Stiri calde

DGA. 24 de persoane, trimise în judecată pentru fapte de corupție


În luna noiembrie, ca urmare a cercetărilor efectuate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Neamț, procurorii de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au întocmit 7 rechizitorii prin care au dispus trimiterea în judecată a unui număr total de 24 de persoane cercetate pentru infracțiuni de corupție.
 
18 persoane au fost trimise în judecată pentru dare de mită, după denunțurille unor polițiști

La rechizitoriul de trimitere în judecată a 18 inculpați (persoane fără calitate specială), cercetați sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită, după denunțurile unui agent de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamţ - Serviciul Rutier - B.D.N.E. Bicaz.

În fapt, la data de 05.03.2018, la D.G.A. - Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ a fost înregistrat denunțul polițistului prin care sesiza faptul că, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 12 C, pe raza localităţii Neagra, comuna Taşca, jud. Neamţ, împreună cu colegul său de echipă, a oprit un microbuz de transport persoane care depăşise viteza maximă admisă în localitate, iar în timp ce lua măsuri de sancţionare contravenţională a conducătorului auto pentru depăşirea vitezei legale şi neinformarea pasagerilor cu privire la utilizarea centurii de siguranţă, acesta a promis, în mod repetat, diverse sume de bani pentru a-l determina pe polițist să nu dispună măsurile ce se impun, iar în cele din urmă i-a oferit suma de 150 de lei. În cauză a fost înregistrat dosar penal.

Ulterior, la data de 21.05.2018, același agent de poliție a sesizat D.G.A. - Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, faptul că, în ziua de 15.05.2018, pe același sector de drum, un alt conducător auto depistat cu depăşirea vitezei maxime admise în localitate, a început să îi promită sume de bani, iar în cele din urmă i-a oferit lui și colegului său, suma de 100 de lei pentru a nu-l sancţionana contravenţional.
În cauză, au fost dispuse cercetări față de 33 de persoane, astfel încât din datele şi probele obținute, au rezultat indicii rezonabile că, în perioada 27 aprilie – 25 iunie a.c., dintre acestea, 18 persoane (fără calitate specială) au promis, oferit sau dat sume de bani sau foloase materiale celor doi agenţi de poliţie pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu îi sancţioneze contravenţional.

Față de alte 7 persoane s-a dispus clasarea cauzei, iar pentru 2 persoane s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor sub aspectul comiterii infracțiunii de dare de mită. Totodată, pentru alte 6 persoane au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției.
 
Asistentă medicală trimisă în judecată pentru trafic de influență

O inculpată de profesie asistent medical a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență și trafic de influență în formă continuată, după ce, din cercetări, a rezultat că a pretins și primit bani pentru intervenții în favoarea unor persoane privind promovarea unor examene de angajare.

Astfel, în calitate de asistentă în cadrul Secţiei Boli Infecţioase, în perioada mai-septembrie 2017, a pretins şi primit de la o persoană, suma de 400 euro şi alte foloase materiale, lăsând să se creadă că ar putea să determine funcţionarii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ şi Consiliului Judeţean Neamţ angajarea sa pe un funcție de asistent medical la secția Psihiatrie. În baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, de la aceeași persoană, inculpata a pretins 1500 de euro, din care a primit 1000 de euro, sub pretextul că își poate exercita influenţa pe lângă medicul şef al secţiei Psihiatrie, tot în scopul promovării examenului.

Totodată, din cercetările efectuate de ofițerii D.G.A. – S.J.A. Neamț, în perioada iunie-iulie 2017, inculpata a pretins de la o altă persoană, suma de 1.000 euro, din care a primit efectiv 3.500 de lei, sub pretextul că poate să determine personalul de decizie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, să o promoveze la examenul pentru ocuparea postului de asistent medical la secția Neurologie.

Față de cele două persoane care au oferit bani pentru influență, procurorul a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influență în formă continuată, respectiv cumpărare de influență.
 
5 rechizitorii cu 6 persoane trimise în judecată, ca urmare a denunțurilor mai multor polițiști

În primul caz este vorba despre 2 inculpați (persoane fără calitate specială) trimiși în judecată într-un dosar penal de săvârşire a infracţiunii de cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Dosarul a fost inițiat după un denunț al unui polițist, în urma căruia, la data de 26 iulie 2017, a fost organizată prinderea în flagrant a celor doi, în timp ce îi ofereau suma de 500 lei pentru a-și folosi influența asupra altui lucrător M.A.I., în scopul restituirii unui certificat de înmatriculare reținut.

Al doilea caz face referire la un bărbat care a încercat să scape de o amendă pentru depășirea vitezei și s-a ales, în schimb, cu dosar penal pentru dare de mită. Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț ca urmare a cercetărilor demarate în cauză după denunțurile formulate de doi polițiști din cadrul I.P.J. Neamţ - Serviciul Rutier. Aceștia sesizau faptul că, la data de 29.08.2018, bărbatul le-a oferit 200 de lei pentru a nu-l sancționa contravențional după ce fusese depistat în trafic, pe raza comunei Grumăzeşti, sat Topoliţa, (DJ 155 I), conducând cu viteză peste limita admisă în localitate.

Alte două rechizitorii privesc doi inculpați care au fost opriți în trafic de polițiști tot pentru depășirea vitezei legale și au ajuns să fie trimiși în judecată tot pentru dare de mită. Faptele au fost înregistrate în lunile iunie și iulie 2018, ca urmare a denunțurilor polițiștilor cărora inculpații le-au oferit sume de bani (400, respectiv 200 lei) pentru a nu fi sancționați contravențional cu amendă.

Ultimul inculpat la care facem referire a fost identificat în trafic având, în plus față de depăşirea vitezei legale maxim admisă în localitate şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, fapt ce presupunea, pe lângă amendă, suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. În consecință, acesta a oferit suma de 1000 de lei către cei 3 agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Neamţ - Serviciul Rutier, care l-au depistat și care au denunțat fapta inculpatului la D.G.A. – S.J.A. Neamț. Inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Închisoare cu executare pentru un poliţist local din judeţul Constanţa. Sentinţa, contestată

03 Dec 2018 555

DGA. Bărbat, cercetat pentru trafic de influență. Ce sumă a pretins şi pentru ce

18 Oct 2018 358

Medic, săltat de procurorii DNA pentru luare de mită

17 Oct 2018 827

DGA. Bărbați, reţinuţi după ce au încercat să mituiască un polițist

11 Oct 2018 328

DGA Femeie, reţinută pentru trafic de influență în formă continuată. Ce sume a pretins pentru un loc în DGASPC Argeș

10 Oct 2018 373

Un poliţist a refuzat mita oferită de un conducător auto. Despre ce sumă este vorba

01 Oct 2018 568

Cetățean albanez trimis în judecată pentru dare de mită. A încercat să mituiască un polițist de frontieră

10 Sep 2018 514

DGA. Două persoane au încercat să ofere mită unui poliţist după ce au fost depistate într-un autovehicul neînmatriculat

23 Aug 2018 382

Șofer, prins în flagrant în timp ce încerca să mituiască un polițist de la Rutieră. Suspectul, plasat în arest la domiciliu

03 Aug 2018 643

DGA. Zeci de percheziţii la sediile unor firme şi la domiciliile unor funcţionari publici

11 Jul 2018 755

Județul Prahova. Bărbatul cercetat de ofițerii DGA, trimis în judecată. Care sunt acuzațiile

02 Jul 2018 409

DGA. Polițist, prins în flagrant în timp ce lua mită

27 Jun 2018 644

DGA. Patru persoane, arestate preventiv pentru contrabandă cu țigări

22 Jun 2018 503

Descinderi la instituţii publice şi societăţi într-un dosar de dare și luare de mită. Vizată şi o firmă de pompe funebre

21 Jun 2018 959

Atenție, șoferi, oferirea de mită polițiștilor poate avea urmări grave. Iată ce a pățit un bărbat din Vaslui

20 Jun 2018 411

DGA. Poliţist, cercetat pentru luare de mită și complicitate la conducerea unui vehicul fără permis

19 Jun 2018 569

Polițist, cercetat pentru luare de mită. Ce sumă a pretins agentul

08 Jun 2018 598

Mangalia. Doi poliţişti acuzaţi de luare de mită au fost condamnaţi

05 Jun 2018 3592

Tănăr, cercetat după ce a încercat să mituiască un poliţist. Bărbatul era băut şi a provocat un accident

04 Jun 2018 498

Trei polițiști, un pompier și un polițist de frontieră care au refuzat să se lase mituiți, recompensați cu placheta de onoare a DGA (galerie foto)

30 May 2018 1475

Doi polițiști au refuzat să se lase mituiți. Ce sumă le-a oferit un tânăr pentru a scăpa de un dosar penal (document)

23 May 2018 725

Bărbat, arestat preventiv pentru două infracțiuni de trafic de influență (document)

22 May 2018 1222

Bărbat, cercetat sub control judiciar după ce a încercat să mituiască doi poliţişti (document)

21 May 2018 925

Doi polițiști din Mangalia, acuzați de luare de mită. Urmează pronunțarea

07 May 2018 658

Agenți de poliție, trimiși în judecată pentru luare de mită

24 Apr 2018 2881

DIICOT. Grup infracțional specializat în evaziune fiscală, destructurat. Prejudiciu de 43 de milioane de euro! (document)

23 Apr 2018 1566

Agent de poliție din Galaţi, trimis în judecată pentru luare de mită și trafic de influență

18 Apr 2018 627

Doi bărbați, trimiși în judecată pentru dare de mită. Sunt suspectați că au oferit unui polițist o sumă de bani

17 Apr 2018 831

Instructor auto, trimis în judecată pentru trafic de influență. În același dosar este anchetat și administratorul unei școli de șoferi

11 Apr 2018 1578

Acord de recunoaștere a vinovăției într-un dosar de dare de mită. Ce sumă a pretins un poliţist

05 Apr 2018 678

DGA. Fost agent de poliție, trimis în judecată. Ce acuzaţii i se aduc

05 Apr 2018 1053

Persoane, cercetate de poliţiştii Anticorupţie pentru trafic de influență. Ce sumă ar fi pretins

04 Apr 2018 901

Un nou director general a fost numit la Direcția Generală Anticorupție. Decizia luată de ministrul Carmen Dan

03 Apr 2018 809

Un medic chirurg și cinci pacienți trimiși în judecată pentru luare, respectiv dar de mită. Ce au stabilit ofițerii DGA în timpul anchetei

26 Mar 2018 1000

Suspiciuni de luare de mită la Poliția Autosrăzi. Vizați, polițiști din Fetești și Constanța. Ofițerii DGA au efectuat percheziții și la Constanța

15 Mar 2018 1704

Un instructor auto și un asistent medical, trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Ce acuzații li se aduc

13 Mar 2018 626

Un bărbat, rămas fără permis după ce a fost depistat băut la volan, a oferit mită unui polițist. Ce sumă i-a oferit omului legii

10 Mar 2018 1153

Percheziţii la sediul unei instituții din cadrul MAI, într-un dosar de corupție. Ce spun procurorii

07 Mar 2018 649

Condamnare cu executare pentru un tulcean care a oferit mită unui polițist

02 Mar 2018 1318

Ziua Mărțișorului, sărbatorită de Corpul Național al Polițiștilor și Direcția Generală Anticorupție

01 Mar 2018 360

DGA. Funcționar, cercetat sub control judiciar pentru luare de mită

20 Feb 2018 642

Anticorupții din Constanța, printre cei mai buni din țară

15 Feb 2018 757

Poliţiştii Mihai Dobrescu şi Ionuţ Popîrţac, acuzaţi de luare de mită, rămân sub control judiciar

14 Feb 2018 990

DGA. Poliţist trimis în judecată pentru luare de mită

09 Feb 2018 633

Un bărbat a oferit mită unui polițist de frontieră. Ce i-a cerut omului legii în schimbul banilor oferiți

01 Feb 2018 650

Bărbat trimis în judecată. Cerea bani pentru a ajuta la obținerea unei programări rapide la examenul de permis de conducere

01 Feb 2018 484

Tulcea. Agent de poliție, condamnat pentru infracțiuni de corupție

30 Jan 2018 1038

Anticorupţii din Constanța au un nou șef „plin“

12 Jan 2018 2812

Percheziții de amploare într-un dosar în care sunt implicați funcționari publici. Ce spun ofițerii DGA

28 Dec 2017 1290

Agent de poliție reținut pentru luare de mită. Ce sume ar fi primit polițistul pentru a trece cu vederea abaterile unor șoferi

22 Dec 2017 1365