Deputatul de Constanța Mihai Tararache către ministrul Culturii „Ați căutat soluții pentru conservarea Bisericuțelor de cretă de la Murfatlar?”

 
Deputatul PNL de Constanţa Mihai Tararache, arată, într-un comunicat remis azi redacţiei ZIUA de Constanța, că s-a adresat ministrului Culturii, Ioan Vulpescu, cu privire la tema „Salvați ansamblul rupestru de la Basarabi!”

„În anii ’50, era descoperit accidental, în timpul unei exploatări de calcar, un monument unic al țării noastre, care acum zace în paragină. Este vorba de ansamblul rupestru de la Basarabi, un monument care adăpostește prima Biserică și primele chilii ale unei mânăstiri de pe teritoriul României. Un lăcaș unic, săpat într-un deal de cretă, în apropierea unei cariere de piatră din comuna Murfatlar.
 
În cadrul acestui monument unic, aflat pe teritoriul Dobrogei, pământ apostolic, pot fi văzute numeroase încăperi de cult, biserici şi paraclise, chilii, cripte şi galerii, care datează din secolul X, dovezi vii și extrem de importante ale istoriei creștinismului.
 
Dincolo de importanța religioasă a acestui lăcaș unic, nu pot să nu evidențiez posibilitatea ca în urma unei investiții, această zonă să fie inclusă într-un traseu turistic, având un potențial imens în acest sens.
 
Cu toate acestea, un monument care reprezintă o sursă importantă despre istoria, cultura şi arta dobrogeană, se degradează pe zi ce trece, fără ca nimeni să ia vreo măsură.
 
De aceea, domnule ministru, vă întreb:
Ați căutat soluții pentru conservarea Bisericuțelor de cretă de la Murfatlar?
Dacă da, ce soluții ați identificat pentru salvarea acestui monument și când le veți aplica? 

Domnule ministru, stiu că sunteți un reputat teolog, dar si un susținator al valorilor culturale, de aceea vă cer, în numele constănțenilor, să salvași aceastp comoarp culturalap, Ansamblul rupestru de la Basarabi!”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.