Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă"Prezenţa la medic a persoanelor expuse substanţelor lacrimogene, doar în cazul în care există simptome îngrijorătoare"

Prezentarea la medic a persoanelor expuse la substanţe lacrimogene este necesară doar dacă apar simptome îngrijorătoare, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), care precizează că substanţele utilizate la mitingul desfăşurat pe 10 august în Piaţa Victoriei sunt fabricate conform standardelor internaţionale, scrie Agerpres.

"În urma apariţiei unor afirmaţii despre efectele pe termen mediu şi lung ale gazelor lacrimogene, mai multe persoane, îngrijorate pentru sănătatea lor, s-au prezentat la unităţile de primiri urgente pentru a fi consultate de medici, după ce au fost prezente în data de 10 august 2018, în Piaţa Victoriei, la momentul utilizării substanţelor lacrimogene. Persoanele care au venit pentru a fi consultate nu prezentau probleme care să necesite îngrijiri medicale", se arată într-o precizare postată pe pagina de Facebook a DSU.


Conform aceleiaşi surse, conducerea DSU a luat legătura cu fabricanţii substanţelor care au fost utilizate de jandarmi, primind confirmarea că substanţele indicate sunt fabricate conform standardelor europene şi internaţionale. De asemenea, producătorii au subliniat că astfel de substanţe, precum cele cunoscute sub denumirea CS, sunt folosite şi de alte forţe de ordine din Europa şi din lume.

"În ceea ce priveşte efectele pe care le are această substanţă asupra corpului uman, ele includ iritarea ochilor, a căilor respiratorii şi a pielii, efectele fiind de durată scurtă, cu excepţia situaţiei în care expunerea este una de lungă durată şi, mai ales, dacă aceasta are loc într-un spaţiu închis şi nu în aer liber. (...) În concluzie, nu este necesară deplasarea populaţiei către unităţile de primiri urgenţe pentru efectuarea unor controale de rutină pentru simplul fapt că au fost în piaţă şi au fost expuse substanţelor lacrimogene, decât în situaţia excepţională în care există simptome îngrijorătoare, care necesită consultare unui medic", se mai arată în postare.


DSU citează şi recomandările Centrului pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, conform cărora tratamentul expunerii la gazele lacrimogene este unul simptomatic, neexistând medicamente specifice sau antidoturi. Tratamentul se asigură doar prin spălarea abundentă a ochilor şi a feţei la momentul expunerii şi prin tratamente specifice iritării tegumentelor şi a căilor respiratorii, dacă simptomele persistă.

Sursă: AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, cu prilejul aniversării a 10 ani de la înființarea DSU

29 Jan 2024 753

Efectele fenomenelor meteo, la nivel național. Intervențiile DSU

20 Jan 2024 654

Echipamente moderne de salvare intrate în dotarea Departamentului pentru Situații de Urgență

13 Jan 2024 654

Incendiu la Ferma Dacilor! Șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, schimbat din funcție

27 Dec 2023 967

Departamentul pentru Situații de Urgență Raed Arafat a primit vizita ambasadorului Republicii Franceze în România, Nicolas Warnery. S-au purtat discuții privind protecția civilă

16 Dec 2023 705

Peste 188 de milioane de euro aprobate României de către DG-ECHO, din fondurile rescEU

29 Nov 2023 788

Bilanțul DSU, la nivel național 68 de localități au fost afectate, din 19 județe, din cauza codului de vreme rea

19 Nov 2023 835

DSU, Raed Arafat S-a terminat unul dintre cele mai importante cursuri pe comanda intervențiilor

18 Nov 2023 654

DSU Primul elicopter BlackHawk livrat pentru gestionarea situațiilor de urgență, în cadrul proiectului european Viziune 2020

12 Nov 2023 1247

IGSU Pompieri români, din mai multe județe, participă la Exercițiul internațional FLEX2023. În ce constă acesta

25 Oct 2023 753

DSU Pompierii români participă la Competiția Mondială de Salvare

16 Oct 2023 714

DSU Misiune de sprijin pentru 155 de cetăţeni ucraineni evacuaţi din Israel (FOTO)

16 Oct 2023 740

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) Misiune de sprijin a cetățenilor ucraineni evacuați din Israel

15 Oct 2023 836

Un nou dosar pe rolul Tribunalului Constanța. Una din părți, un fost director SAJ

14 Oct 2023 1090

IGSU România participă la exercițiul european de protecție civilă ”Eu ModEx 2023 – Çanakkale, Turcia” (FOTO)

20 Sep 2023 704