Decretele pentru promulgarea a două legi ce vizează circulaţia pe drumurile publice, semnate de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru promulgarea a două legi care modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, informează Agerpres.ro

În 28 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea potrivit căreia şoferul poate depune la Poliţia Rutieră dovada înlocuitoare a permisului din momentul eliberării ei.

"Conducătorul auto poate depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la Poliţia Rutieră în orice zi din momentul eliberării până la a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare. În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în cazurile: din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare sau din momentul depunerii dovezii înlocuitoare de către conducătorul auto la oricare unitate de poliţie în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia", prevede textul adoptat.


A doua lege de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice promulgată de preşedinte prevede reglementări referitoare la examinarea medicală pentru obţinerea permisului de conducere.

Potrivit prevederilor, examinarea medicală a solicitanţilor pentru permisul de conducere, precum şi a conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se realizează în unităţi de asistenţă medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui judeţ, care au obligaţia luării în evidenţă a acestora.

Lista unităţilor de asistenţă medicală autorizate se stabileşte şi se actualizează prin ordin al ministrului Sănătăţii.

Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidenţa sau îngrijirea sa, prezintă afecţiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului Sănătăţii este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistenţă medicală autorizată, cu diagnosticele constatate şi cu datele de contact ale unităţii medicale în care medicul trimiţător îşi desfăşoară activitatea şi să consemneze acest lucru în fişa medicală a conducătorului. Biletul de trimitere va fi comunicat conducătorului, de îndată, prin orice mijloc de comunicare prevăzut de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, persoana care posedă permis de conducere este obligată să se prezinte la unitatea de asistenţă medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate.

În cazul în care unitatea de asistenţă medicală autorizată, în urma realizării examenului de specialitate necesar, stabileşte că persoana care posedă permis de conducere este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, aceasta este obligată în termen de o zi de la data constatării să comunice rezultatul examinării către poliţia rutieră în a cărei rază teritorială unitatea îşi desfăşoară activitatea, către medicul trimiţător, precum şi persoanei declarate inaptă din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. În cazul în care persoana care posedă permis de conducere este declarată aptă medical, unitatea de asistenţă medicală autorizată comunică, în termen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinării către medicul trimiţător.

În cazul în care, în termen de 30 zile de la data comunicării biletului de trimitere, medicul trimiţător nu este înştiinţat de unitatea de asistenţă medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice poliţiei rutiere pe a cărei rază teritorială acesta îşi desfăşoară activitatea numele, prenumele şi codul numeric personal al persoanei aflate în evidenţa sau îngrijirea sa, precum şi informaţia că aceasta a fost trimisă să se prezinte pentru o examinare medicală.

La data primirii comunicării, poliţia rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective, făcând menţiune despre aceasta în evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Măsura dispusă i se comunică, de îndată, conducătorului. În termen de maximum 3 zile lucrătoare de la această dată, conducătorul este obligat să se prezinte la sediul poliţiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură, prevede textul legii promulgate.


Sursa: Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 242

Ziua Evidenței Persoanelor, marcată pe 24 martie Azi se împlinesc 103 ani de la înființarea oficială a structurilor specializate de evidență a persoanelor (DOCUMENT)

24 Mar 2024 555

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 422

ISU IașiSalvatorii ieșeni, alături de cetățeni, sărbătoresc Ziua Protecţiei Civile din România

27 Feb 2024 347

ISU Harghita „Împreună mai pregătiţi!” Săptămâna Protecţiei Civile – 26 februarie - 4 martie 2024

26 Feb 2024 387

Drapelul de Luptă al Diviziei 2 Infanterie „Getica” și cel al Statului Major al Forțelor Terestre, decorate cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române

24 Jan 2024 612

Decret semnat de președintele României! Vizat, ambasadorul României în Regatul Spaniei

23 Jan 2024 589

Mai mulți magistrați ies la pensie. Iohannis a semnat decretele

18 Jan 2024 842

Cetățenii din afara granițelor, avantajați de servicii consulare online. Iohannis a promulgat legea

10 Jan 2024 664

Magistraţi eliberaţi din funcţie! Klaus Iohannis a semnat decretele

09 Jan 2024 755

Rusia Putin a semnat un decret pentru acordarea cetățeniei ruse străinilor care se înrolează în armată

04 Jan 2024 581

Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe 2024

28 Dec 2023 766

Decrete semnate de Președintele României, Klaus Iohannis

11 Dec 2023 823

Decrete semnate azi, de Klaus Iohannis. Vizați mai mulți magistrați

08 Dec 2023 786

Mai mullți magistrați ies la pensie. Președintele României a semnat decretele

07 Dec 2023 875