Stiri calde

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă"Prezenţa la medic a persoanelor expuse substanţelor lacrimogene, doar în cazul în care există simptome îngrijorătoare"

Prezentarea la medic a persoanelor expuse la substanţe lacrimogene este necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care precizează că substanţele utilizate la mitingul desfăşurat pe 10 august în Piaţa Victoriei sunt fabricate conform standardelor internaţionale, scrie Agerpres.

"În urma apariţiei unor afirmaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unităţile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piaţa Victoriei, la momentul utilizării substanţelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale", se arată într-o precizare postată pe pagina de Facebook a DSU.


Conform aceleiaşi surse, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanţii substanţelor care au fost utilizate de jandarmi, primind confirmarea că substanţele indicate sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale. De asemenea, producătorii au subliniat că astfel de substanţe, precum cele cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume.

"În ceea ce priveşte efectele pe care le are această substanţă asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber. (...) În concluzie, nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţe pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic", se mai arată în postare.


DSU citează şi recomandările Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, conform cărora tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Tratamentul se asigură doar prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă simptomele persistă.

Sursă: AGERPRES

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arafat, despre explozia din Bucureşti “O să vedem dacă sunt locuri în spitale”

30 Aug 2019 852

Cod galben de inundații pe mai multe râuri din țară. Sunt vizate și județele Constanța și Tulcea

03 Aug 2019 403

Ședință extraordinară privind sistemul apelurilor de urgență 112

02 Aug 2019 465

MAI A doua ședință extraordinară a Comitetului Interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112

31 Jul 2019 470

Sute de militari români și străini participă la exercițiul Vigorous Warrior 19

08 Apr 2019 799

Un bărbat care a participat la protestul Diasporei din 10 august a decedat. Ce spun autorităţile

20 Aug 2018 1616

Sute de noi ambulanțe vor intra în dotarea SMURD și a serviciului de specialitate. Ce spune Raed Arafat despre ambulanțele aflate în dotare

28 Jul 2018 1245

Pompier rănit în condiții suspecte. Reacția lui Raed Arafat

21 Jun 2018 824

Raed Arafat despre delimitarea sectorului public de cel privat pentru medici. Argumente noi

08 Apr 2018 4562

DSU. Cod galben de inundații în judeţul Constanţa! Ce spun hidrologii

19 Mar 2018 1051

Telefoanele din România ar putea avea un sistem integrat obligatoriu. Despre ce este vorba

12 Feb 2018 699

Oficial de la ANCOM. Cum va funcționa sistemul de avertizare a populației în caz de calamități

18 Sep 2017 945

Raed Arafat, despre exerciţiul care va avea loc şi la Constanţa. „Exerciții similiare s-au făcut și în alte țări”

13 Apr 2017 1506

Ucraina - fenomene meteorologice severe pentru perioada 6-7 februarie 2017

07 Feb 2017 748

Raed Arafat Sistemul digital de raportare pentru SMURD ar putea înlocui fișele de hârtie după 1 martie

29 Jan 2017 1250