Stiri calde

Declaraţiile lui Liviu Dragnea, după protest - "Klaus Iohannis este sponsorul violenţei"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat în urma protestului Diasporei de vineri seara declarând printr-un comunicat de presă că preşedintele este "sponsorul violenţei".

Redăm mai jos mesajul transmis de lideul PSD.

”Evenimentele violente din Piața Victoriei din seara zilei de 10 august nu pot fi încadrate în nicio formă de democrație. Diferențele de opinie nu pot justifica niciodată violența.

E grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din Opoziție.

Cel mai grav dintre toate, însă, este mesajul iresponsabil al președintelui Iohannis de vineri seara, în care critică intervenția jandarmilor, deși aceștia și-au făcut datoria potrivit legii și au luat toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice. 

Declarația președintelui Iohannis este practic un act de subminare a autorității statului și un îndemn la reluarea violențelor la protestul anunțat pentru sâmbătă, cu scopul vădit de răsturnare a Guvernului actual și înlocuirea lui cu „Guvernul său”, așa cum a mai procedat o dată în acest mandat.

Prin această atitudine, președintele Iohannis dovedește încă o dată că este sponsorul politic al violenței și al manifestărilor extremiste. Mai mult, prin cererea adresată Parchetului de a ancheta jandarmii, el timorează forțele de ordine, așezându-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, împotriva instituțiilor pe care Constituția îi cere să le sprijine.

Este regretabil că o acțiune democratică de protest pașnic a fost deturnată și s-a soldat cu numeroși răniți și pagube materiale pentru a servi unor scopuri politice ilegitime. 
Instituțiile statului trebuie să acționeze cu fermitate pentru asigurarea ordinii de drept și pentru a-i trage la răspundere pe cei care au provocat violențele. Cu tot respectul pentru manifestanții care vor să-și exprime pașnic ideile, toată lumea trebuie să înțeleagă că România e un stat de drept, în care domnește legea, iar această lege e impusă prin instituțiile consacrate de Constitiție.

E inacceptabil ca în fața clădirii Guvernului, în inima Capitalei României și a statului român, grupuri organizate, sprijinite de Opoziție și de însuși președintele țării, să atace ordinea constituțională.

Jandarmii nu apără doar clădirea Guvernului. Ei apără autoritatea, ordinea, statul de drept, instituțiile statului, suveranitatea și independența țării. Inclusiv dreptul de a protesta liber și pașnic împotriva oricui.

În calitate de președinte al Camerei Deputaților și de președinte al PSD, vreau să asigur toți cetățenii României că Parlamentul nu va îngădui nicio clipă, nimănui, să dizolve democrația, să suspende drepturile și libertățile individuale, să schimbe rezultatul alegerilor și să răstoarne, prin violență, ordinea în statul român.

Instituțiile însărcinate cu siguranța cetățeanului, cu ordinea publică și cu respectarea legii trebuie să acționeze cu fermitate împotriva oricăror tentative de violență publică, alimentată politic sau instrumentată de alte interese de putere.

Fac un apel la toți cetățenii care vor să manifesteze în continuare: manifestați pașnic. Evitați să vă alăturați grupurilor violente, evitați să vă puneți în pericol propria persoană și pe a apropiaților. Puterea se câștigă prin vot, la urne, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre, sticle și foc.

Am respectat și voi respecta întotdeauna dreptul constituțional al cetățenilor de a participa pașnic la manifestații publice. Dar este ilegal ca astfel de manifestații să fie folosite și deturnate de unii oameni politici, pentru a schimba prin forță puterea politică legitim constituită.

Românii nu trebuie să fie obligați să trăiască într-o țară frâmântată de violență și dezbinare. Ei au dreptul să se bucure de beneficiile creșterii economice, de o viață mai bună, de venituri mai mari, de siguranță și liniște, de un viitor mai bun pentru ei și pentru copiii lor”.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare Legea privind investigarea infracțiunilor din justiție

19 Apr 2019 316

ICCJ a respins cererea DNA de preschimbare a termenului de judecată în dosarul lui Liviu Dragnea

18 Apr 2019 317

Procurorii DNA cer preschimbarea termenelor stabilite în dosarele lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov

17 Apr 2019 309

Noutăţi cu privire la procesul lui Liviu Dragnea. Ce a stabilit astăzi ÎCCJ

15 Apr 2019 637

UPDATE Ședința de judecată în cazul lui Liviu Dragnea a fost suspendată

15 Apr 2019 441

Liviu Dragnea, audiat astăzi în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman

15 Apr 2019 389

Liviu Dragnea, despre candidatura la prezidențiale. Ce a declarat președintele PSD

12 Apr 2019 394

Liviu Dragnea își dorește să îi aibă nași pe Olguța Vasilescu și Claudiu Manda

12 Apr 2019 331

Consultări la Palatul Cotroceni pe tema Justiției. Ce s-a întâmplat în timpul discuțiilor cu delegația PSD

12 Apr 2019 391

Dragnea despre pensiile militare „Este vorba şi de bani şi de onoare”

09 Apr 2019 8242

Liviu Dragnea Guvernul trebuie să înceteze cu "această discuţie la nesfârşit" pe tema ordonanţelor de urgenţă referitoare la Codurile penale

05 Apr 2019 404

Şedinţă solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO

02 Apr 2019 337

Demers periculos şi fără echivalent în orice alt stat UE Senatoarea Dinu

02 Apr 2019 492

A fost nuntă mare în Bănie. Imagini de pe pagina de Facebook Lia Olguţa Vasilescu (fotoreportaj)

31 Mar 2019 2669

Sute de persoane, așteptate la petrecerea de nuntă a cuplului Olguța Vasilescu-Claudiu Manda

30 Mar 2019 922