Despre timp și surprise Obiecte din colecția lui Vadim, scoase la licitaţie

Timp oprit în loc de ceasul agățat în trăsura lui Mihail Kogălniceanu, timp scurs prea repede amintit de masca mortuară a lui Mihai Eminescu sau vreme dăruită hârtiei prin stiloul Montegrappa Roma Aeterna. Cam asta îşi inspiră câteva dintre obiectele scoase la licitaţie şi care au aparţinut lui Corneliu Vadim Tudor.
Icoane făcând parte din colecţia lui Vadim, fotografii cu autografe ale unor staruri de cinema, ca Alain Delon şi Catherine Deneuve şi scrisori semnate de mari prozatori şi oameni de stat ai lumii, precum Regina Maria şi Napoleon Bonaparte sunt vândute de casa Artmark. Licitaţia "Colecţia unui român. Corneliu Vadim Tudor" cuprinde 315 obiecte şi va avea loc pe 24 noiembrie, de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti.
Trei semnături olografe ale lui Napoleon Bonaparte se vor licita pornind de la suma de 7.000 de euro, fiind cel mai scump set al colecţiei, urmat de stiloul Montegrappa Roma Aeterna, din aur şi baga - folosit de Vadim Tudor în ocazii de protocol -, în cutia sa originală, ediţie limitată, piesă de colecţie, al cărui preţ porneşte de la 6.500 de euro.
Între obiectele scoase la licitaţie se află şi manuscrisul de călătorie al lui Badea Vasile, continuator al lui Badea Cârţan, conţinând peste 100 de notaţii olografe ale autorităţilor vremii, între care Nottara, Brătianu, Eremia Grigorescu, Djuvara, raritate absolută, piesă de muzeu, 1914 - 1926, cu un preţ de pornire de 5.000 de euro, şi un ceas de trăsură, de secol XIX, care i-a aparţinut lui Mihail Kogălniceanu, piesă de colecţie, al cărui preţ porneşte de la 900 de euro.
Printre scrisorile din colecţia lui Corneliu Vadim Tudor se numără şi cea a scriitorului francez Victor Hugo, purtând semnătura olografă (preţ de pornire de 2.500 de euro), cea a scriitorului francez Anatole France, purtând semnătura acestuia (preţ de pornire de 850 de euro), dar şi ultima voinţă a mareşalului Ioan Antonescu, adresată mamei şi soţiei sale, din ziua condamnării sale la moarte de către Tribunalul Poporului, 17 mai 1946, purtând semnătura olografă (preţ de pornire 450 de euro). Un carneţel de autografe din anii '20, conţinând semnături rare ale personalităţilor româneşti ale vremii, precum Take Ionescu, Octavian Goga, Elena Văcărescu, Nicolae Iorga, patriarhul Miron Cristea, George Enescu, principesa Ileana, Virgil Madgearu, Regina Maria şi Martha Bibescu, are un preţ de pornire de 450 de euro.
În ceea ce priveşte obiectele de cult scoase la licitaţie, cel mai valoros dintre acestea este o icoană cu ferecătură de argint, înfăţişându-i pe Sfântul Mare Mucenic Ioan Războinicul şi pe Sfânta Muceniţă Varvara, apărătorii credinţei, care a aparţinut mareşalului Ion Antonescu, piesă de colecţie, cu un preţ de pornire de 600 de euro.
Preţul unei fotografii a cântăreţului Louis Armstrong, cu autograf, pleacă de la 450 de euro, iar cel al fotografiei compozitoului George Enescu, cu autograf, de la 125 de euro. O altă imagine, a papei Ioan Paul al II-lea alături de patriarhul teoctist şi Corneliu Vadim Tudor, în timpul vizitei suveranului pontif la Bucureşti, în mai 1999, are un preţ de pornire de 90 de euro. O imagine care îi înfăţişează pe scriitorul Marin Preda alături de publicistul Dinu Săraru, realizată de Vasile Blendea, porneşte de la 30 de euro, iar o fotografie cu poetul Nichita Stănescu, semnată de autor, are un preţ ce porneşte tot de la 30 de euro.
 
Colecţia lui Vadim Tudor cuprinde şi o mască mortuară a lui Mihai Eminescu, piesă de colecţie care a fost scoasă la licitaţie pentru suma de 250 de euro.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj „Mai lasă-mi pe cer, încă, steaua / Dacă eu am să mor, ce câştigi?“. Imagini de colecţie cu defunctul Corneliu Vadim Tudor la Constanţa

15 Sep 2015 3836