției, desfășurate pe 18 martie 2014, potrivit unui comunicat.
 
Conform documentului, totul se referă la plângerile depuse de 26 de reclamanți care au acuzat abuzuri în timpul unei operațiuni a poliției în cadrul căreia au fost percheziționate 16 apartamente.
 
Perchezițiile ce au avut loc pe data de 18 martie 2014 au vizat persoane suspectate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București (CAB) că utilizau fraudulos programe de calculator pentru a produce și disemina imagini pornografice pe internet. O altă acuzație a fost aceea că persoanele ar fi trimis membri ai asociației peste hotare pentru a se prostitua. În cadrul descinderilor au luat parte în jur de 130 de membri ai unei unități militare antitero și, conform reclamanților, aceasta a început în forță, prin spargerea ușilor și ferestrelor, în timp ce majoritatea dintre ei dormeau.
 
Mai mult de atât, aceștia reclamă că militari mascați și puternic înarmați au pătruns în locuințele lor și i-au obligat să stea la pământ până la venirea procurorilor, care apoi ar fi refuzat să arate un mandat de percheziție sau să-i informeze despre motivele operațiunii. În timpul operațiunii, reclamanților le-au fost confiscate telefoanele mobile și alte obiecte personale, fiind în același timp „insultați, umiliți, lipsiți de apă și mâncare”, se menționează în comunicatul de pe site-ul CEDO. De asemenea, li s-a permis să meargă la toaletă numai însoțiți de un membru al forțelor de ordine și au fost obligați să lase ușa deschisă. Ei au acuzat și faptul că operațiunea a fost filmată, iar apoi au fost făcute publice imagini din timpul acesteia. În aceeași după-amiază, reclamanții au fost duși la parchet pentru a fi interogați, iar aici ei acuză că au fost amenințați și insultați pentru a da declarații, în parte dictate de procurori, legate de viața lor intimă și care îl implicau pe liderul MISA, Gregorian Bivolaru.
 
Reclamanții s-au mai plâns și de faptul că nu au fost informați asupra motivelor detenției lor și că li s-a refuzat accesul la un avocat. Aceștia au fost eliberați după mai multe ore de detenție și fără a li se aduce ulterior acuzații.
 
În comunicat se mai arată și faptul că guvernul român neagă versiunea lor asupra desfășurării evenimentelor, menționând că nu s-au folosit violențe fizice și verbale în timpul perchezițiilor sau al interogatoriilor la parchet. Ulterior, reclamanții au depus la diferite date plângeri privind abuzul la care ar fi fost supuși în ziua operațiunii, comportamentul procurorilor și al membrilor forțelor armate și faptul că au fost ținuți în detenție. Totuși, instanțele competente din România au decis să nu pună pe nimeni sub acuzare în acest caz.
 
În acțiunea lor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), reclamanții invocă în baza articolului 3 al Convenției europene a drepturilor omului faptul că au fost supuși la rele tratamente în timpul operațiunii de la 18 martie 2014 și lipsa unei investigații eficiente. De asemenea, în baza articolului 5 alineatul 1 privind dreptul la libertate și securitate, ei au afirmat că au fost deținuți arbitrar în timpul percheziției, al transferului la parchet și în timpul interogatoriilor. Nu în ultimul rând, în baza articolului 8 privind dreptul la respectarea vieții private și de familie, reclamanții s-au plâns de perchezițiile domiciliare și corporale la care au fost supuși, de confiscarea obiectelor lor personale și de difuzarea în media a unor imagini filmate în timpul operațiunii poliției.
 
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că articolul 3 privind tratamentul degradant și lipsa unei investigații eficiente a fost încălcat în cazul a 23 de persoane, fapt valabil și pentru articolul 5 alineatul 1 privind dreptul la libertate și securitate. În același timp, instanța a decis că articolul 8 referitor la dreptul la respectarea vieții private și de familie a fost încălcat în cazul tuturor celor 26 de reclamanți.
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)

11 Feb 2024 762

Țară condamnată de CEDO pentru deschiderea focului de armă asupra unei ambarcaţiuni cu migranţi

16 Jan 2024 555

Avocaţii lui Ionel Arsene au sesizat CEDO pentru a împiedica extrădarea în ţară a acestuia

09 Nov 2023 769

Mesajul Alinei Gorghiu Proiectul de lege al Ministerului Justiției, adoptat de Senat. Vizate persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la închisoare

23 Oct 2023 858

Achitată în primă instanță Dosarul fostei șefe a Centrului de Servicii Comunitare „Cristina”, din Constanța, se va rejudeca!

08 Oct 2023 779

UPDATE. Imobiliare Constanța Consilierii locali cu excepția celor de la PSD au votat respingerea investiției de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis a celor de la Black Waters SA (DOCUMENT)

31 Jul 2023 1293

Decizie definitivă a CEDO în procesul intentat de soții Adrian și Daniela Năstase statului român

29 Sep 2022 2404

MAE România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federației Ruse

16 Sep 2022 908

CEDO cere Moscovei să nu execute doi britanici

30 Jun 2022 1083

CEDO Convenţia Europeană a Drepturilor Omului încălcată de legea rusească din 2012 privind „agenţii străini“

14 Jun 2022 1189

Oficial! Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia ÎCCJ este definitivă

23 Mar 2022 1566

Cererile depuse de afaceristul Dan Voiculescu și de fiicele sale, declarate inadmisibile de CEDO

17 Mar 2022 1388

CEDO reduce, de la 1 februarie, la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale

03 Jan 2022 1796

Judecător român la CEDO. Unul dintre candidați, legături cu Dobrogea! Pe cine a condamnat (DOCUMENT)

11 Dec 2021 3564

Raportul pe Justiție 2020 Instanțele și parchetele din Constanța, fruntașe la dosare! Despre „lipsa de coerență a legislației“ (document)

22 Oct 2021 2210