Dieta dacică din neolitic

 
Strămoșii noștri se hrăneau sănătos, însă chiar dacă erau robuști, nu trăiau mai mult de 45 de ani, din cauza bolilor parazitare. Ce ar fi putut mânca omul, în Neolitic? Ce haine purta?Cum le făcea? La ce se închina? Cât trăia? De ce boli suferea? Toate aceste întrebări au răspuns. Pentru „profani” ca noi, ni se pare ceva imposibil de aflat. Pentru arheologi și alți specialiști care scormonesc pământul, povestea lumii de acum 6.000 de ani se completează cu fiecare fir de țărână cercetat.
 
Oamenii din Neolitic se constituiseră în comunități sedentare. Își construiau case din lut, cu una sau mai multe încăperi. Aveau o vatră, pe care găteau. Aici avem exemplul sitului de la Sultana- Malu Roșu, pe Valea Mostiștei, în Călărași.
 
Sursele de hrană erau mai multe, aflăm de la Aurelian Bălășescu, arheozoolog, cercetător la Muzeul Național de Istorie a României. „La Sultana- Malu Roșu sunt resturi de bucătărie sau resturi menajere ale acestor comunități neolitice. Exista agricultura, cu creșterea plantelor și a animalelor. Am găsit vita domestică, oaie, capră, porc și câine. Cele mai exploatate sunt bovinele domestice și ovicaprinele. Bovinele pentru carne, lapte și derivatele lor, iar ovicaprinele, în special oaia, sunt exploatate pentru carne. Ovicaprinele erau tăiate mai ales în sezonul rece, altfel nu le puteau păstra”.


Sursa: evz.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.