Deciziile bulversante din educație au revoltat reprezentanții părinților


 
  • Calendarul de desfășurare a Evaluării Naționale 2021 ar urma să aibă loc după examenele de Bacalaureat
  • Vacanța de primăvară ar putea ajunge să dureze o lună
  • Semestrul al doilea s-ar putea încheia la 2 iulie
 
Ieri au făcut înconjurul rețelelor de socializare câteva vești care pur și simplu au dat peste cap tot aparatul implicat în sistemul educațional românesc, de la directori, profesori, părinți, dar mai ales elevi.
Posibila mutare a calendarului de desfășurare a Evaluării Naționale 2021, care ar urma să aibă loc după examenele de Bacalaureat, vacanța de primăvară ar putea ajunge să dureze o lună, iar semestrul al doilea s-ar putea încheia la 2 iulie au provocat reacția părinților.

„Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social, conform art. 80 din Legea Educației Naționale.
 
Nu înțelegem de ce într-un interval atât de scurt Ministerul Educației a luat o decizie cu impact negativ asupra unei generații de elevi, care vor susține Evaluarea Națională, sesiunea 2021, generație care a fost văduvită de-a lungul celor nouă ani de studiu de manuale școlare, de o curriculă predată conform cerințelor Institutului de Științe ale Educației. Această generație a fost grav afectată de actualul context pandemic, cumulând în clasa a VII-a și a VIII-a peste 6 luni de învățământ exclusiv online.
 
 Această decizie luată “pe genunchi” arată o cruntă lipsă de viziune asupra interesului național, asupra aplicării principiilor calității în educație. Din păcate, cei care vor suporta șocul sunt chiar beneficiarii direcți ai educației, menționați expres de lege.
 
Plecând de la premisa că există o explicație a deciziilor luate într-un interval atât de scurt, considerăm că necomunicarea publică a informațiilor și lipsa dialogului social, care ar putea susține decizia, arată lipsa de transparență decizională, reprezintă o încălcare flagrantă a principului transparenței prevăzut in art. 3 lit. m) din LEN.
 
Faptul că Ministerul Educației își permite să-și asume această decizie, chiar și la nivel politic, nu trebuie să afecteze o generație de elevi, afectată deja de măsurile de până in acest moment.
 
O vacanță de primăvară, prelungită în mod forțat cu încă două săptămâni, va determina o ruptură în procesul educațional, planificările profesorilor privind activitatea remedială vor fi date peste cap, aspecte ce vor determina creșterea dimensiunii lacunelor competențelor nedobândite.

 
Decalarea acestor date reprezintă un factor în plus de accentuare a stresului elevilor. Programarea tradițională a examenelor în luna iunie a avut în vedere și disconfortul termic, care ar putea afecta echilibrul psihic și fizic al elevilor.
 

De asemenea, nu înțelegem de ce această măsură vizează doar Evaluarea Națională, în timp ce calendarul Bacalaureatului a rămas nemodificat
  
Domnule ministru, onorați guvernanți, considerați că vă veți putea uita în ochii copiilor care vor avea de susținut examenele naționale, purtând masca, în luna lui Cuptor?
 
Vă solicităm să reveniți asupra deciziei de modificare a structurii anului școlar și a calendarului susținerii Evaluării Naționale și să respectați OMEC 5455/31.08.2020. În cazul în care nu veți da curs solicitării noastre, FNAP își rezervă dreptul de a întreprinde toate demersurile legale în vederea apărării și susținerii drepturilor educabililor, în virtutea interesului superior al copiilor.”

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Federațiile sindicale și ale părinților fac presiuni Se solicită renunțarea la modificarea structurii anului școlar 2020-2021 și a calendarului Evaluării Naționale

25 Mar 2021 2207

Apelul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți către Guvern și Președinție, în legătură cu finanțarea din PNRR „Educaţia nu reprezintă o povară pentru bugetul statului”

26 Feb 2021 1959

Iată testele de antrenament pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat

22 Feb 2021 3065

Iulian Cristache, președintele FNAP „Din 22 februarie încep testele de antrenament pentru examenele naționale”

12 Feb 2021 2816

„Mi-e teamă să-mi trimit copilul sănătos înapoi în bancă!”. Părinții reclamă libertatea de a alege pentru elevii din clasele terminale

09 Sep 2020 4529

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți somează Ministerul Sănătății „Atragerea răspunderii penale nu este conformă cu competenţele medicale ale părinţilor”

22 Aug 2020 2889

Conform sondajului lansat de FNAP-IP Părinții consideră că online-ul nu poate înlocui cursurile offline pe o perioada îndelungată

13 Aug 2020 2719

Interviu cu Iulian Cristache, președintele FNAP-IP „Din toamnă, clasele vor fi împărțite în grupe de elevi care vor participa la cursuri online, alături de colegii din bănci, prin rotație”

20 Jun 2020 7524

Rezultatele unui sondaj realizat de FNAP-IP și ISJ Brașov Cum văd câteva mii de părinți școala după epidemia de COVID 19

16 Apr 2020 4582

Posibile scenarii privitoare la examenele naționale 2020

26 Mar 2020 3268

Scenarii fără precedent pentru învățământul românesc. „Vom găsi orice alte variante, dar nu înghețarea anului școlar!”

24 Mar 2020 4021

Dispute aprige pe tema celui mai scurt an şcolar. Paştele catolic mai aduce o vacanţă

13 Jan 2020 4236

Lăudabilă idee, proastă concretizare Cu ce scop simulăm notele Evaluării Naționale? Elevii, „răsfoind” telefonul, așteaptă note mari, profesorii s-au săturat de voluntariat

28 Mar 2019 4495

Programa prea stufoasă generează vânătoarea de note. Se impune mai multă şcoală, în detrimentul vacanţelor

15 Feb 2019 2350

Atenție părinți! Cursurile vor începe pe 9 septembrie 2019 și se vor încheia pe 12 iunie 2020

14 Feb 2019 2680